ADSL Internet az én szememmel

írta: tghwinner, 6 éve

A mai világban az optikai internetnek köszönhetően olcsón juthatunk széles sávú internethez. De mi van azokkal a településekkel, ahol ADSL, Mikrohullámú és USB-s mobilinternet érhető el?

11 éve ADSL

2007-ben köttettük be az internetet, ugyanis a nővérem a középiskolai tanulmányai miatt a házi feladatok nagy részét e-mail-ben kérték. Az akkori sebességünk 1/0,5 Mbit volt (letöltés/feltöltés). 2 éves hűségnyilatkozatnak köszönhetően többször is növelték a sebességünket:

- 2/0,5 Mbit
- 15/1Mbit
- 20/1 Mbit

Mi a legnagyobb gond ezzel? Igaz, a letöltés számít igazán, viszont egy böngészés is "adok-kapok" kapcsolati viszonyban van. Egy weboldal betöltéshez is szükség van feltöltésre, hiszen én utasítom a böngészőt arra, hogy az adott weboldalt betöltse a képernyőmre. Ha a feltöltési sebesség ilyenkor kicsi és több számítógép/laptop kéri ezt az utasítást, megölheti az egész hálózatot. 300 MB adatot is fél óra alatt töltöttem fel, ilyenkor egyik számítógépen se lehetett használni az internetes kapcsolatot. Azzal magyarázták a szolgáltatónál, hogy: "Telefon vezetéken nem lehet nagy feltöltést biztosítani, ugyanis a hálózat le van terhelve." vagy "Az illegális letöltések és feltöltések miatt nem engedhetjük meg a nagyobb feltöltési sebességet." Ez mind szép és jó. Viszont a mai világban mindent felhőben tárolunk. A Windows 10 is alapértelmezetten létrehoz a Microsoft fiókunkkal egy OneDrive fiókot is, így szinkronizálhatjuk az adatainkat. Ekkora feltöltési sebességgel ennek a szolgáltatásnak lőttek. Nézzük okos telefon szemmel is. A Google Drive egy gmail-es fiókhoz szintén jár. Ebben az esetben is a szinkronizálás igen lassú. Értem én, hogy ezért csábítják az optikára a felhasználókat, de ahol nincs kiépítve a rendszer, azok megszívták.

Előfizetői csomag váltás

Amint írtam, 11 éve kötöttünk szerződést ADSL internetre. Stabil a mikrohullámhoz képest, nem ingadozik a sebesség. A hamarosan kezdődő munkámhoz viszont szükség van stabil internetkapcsolathoz, feltöltési és letöltési szinten. A múlt hét folyamán intéztünk egy új csomagot, ahol garantáltan 50/1 Mbit csomagot ajánlottak fel. Szóltam, hogy informatikusként ekkora feltöltéssel Felhőtárhelyre nem tudok feltölteni, mert meghal a hálózat. Annyiban maradt a dolog, hogy a garantált sebesség 50/1 Mbit, viszont elképzelhető az 5 Mbit-es feltöltés is. A tegnapi nap folyamán volt lehetőség a régi D-Link ADSL2+ modemet kicserélni egy ZTE DSL modem/routerre, fél órán belül már a módosított csomaggal száguldoztunk. A meglepetés csak ekkor ért: Én aggódtam a feltöltési sebesség miatt ("Mi van, ha csak 1 Mbit sebesség lesz így is?"), viszont az 50/5 Mbit helyett 50/15 Mbit sebességet kaptunk. Igaz ez nem garantált sebesség, viszont megoldódott a hálózati leterheltségi probléma: YouTube videófeltöltés és Mega Drive használata mellett zavartalanul sikerült böngészni az összes számítógéppel a lakásban. Eközben az analóg vezetékes telefonunkat digitálisra cserélték, így a telefon vezetékezés még hátra maradt.

Elégedett vagyok-e az ADSL kapcsolattal? Igen is meg nem is. Számomra szerencsére elég stabil a kapcsolat (mástól viszont azt hallom, hogy eléggé ingadozó a szolgáltatás), de azért reménykedem, hogy az elkövetkezendő időben elérhető lesz számunkra az optikai internet kapcsolat is.