301-es jelentés

Amerikai állami FUD – írta: sh4d0w, 14 éve

Az International Intellectual Property Alliance (IIPA) kiadta szokásos évi jelentéseinek legújabbikát. Gyönyörű, én mondom.

Talán a szervezet nevéből is sejthető, mely három szervezet tagjaiból áll: BSA, RIAA, MPAA, azaz az Üzleti Szoftver Szövetség, az Amerikai Mozgókép Szövetség és az Amerikai Zeneipari Szövetség, a sokak által "imádott" jogvédő társaságok. Még a BSA-nak van (vagyis csak eddig volt) létjogosultsága a szememben, de a másik két szervezet tagjai talán a saját rokonaikat is millió dollárokra perelnék, általuk jogosulatlannak vélt zenei és mozgóképes felhasználás miatt.

Jelentésük természetesen a világ különböző államaiban tapasztalt szerzői jogsértésekről szól, 4 kategóriára osztva a vizsgált államokat: kiemelt figyelmet érdemlők, megfigyelést érdemlők és még két másik kategória, amelyek megnevezései jóval enyhébbek. Érdekes országok kerültek a kiemelt figyelmet érdemlők sorába, itt találhatjuk Kínát, Oroszországot és Kanadát (!) is. Kanadával szemben az a kifogás, hogy nem vezette be a WIPO-szerződésben foglaltakat (e szerződés kiterjesztené a televíziós műsorszolgáltatás szellemi tulajdonjogi védelmét, magyarul magukat a tévéjeleket védenék a jog eszközeivel...).

Kína és az USA között mostanság egyébként is kissé feszültebb a viszony a Google elleni támadás és Clintonné beszólása miatt, e listán az állam legmagasabb kategóriába sorolása bizonyára segít enyhíteni a feszültséget... Oroszország és az USA elég régóta "kebelbarátok", szeretik ugyanazt a véleményt kifejteni a nemzetközi ügyekről, bizonyára az orosz állam is egyetért a besorolásukkal kapcsolatban.

Viszont van még egy ország, ami szerepel a kiemelt figyelmet igénylők listáján, mégpedig Indonézia. Ezzel az állammal kapcsolatban nem is annyira a kalózkodás a probléma, hanem inkább az, hogy a nyílt forrású szoftverek támogatásával és alkalmazásával gyengítik a szoftveripart és annak hosszú távú piaci erejét. Az IIPA javasolja továbbá, hogy minden állam kerüljön fel a kiemelt listára, amely alkalmazza és támogatja a nyílt forrású szoftvereket.

Gyakorlatilag azzal a lépéssel próbál az amerikai állam és a BSA félelmet kelteni a különböző potenciális üzletfelekben, hogy összemossa a warez és open source kifejezéseket egyazon jelentésen belül, így gyengítve az open source-ot és erősítve az üzleti szoftvereket. Alig hiszem, hogy ez nagyon magyarázatra szorulna, államilag megfogalmazott FUD ez...

Természetesen az FSF azonnal felemelte a hangját a jelentés és az IIPA javaslat ellen, szerintük nincs szükség az ilyen jelentésekre, valamint a DMCA akadályozza a nyílt szoftverek fejlődését, alkalmazását és gyengíti piaci pozíciójukat. Mit ne mondjak, egyetértek.

Alighanem az Obama-adminisztráció semmivel sem lesz jobb, különb a Bush-félénél, idén eddig már kétszer léptek a nyílt szoftverek ellen. Ha e tendencia folytatódik, vagy erősödik, elérhetik, hogy a nyílt forrás teljesen elkerülje őket, ezáltal versenyhátrányba kerüljenek.

Előzmények