[Re:] [schawo:] Vágódeszkák és kezelésük - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Jó cikk lett! Köszi, hogy összeszedted egy cikkben az anyagot, mert a topikban már külön hsz-ekben írtál erről, csak így egyben sokkal jobb.
Meglepett, hogy mennyire megkérik az árát a fa deszkáknak. Bár nyilván van velük munka mikor készítik.


somogyib
(őstag)
Blog

Kösz a bejegyzést, ez érdekes volt. Nekünk egy Jamie Oliver vágódeszkánk van, azt hiszem akác de ebben nem vagyok biztos. Nem is tudtam, hogy fenyőből is csinálnak, szerintem az nem jó választás ilyen célra.

Egy megjegyzésem lenne:

Láttam valamikor egy műsort ahol vágódeszkákat teszteltek (műanyag, fa, márvány, stb.), hogy használat után melyiken mennyi baktérium marad meg. Érdekes módon a fa nyert, mert ott pusztultak el leghamarabb a bacik.


nemlehet
(őstag)
Blog

Szép hobbi ez, de a vágódeszka olajozgatása meg viaszozása az amit a büdös életben nem fogok megcsinálni mert hihetetlen idő és pénzpazarlásnak tartom.
Mindenféle kezelgetés nélkül kitart egy keményfa deszka ha nem áztatod el vagy 20-30 évig... (több is van itthon ami lassan Jézusi korba lép, nagynénémnél meg olyan is amit még az ő szülei is úgy örököltek).


schawo
(titán)
Blog

Nekem is van legalább 40 éves deszkám, amit még nagyanyám használt. Az már nagyon szanaszét van, nem jó használni semmire, csupa kád, meg rost. A fiatalabb sima, nem bütüs, kemény, egy darabból kivágott, olajozást emiatt nem feltétlenül igénylő deszkákkal meg az a baj, hogy nagyon gyorsan tönkreteszi az igazán kemény acél kések pengéjét. Azt javítani pedig sokkal több idő, mint egy bütüst beolajozni. Persze, ha nem használ az ember kemény késeket, akkor ez nem számít, csak gyakrabban kell fenni a kést. Egy deszkát beolajozni 5-15 perc, bevakszolni, még 5. Szerintem ennél több plusz idő olyan, egy darabból készült deszkát használni, amit nem feltétlenül muszáj olajozni, és emiatt gyakrabban fenni a késeket. Fél év alatt biztos, hogy több, mint 10-20 perc a többlet. Szerintem, de persze a tévedés jogát fenntartom.

Anyagköltség ennél a nagy darabnál 1000 forint körül volt, ami a deszka árának 13%-a. Szerintem ez sem veszélyes. A másik bütüssel összesen volt 10 perc dolgom, és az anyagköltsége volt vagy 300 forint.


Ringman
(nagyúr)
Blog

jó kis összefoglaló!

a műanyag vágódeszkákkal kapcsolatban erről a cikkről mi a véleményed?
[link]

egyébként én a mellett vagyok, hogy legyen egy húsos és egy nem húsos vágódeszka.

a fa vágódeszkák sózása, mint tisztítás nem tudom hogy mennyire szokás még


schawo
(titán)
Blog

Biztos igazuk van, nem szoktam mikroszkóp alatt nézni. Én csak ellenkező eredményű tanulmányokról olvastam eddig. De nyilván a körülmények mindig befolyásolják az eredményt. Függhet a faanyagtól, a deszkák kezelésétől, a nedvességtől, a hőmérséklettől, a páratartalomtól, meg még ki tudja mitől, hogy melyik deszka hogyan viselkedik (mármint rajta a bacik rosszalkodnak-e).

