A 8. BRSZK beszámolója

Ismét túl vagyunk rajta és ismét elmondható, hogy ez volt a legszebb, a legnagyobb, és talán a legjobb is. – írta: bacsis, 8 hónapja

Na de kinél mi volt látható?!

Na de most szeretném bemutatni a kiállítók standjait azoknak, akik idén nem lehettek itt a rendezvényen!
A csarnokba beérve először AKA-rom PC (Cingáriusz) részlege volt látható, ahol első sorban Abit termékeket láthattunk. Illetve közvetlenül mellette még falra vetített Pinball Extreme-t, és NES-es Mario-t lehetett játszani:

Tovább lépve az én x86 alapú PC-im “végeláthatatlan” sora következett, a kora 80-as évektől a 2000-es évekig bezárólag. Mind asztali, mind hordozható gépek formájában:

Majd a szokásos gázplazma kijelzős gépek sarka következett:

Tovább folytatva a terembejárást, következett a szintén, korábbi kiállításokról is ismert retro LAN-party sarok, Cocoon-Z jóvoltából, ami persze az idei kiállításra még tovább lett optimalizálva, és már közel 30 gép várta különböző korhű multiplayer módot támogató játékokkal:

A kiállítás egyik nagy újdonsága szintén ehhez a részhez tartozott, ki lehetett próbálni a klasszikus Doom-ot 3+1 monitoros felállásban:

Ehhez a játékmódhoz amúgy fizikailag is 4 gép kell, amik hálózatba vannak összekötve, a hálózat szépen összeszinkronizálja a gépeket, és egy billentyűzettel 3 kiterjesztett monitoros módban lehet játszani. A 4. monitor a térképet tudja mutatni (vagy ahogy a képen is látszik, a jobb szélső monitort duplázza).
Szintén Cocoon-Z részlegéhez tartozott egy kisebb laptop / tablet / különleges gépek “mikrokiállítás”, ami sajnos némileg (fizikailag is) a háttérbe szorult, mert már csak a LAN-party szekció mögött kapott helyet, de a szemfülesek kiszúrhatták, és ezeket a gépeket is megnézegethették.

Az én x86 alapú gépeim, és Cocoon-Z LAN-party szekciója között kapott helyet az Elitro Europe Kft., Aki, igaz hivatalosan szponzorként volt jelen (és majd a szponzorok felsorolásánál szintén meg fogom említeni), ám most mégis mint kiállító, és mint csapattag, szeretném megemlíteni! A kiállításra Noblechairs típusú székekkel jelent meg. Ám abszolút rugalmas volt, és a BRSZK szemléletét előtérbe helyezve, nem csak “simán” székeket lehetett nála vásárolni, hanem mint ahogy a kiállítás (szinte) összes elemét, úgy ezeket a székeket is bátran ki lehetett próbálni, bárhova elvinni, és ezekben játszani.

A terem közepén ezúttal is azok a tárgyak voltak kiállítva, amiknek nem kellett áram. Ilyen volt Cocoon-Z jól ismert videojáték-gyűjteménye:

Továbbá Robi Balboa és Schilence VGA-kártya- és alaplap-gyűjteménye:

Szemfülesek kiszúrhatják a fenti képen a TV-n megjelenő Laserdisk feliratot. Természetesen ezúttal is volt Laserdisk-lejátszónk, ahol többek között az eredeti kiadású Star Wars-trilógiát, és a Terminator 2-t lehetett megtekinteni.

Szintén visszatérő, de továbbra is folyamatosan bővülő processzorgyűjteményem is helyet kapott a sorok között:

A Laserdisk / videojátékok / VGA-kártyák és processzorok standjai közé idén új kiállítóként beékeltük Skutai Gergő Intel Atom-alapú gépeit, hogy láthassák a kedves látogatók, hogy az alacsony fogyasztású gépek milyen kiszerelésben kaptak helyet a piacon, és hogy igaz, korlátozottan, de ezeken is lehet játszani:

Folytatva a sort, Madara-san részlege következett, természetesen sok-sok konzollal, ami idén is az egyik legnépszerűbb rész volt a fiatalabbak körében a kiállításon:

A konzolok mellett Pdaw, ndman77 és quailstorm egy nagyobbacska standon kaptak helyet, és hármójuk gyűjteményét lehetett megtekinteni egyben, amik menedzserkalkulátorokat, PDA-kat, telefonokat foglaltak össze:

Idén az iPon nem csak szponzorként, hanem kiállítóként is megjelent a rendezvényen, és igaz, részükről is PC-s holmik voltak láthatók, de olyan magasra sikerült tenni a lécet, hogy mi, keménykalapos PC rajongók is (legalábbis én nagyon, pedig nálam már elég magasan van az ingerküszöb) a földön kerestük az állunkat! Az egyik kedvencem a PC-re kötött “flippergép” volt, s a Pinball Fantasies segítségével igazi flipper-élményben lehetett részünk:

Az iPon mellett SakmaN standja volt látható, akit a Regamex főszervezőjeként is ismerhetünk. Az ő jóvoltából ízelítőt kaphattunk a Regamex-ből, és szintén pár korhű konzolt lehetett nála kipróbálni:

SakmaN szomszédságában szintén első alkalommal állított ki Yutani is, aki érdekes hangkártyákat / VGA-kártyákat hozott a kiállításra:

SakmaN / Yutani mögött kapott helyett Alpi is, aki már sokadik alkalommal szórakoztatta a közönséget szárazjeges extrém tuninggal:

Alpi mellett pedig Dodi kapott helyet, aki ezúttal is a Panzer General-rajongóknak kívánt kedveskedni a második világháborús harckocsi-makettjeivel.

