[Re:] [kraftxld:] A birs - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Nyitó hsz.


szipipeti
(csendes tag)

A pálinkafőzés törvénye így kezdődik:
1.§. Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is...
... :C


UnA
(Korrektor)
Blog

De miért nem birsalmasajt?


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Mert abból már halálra ettem magam, de lesz még sztem belőle mert kimaradt némi gyümölcs plusz egy volt kollegának is ígértem sajtot. :)


UnA
(Korrektor)
Blog

Akkor jó :K

Mondjuk én pálinkát sohasem főznék, de ez legyen az én problémám...


ncc1701
(veterán)

Mert nem pocsékolja az alapanyagot, és nagyon bölcsen pálinkát csinál belőle. :)


Klaus Duran
(senior tag)
Blog

1 Liter jöhet ide is. ;]


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Ugorj át szeptember elejétől és lehet kóstolni :)

Most reggel bekevertem a cukrot meg az élesztőt, ezután hagyom a természet erőit dolgozni a nemes ügy érdekében :D


#90088192
(senior tag)
Blog

Remélem gyümölcs cukor :K


Fred23
(nagyúr)

A pektinbontó mennyire fontos? Mintha nagyapám kihagyta volna, és úgy is sikeres volt az átalakulás. Ízben számít talán többet?


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Sima kristálycukor, hogy több kajája legyen az élesztőnek, ennyire nem gondoljuk túl a dolgot, hogy gyümölcscukrot rakjak bele :)


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Passz, most csinálom először, lehet lesz még egy adag birsalma azt lehet kipróbálom pektinbontó nélkül.


Medocsabi
(addikt)

Papámék még mikor aktív volt, nem ilyen szotyi mint most, 2 mázsa(!!!!!!!!!!!!) birset daráltak le hogy lefőzzzék, csak sajnos már igencsak pityókázva, mert lefedték teljesen. Így pár nap múlva lett 2 mázsa ecet.... :D A szívem szakadt aznap meg. :O (azóta a telken már egy "szakértő" kisöreg sem él már :( )
fogyaszd egészséggel, nekem a birs után a szeder és az alma a kedvencem.

[ Szerkesztve ]


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Az nem jó, szerencsére egyedül voltam, csak pár sör csúszott le munka közben :)
Ma már szépen beindult az erjedés a kotyogó teszi a dolgát.


fila
(senior tag)

Ugye nem csak 10 liter vizet raktál bele, hanem felöntötted amíg láthatóvá válik a víz a birsalma tetején?

Egyébként gratula, én nem daráltam volna le ennyit konyhai darálóval az biztos :)

[ Szerkesztve ]


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Kevesebbet raktam bele, ha felöntöm teljesen akkor erjedéskor kifut.
A konyhai daráló meg elég ipari cucc, vitte rendesen a birsalmát.

[ Szerkesztve ]


fila
(senior tag)

Ha nem öntöd fel rendesen megromlik :K

Nem vagyok szakértő, csak kétszer csináltam birsből páleszt, de almánál, birsnél pláne alap, hogy rendesen fel kell önteni vizzel.


Mike88
(senior tag)

Nem romlik meg, ha nem jut oxigén a cefrébe, s ha kotyogóval cefrézel, és óvatosan nyomkodod le főerjedés közben, akkor nem jut oxigén a cefrébe, mert hát CO képződés van és az azt kiszorítja, a kotyogó meg mint egy szelep, úgy működik (mert hogy az), felesleget kiengedi, de be nem enged. Valami egyéb hiba történt, hordó rosszul zárt, (vagy le se zártátok), esetleg "bundát" nem nyomkodtátok le (van ami "nem keveri magát", ez cefre sűrűségétől függ), avagy szabadban cefréztetek, napnak ki volt téve, optimálistól messze volt a hőmérséklet, nagy hőingadozásnak lett kitéve, stb. ezer oka lehet.
A hordóban mindig hagyni kell egy kis helyet, máskülönben képes kifutni, s képes felfeszíteni bármilyen tetőt vagy akár szétfeszíteni hordót. Erősen habzó cefréknél (a birs pont nem ilyen, de ilyen a szilva, cseresznye, meggy, bodza stb.) a többihez képest valamivel több "helyet" kell hagyni.

Fred23 a pektinbontónak az a szerepe, hogy a rostokat szétrobbantja (elfolyósít), ezáltal a cukor jobban "feltárul". Az erjedést segíti, a kihozatalon is javíthat. Bármilyen gyümölcsnél alkalmazható, rosszat tenni nem lehet vele, de különösen ajánlott keményebb gyümölcsöknél, alma, körte, birs. Nagyapáink azért nem raktak bele, mert nem volt akkor elterjedt. Hidd el, az öregek amit műveltek pálinka címszó alatt házi körülmények között, az a legkevésbé sem követendő példa az esetek 99%-ban! Nagyon sokaknál a pálinka igazából egyet jelent egy pálinkahibával, csak nem tudnak róla. Nem törvényszerű nyilván, de megfigyelhető az, hogy a fiatalok nyitottabbak, az idősebbek keresik az általuk megszokott hibát a pálinkákban, s ha az nincs meg, akkor "üresnek" érzik. (elég sok pálinkát kell velük meginni, köztük a sajátjukat is, hogy ezt megfigyeld, mi az ízlésük szerint megfelelő, s hogy tudj némileg általánosítani) :D Ahogy megfigyelhető az is, hogy az idősebb korosztálynak sokkal jobban ízlenek, a kissé utópárlatos, "testesebb" pálinkák, ez utóbbi kicsit ízlés kérdése is, van az a pont, ahol már súlyos hiba, van az a pont, aminél még ízlés kérdése.

A technika fejlődött a borászatban, a cefrekészítés pedig a borászati alapokra épül, nem ördögtől való dolgok ezek! Soha nem gondolnak, gondoltok az orosz befolyásra, hogy azok mekkora kárt tettek nálunk az alkoholos italok terén. Igyekeztünk egy elképesztően nagy piacot kiszolgálni és fura igényeket, így alakult ki a mérhetetlenül erős pálinka, amit agyon toltak az öregek cukorral (8-15%), hogy minél több legyen a kihozatal, s lekaparja a hátad a seggedig, így lettek agyoncukrozva boraink is, hogy minél erősebb és több bor készüljön stb... Némi szőlő, víz, cukor, othello vagy csete, mert mindkettő jól színez, s kész is a "vörösbor" a vörösöknek! Csak mi is ennek fogyasztójává váltunk, ill. én nem, szüleim, nagyszüleim.

Nincs gond egy nagyobb helyiségben a CO képződés miatt, "egy szem" 60L-es hordó nem okozhat problémát. Naponta egyszer kiszellőztetni, azt' annyi.


hmatyas
(tag)

Milyen lett az eredmény?


kraftxld
(nagyúr)
Blog

Szépen megerjedt, a garázsban várja, hogy 2 hét mulva felvegye az egyik ismerős és lefőzze.
Sajna egy jó ideig nem tudom megkóstolni majd, mert júni 9-én indulok a kiccsaláddal Mo-ra, és aug 25-én érünk vissza. A kedves ismerős sajnos szeret kóstolgani, remélem marad az anyagból mire visszaérünk :DDD

üzenetek