[ Szerkesztve ]


Ringman
(nagyúr)
Blog

az biztos, hogy fa esetében soktényezős a dolog.

szerintem nagyon leegyszerűsítve úgy van, hogy ha nem jól tisztítod a műanyagot, akkor az rosszabb, mintha a fát tisztítanád rosszul, ha meg jól tisztítod meg (ami könnyebb is műanyag esetében) akkor meg a műanyag a higiénikusabb.

ettől függetlenül én maradok a fánál, bár műanyagból csak egypálcásakat használtam :)


somogyib
(őstag)
Blog

"mármint rajta a bacik rosszalkodnak-e"

A bacik mindig rosszalkodnak, ezért nem szeretjük őket. ;)


schawo
(titán)
Blog

Ha kinyírjuk őket, akkor nem rosszalkodnak tovább :D


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Láttam valamikor egy műsort ahol vágódeszkákat teszteltek (műanyag, fa, márvány, stb.), hogy használat után melyiken mennyi baktérium marad meg. Érdekes módon a fa nyert, mert ott pusztultak el leghamarabb a bacik."

A fa természetes életmódja okán, tartalmaz gomba és baktérium ölő anyagot sejtszinten. Ezt ellensűlyozza az, hogy nem lehet géppel mosni. Pontosabban lehet, csak nem sokáig.

(#5) Ringman:
Mi már csak jó minőségű műanyag deszkákat használunk. Fontos, hogy ne torzuljon az alakja a mosogatógépben. Leszárítás után gyakorlatilag steril eszközként kerül ki a gépből.
Főzés közben én akkor is cserélem a vágódeszkát, ha már használat nélkül ott állt hosszabb ideig.

Mindemellett alapszabály, hogy hús felhasználásához használt azonnal a mosogatásra váró edények közé kell tenni. Ez különösen érvényes a szárnyas húsokra. Utánuk még más hús vágására sem szabad használni a vágódeszkát.

(#8) somogyib: "A bacik mindig rosszalkodnak, ezért nem szeretjük őket. "

Túl van lihegve a dolog. Az asztma és allergia az iparosodás korában, Angliában kezdett terjedni. Mára már elterjedt az egész világon. Ennek egyik oka az immunrendszer túlreakciója / fejletlensége.
Arról sem érdemes elfeledkezi, hogy az emberi bélrendszerben egy teljes életközösséget alkotnak a baktériumok. Nélkülük szabályosan éhen halnánk.
A konyhában valóban fontos a tisztaság és steril közeli környezet, de a teljes életünkben inkább káros, mint hasznos a sterilitásra való törekvés.


somogyib
(őstag)
Blog

"Arról sem érdemes elfeledkezi, hogy az emberi bélrendszerben egy teljes életközösséget alkotnak a baktériumok."

Persze, hogy vannak hasznos baktériumok is, de pl. a szalmonellát nem szeretjük. :)


Hieronymus
(addikt)
Blog

Ezért írtam, hogy a konyhában figyelni kell a közel steril környezetre. :D


Ringman
(nagyúr)
Blog

Mi már csak jó minőségű műanyag deszkákat használunk.

milyet pontosan?


Hieronymus
(addikt)
Blog

Nem én vettem, de utána kérdezek.
Előtte IKEA edition volt, de azok meghajlottak a mosogatógépben.


UnA
(Korrektor)
Blog

Én inkább a deszkákat rendesen elmosom (nem áztatom!), de a műanyag változatot kerülöm ;)


joey04
(titán)
Blog

hát ezt bebuktam... azt hittem tabletekről lesz szó... :DDD


somogyib
(őstag)
Blog

Végülis azon is lehet húst vágni. :D


RexMaximus
(aktív tag)
Blog

+1, a fa deszkakrol en is ezt tudom.

Gyakorlatban amugy ugy tunik mukodik, sose vittem tulzasba a deszka tisztogatasat. Ez azt jelenti, hogy minden hasznalat utan nem mosom le, csak ha indokoltnak gondolom (ez szinte csak nyers hus vagas utan).


bitpork
(veterán)
Blog

Ennél olcsóbb megoldás ha az ember apja asztalos... ;]


Teasüti
(nagyúr)
Blog

[write-only]
Meglepett, hogy van kés topik a ph-n. Na meg a vágódeszkák gyűjtése hobbinak számít?
Elárulná vki kérlek miért van szükség egy háztartásban kettőnél (hús, minden más) több vágódeszkára?
[/write-only]


Ringman
(nagyúr)
Blog

több méret - munkamennyiség függvényében.
két paradicsom meg egy répa felvágásához nem biztos hogy a 45x36 cm nagy ikeás vágódeszka előszedése és utána eltakarítása az optimális :)

üzenetek