A kiállítás szintén egyik újdonsága volt, hogy idén már 3D-nyomtató is volt a helyszínen, Dester3D és NoIP jóvoltából, amit természetesen meg lehetett nézni működés közben! És hogy ez hogyan vág a BRSZK arculatába? Hát úgy, hogy a helyszínen nyomtatott processzor-/ VGA-kártya- / alaplaptartókat lehetett vásárolni, hogy az otthoni gyűjteményünket minél mutatósabban lehessen kirakni.

Még annyi érdekesség, hogy a 3D-nyomtató mellett volt egy “PC”, amit Siti hozott el. A gépház valójában több 1,2 MB-os és 1,44 MB-os floppy drive-ot tartalmazott. Ezek a meghajtók “úgy voltak meghajtva”, hogy egy, a mellette lévő UMPC-gépről vezérelve midi file-okat lehetett lejátszani, és a midi file dallamát a floppy-meghajtók fejének pozícionálása, illetve az ezzel járó hang próbálta visszaadni. A tapasztalat az, hogy még be lehetne kötni pár további meghajtót, és sajnos a csarnokban lévő zaj is rendesen elnyomta a kiállított “gépet”, de érdekességnek mindenképpen jó volt, és jövőre lehet még ezen csiszolni.

A kiállítás további, évek óta egyik nagy erőssége természetesen a nem-x86-os vonal is, amiért ezúttal is frescho és Mr.dozer felelt. A szokásos Commodore-gépeken felül ezúttal is voltak magyar gépeink, korai Apple, és egzotikusabb vasaink is, mint pl. Silicon Graphics O2, vagy Acorn csodánk is.

Hege barátomat szeretném még itt megemlíteni, aki nem mellesleg a rendezvény egész hetes készülődéséből végig kivette a részét (meg még az összepakolásból is). De ezeken felül ő is beszállt a kiállításba! Egyrészt a bejárat melletti projektoros Mario-t ő biztosította, másrészt, neki is köszönhetett a kiállítás Amigát és Commodore 16-ot is, illetve nála lehetett kérni floppyra írást is.

Ami még szintén újdonság volt nálunk, hogy idén már építettünk (frescho és Mr.dozer) egy úgynevezett statikus sort is, ahol a gépek csak dekorációként funkcionáltak, viszont ezt a szerepkört piszok jól tudták. A Commodore PET, és a hordozható Apricot (meg a többiek is persze) parádésan jól néztek ki.

A statikus sor mellett pedig Pali (és a fia, Gergő) által idén is ki lehetett próbálni a rádióamatőrködést, és a morzézást.

Hát így nézett ki a rendezvény képekben bemutatva!
Igaz, nem kiállítók, de a legalább ugyanennyire fontos szerepet betöltő segítőimet is szeretném megemlíteni: Golyó, Balu és Ábel a parkoltatásért felelt, a két hostesslány Zsófi és Lili, akik nem mellesleg a lányaim, intézték a Foxpost-kuponok és a szórólapok kiosztását, illetve Balázs és Ákos, illetve Gergő a be- és kipakolásban végeztek tényleg emberfeletti munkát.

De még mindig nincs vége!
Ha szeretnél tenni egy virtuális sétát, immár erre is van lehetőség!

A virtualisbejaras.hu jóvoltából bejárhatod / körbejárhatod a BRSZK-t.

ezen a linken

Így volt kerek tehát a 8. BRSZK. Iszonyatosan nagy melót rakott bele mindenki, de úgy gondolom, bőven volt miért / kiért megrendezni.
Egy picit megint rutinosabbak lettünk, és a most szerzett tapasztalatainkat felhasználva, már most, bátran mondhatom, hogy egy még jobb, még szebb, még nagyobb kiállítást fogunk jövőre nektek építeni!

De ne felejtsük el a szponzorainkat, akik szintén kellettek, hogy ez a kiállítás ebben a formában megépülhessen! Ők pedig:

Kiemelt támogatónk a retro hardvergyűjtők kedvenc csomagküldő szolgáltatója, a FOXPOST! Csomagküldés okosan!
Foxpost.hu
További támogatóink:

IPON COMPUTER KFT.

https://ipon.hu

Köszönjük a támogatást az sos-adatmentes.hu csapatának, akik profik az adatok mentésében!

Vállaljuk meghibásodott merevlemez, SSD, NAS, pendrive, memóriakártya és RAID rendszerek adatmentését, az adatok visszaállítását, megfizethető áron.

Konasoft

https://www.konasoft.hu

ELITRO Europe Kft. – A legmenőbb gamer székek!

https://www.elitro.hu

Végezetül pedig álljon itt a rendezők nevének listája:

schilence
frescho
Alpi.
CocooN-z
Madara-san
Mira
flymi
pdaw
ndman77
mrdozer
bacsis
quailstorm
Dodi
Elitro
Dávid
Robi-Balboa
snake1977
siti
Dester3D
NoIP
hege
Balázs
Ákos
Gergő
Golyó
Lili
Zsófi
Balu
FinalCaleb
Ipse89
Pali
Csali
Tibi
Tomi
Atis
Indra
Nemes Garage
Ica mama
vgabex

Azóta történt

  • Retro Kocka Kuckó 2024

    Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!

Előzmények