1986. április 26.

Csernobil előtt is voltak komoly erőművi balesetek, de hogy jutottunk el a mindmáig legsúlyosabb esetig? – írta: sh4d0w, 5 éve

Végszó

Többszörös hiányosságok vezettek a csernobili balesethez. A szovjet mérnökök nem ismerték fel az RBMK-k veszélyességét, nyugatról pedig nem szerezhették be az információt. A kísérlet során nem volt jelen atomfizikus, aki felügyelte volna a reaktor kezelésének technikai oldalát. Az operátorok nem voltak elég képzettek, nem ismerték a reaktort, a kézikönyv nem említette, hogy Ignalinában már megfigyelték a reaktorteljesítmény átmeneti növekedését, amikor betolták a szabályzórudakat a magba. Tervezési és kivitelezési hibák, minőségi gondok - tehát úgy igazából minden egyszerre volt jelent egy kiadós katasztrófához, ami aztán be is következett.
Gorbacsov a politikai fordulat után jó néhány évvel később azt nyilatkozta: Csernobil sokkal inkább siettette a rendszer összeomlását, mint bármi más. Nos, lehet, hogy ezt ő így érezte, de én azt hiszem, inkább az incidens során tanúsított viselkedés lökte a szakadékba a korábbi politikai rendszert. Az oroszok mélyen hallgattak - amíg tudtak - az esetről. Svédországban a Fosmark erőmű reggel beérkező dolgozóit találta radioaktívnak a beléptető kapu, így derült ki, mi történt Csernobilban, noha ők elsősorban Ignalinára gondoltak.

Azóta egy komoly katasztrófa történt, Fukusimában, ahol emberi hibák és egy természeti katasztrófa együtt vezettek az ottani zónák leolvadásához.

Közös pont mindegyik balesetben az emberi tényező, sok esetben az emberi hülyeség (a képzetlenséget nem sorolom ide, de végül is az is visszavezethető ide - annak a hülyesége, aki a képzetlen munkaerőt a reaktor közelébe engedi). Sajnos az emberi tényezőt nem lehet kizárni, mindig előállhat olyan helyzet, amire a számítógépek nincsenek felkészítve - a kérdés az, hogy a baj megtörténtekor van-e a közelben valaki, aki teljes mértékben átlátja a helyzetet?

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy nukleáris-energia ellenes vagyok: nem vagyok. Mindenféleképpen ezt látom az egyik jövőbemutató energiatermelő technológiának (no nem azt, hogy vizet forralunk vele), de azt is gondolom, hogy sokkal óvatosabban, sokkal alázatosabban kell közelíteni a nukleáris technológiák felé és akkor jelentősen csökkenthetők az emberi hibából fakadó katasztrófák.