[Re:] [kraftxld:] A birs - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Nah, lettek technológiai problémák, végül kb 1 liter pálinka lett belőle
Túl korán vittem ki a garázsba (khhm.. kedves feleség itt idegeskedett, hogy lemérgez minket a szénmonoxid :W ) aztán az erjedés nem fejeződött be a hideg miatt.
Jövőre okosabban csinálom, de remélem a cucc jó lesz ami ebből kifőtt :D

[ Szerkesztve ]


Vladi
(nagyúr)
Blog

Anyámnak van birskörte fája! Nagyonnagy és nagyonöreg, extrém terméseket hoz, ilyen 2-300 liter cefre. Nem vicc. :Y

Lefőzetem, jó kis karcos pálesz lesz belőle. Még a kis "pöttyök" vagy mik is kimutathatóak. :C

mod: 1 liter?????? :Y Hát micsináltatok vele? Nálatok nincs valami hivatalos főző hely? :F

Nekem most a 100 liter birskörtéből lejött 10.5 liter pálesz. pszzt... :DD

[ Szerkesztve ]


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Ott rontottam el, hogy kivittem a garázsba és mivel arrafelé hidegebb van, megállt az erjedés.
Vagy túl jó lett és a cimbora megtartja a nagyját :D
Nincs nagyon hivatalos főzési lehetőség, egy srác nyitott nemrég egy gin főzdét, vele akarok majd jobban összecimbizni és esetleg nála lefőzni legközelebb.
Gyümölcs lesz jövőre is és majd okosabban csinálom :)


Mike88
(senior tag)

Vegyél egy főzőt és tanuld ki, nálatok is szabad az otthonfőzés, nem?
Nem lett volna szabad lefőzni, újra kellett volna indítani az erjedést. Élesztő+élesztőtápanyag. Tápanyagnak pl. Uvaferm uvavital és élesztőnek uvaferm 228.

Vladi! Ha karcos, akkor mindenképpen főzési hiba történt, de jó eséllyel erjedési hiba is! Ami karcos az semmiképp sem nevezhető jónak! Egy pálinka nem karcos!


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Jaja, lehet itthon főzni gond nélkül. Már kifutottam az időből, jövőre ügyesebb leszek :)
Majd megpróbálom még banánnal, a helyi Tesco-ban szokott lenni egész banános doboz túlérett cucc (tizenpár kiló) 2000Ft-nyi dollárért, azt még darálgatni meg magozni se kell :DDD
Veszek belőle 5 dobozzal és hajrá.


Klaus Duran
(senior tag)
Blog

:O
Jövőre az asszonyt is cseréld. ;]


mephi666
(nagyúr)
Blog

...életem legjobb pálinkája birs volt :) nagyon szeretem a zamatát... kár, hogy nem sikerült igazán jól a művelet


Vladi
(nagyúr)
Blog

Azt azért nézd meg, hogy a gin főzés technológiája olyan -é mint a pálinkáé. Gyanús. :F
Én is azt mondom, vegyél főzőt. co és co2-re valamint metilalkoholra kell csak figyelned.

Nálatok legális az otthonfőzés?

Mike88:

Eljössz, megkóstolod és megmondod karcos -e, vagy máshogy mondanád. :P
Mindig hivatalos főzőbe viszem, ugyan oda, mindig jól csinálják. :K


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Jelentem a 8 hetes Mo-i nyaralás alatt kóstoltam pár birspálinkát. Nagy része szar, de 1-2 házi az elég jó volt, nekem a boltiakból (10e alatti kategiória) a Zsindelyes jött be a legjobban, hoztam is egy üveggel.

Tegnap a cimbora elhozta a lepárolt cuccot, 7 deci körül lett :Y

Az üzem minőségi védjegye :DDD Valszeg jövőre máshol főzetek.

Következőleg 2 adaggal csinálok, az egyik ugyanilyen technológiával, a másikat meg előfőzöm.


DeFranco
(nagyúr)
Blog

hungarian tequila, mi a probléma? :DDD

pauklinka.


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Update:
Márciusban volt szilvaproject és egy magyar sráccal vettünk felesben egy főzőt :) Még erjed a szilva, úgyhogy hamarosan teszt!
A tervek szerint ilyenkor már Mo-on ittam volna a birspálinkákat, de a nemzetközi helyzet fokozódása miatt csúszik.
De!

Ezért az idei birs project se marad el, remélem több sikerrel.
A multkori 3 fáról ismét elhozták a gyümölcsöt, találtam egy nagyon jó fát az egyik iskola udvarán, onnan ma bicaj + hátizsák kombóval elhoztam úgy 10 kanyarban az almákat.
Meg egy másik barátunktól is kaptam egy kicsit. Van még a 2 fa amit meg akarok nézni, és onnan is elhozni a gyümölcsöt, jövő hétvégén meg feldolgozozás!


Vladi
(nagyúr)
Blog

Ez birsalma?

Mostmár gondolkodom, hogy csinálok birskörtéből egy normálisan előállított kanyart.


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Szerintem van belőle mindkettő mert különböző fákról van.
A garázsban hasítani lehet a birs szagot, nagyon szeretem. Raktam a szobába is egy dobozzal, sima illatosítónak :)

[ Szerkesztve ]


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Grrr.. a cimborám nem vette fel a telefont a hétvégén, pedig pénteken azt ígérte, hogy jön segíteni :(
A feleséggel csináltunk meg 60 kilót, a héten lehet egy napot betegszabira kéne menni és befejezni :DDD


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Elkészült a cefre, egy hordó lett nyersen, darálva, pektinbontózva.
Két hordóval meg előfőzve, ebbe nem raktam pektinbontót. Mindegyikbe került kb 2.5 kiló cukor, 16g fajtaélesztő, már kotyognak ezerrel :) A hőmérséklet sajna nem az ideális, de még nem küldtem ki velük a garázsba.

Majd próbálok keresni nekik egy helyet ahol állandó 20-22 fok van.

[ Szerkesztve ]

üzenetek