'97-es belépőszint

Egy olcsó gép 1998-ból: Acorp alaplap, 32 MB RAM, SIS 2 MB VGA, 6x86MX és ESS hangkártya. – írta: frescho, 9 éve

Tuning, tesztek

Ahogy megszokott a tesztjeimben, a tuning itt sem maradhatott el. Több beállítási lehetőségből választhattam. A 200-as 6x86MX 150 (2x75), vagy 166MHz-es (2.5x66) órajelen jár, az aktuális példány az utóbbin. Mind a kettőnek megvan a maga előnye. Az elsőnél a memória és a busz is gyorsabb, ami jót tesz az integer teljesítménynek. A második esetben a kevésbé memória intenzív dolgok vannak előnyben, de a gyenge FPU-n segít. Az alaplap hivatalosan csak 75 MHz-et tud, de rá lehet venni a 83MHz-es órajelre is, bár ilyenkor a stabilitás nem garantált. A lehetőségek ezek után gyorsaság szerint:

2x83=166 MHz
2.5x75=187.5 MHz
2.5x83.3= 208.25 MHz

Amíg a PR166-nak feliratozott (valójában 133MHz-es) MX-ek nagy többsége megfutja a 166MHz-et egy 200-astól elvárható, hogy 187.5MHz-en stabilan fusson feszültségemelés nélkül. De én rögtön a maximumot céloztam meg és sikerrel jártam. Csak annyi kellett hozzá, hogy a hűtőbordáról lenyúzzam az alufólia szerű réteget és normális zsírt kenjek fel, így már a kánikulában is stabil lett a gépezet. A stabilitást Quake és Excel segítségével teszteltem. Szimplán hagytam futni a Quake első részét 3 órán át, majd kapott egy végtelenített Excel makrót még egy órára. Ami ezt kibírja nem valószínű, hogy hibázni fog.

Tesztek

Nem végeztem túlságosan mély teszteket. Mivel a korszakra jellemző Windows 95-98 is még DOS-on alapult, ezért inkább ilyen teszteket vettem elő. Többek között azért is, mert nem igazán találtam játékot, ami értelmesen futott a gépen. Lehetett volna Aida is a tesztben, de semmi köze nem lett volna ahhoz az időszakhoz.

CPU teljesítményt Checkit-el mértem. Jól látható, hogy hogyan gyorsul az órajel emelésre a 6x86. Az Intel CPU-ban lassabb, de FPU-ban sokkal gyorsabb. Azt mondanám, hogy a 6x86 PR besorolása inkább a Classic ( MMX nélküli) processzorokhoz viszonyítva korrekt. Tudom, hogy ilyet nem teszteltem, de elég jól ismerem őket.

A HDD sebességre is jó hatással van a CPU órajel emelése. A 6x86 ebben a számban nagyon szépen teljesített. Az átlagos elérési idő minden esetben 9.7ms volt. Hasonlóan stabil a random olvasási sebesség is.

A videókártya sebessége igen tanulságos. A 75 MHz-es FSB-vel lassult az átviteli sebesség a gyári beállításhoz képest. A CPU gyorsabb, de a PCI busz órajelét, hogy ne legyen túlhajtva szépen megfelezték. Elvileg lehetne külön órajelen is járatni, de annyira közelíti egymást a matematikai és mért eredmény, hogy inkább az órajel felezésre tippelek. Az egészben a vicces a 83 MHz-es beállítás, ugyanis a VGA kártya simán bírja a 41MHz fölötti PCI buszt.

Az Excel makró is sokat gyorsult. Érdekes, hogy az Intel el tudott húzni. Érdemes lett volna Worddel is tesztelni, mert az Excelben az újraszámolások mennyisége talán kicsit túl lett lőve, ami a Pentiumnak kedvezett. Alap beállítások mellett kb. harmadával kellett több idő a Cyrix processzornak.

A Quake 360x240-es felbontáson futott. Elég folyamatosnak találtam még játékhoz is. Meg is leptek az eredmények, mert kicsit többnek tippeltem az FPS-t. Egyértelmű a Pentium fölénye. Az MX alap órajelen darabos képet ad, egyel csökkentve a felbontást már elfogadható. Hasonló eredményt hoz a tuning is, visszatekintve, akkoriban bőven megfeleltek ezek az FPS-ek. A Checkitben kimutatott VGA teljesítmény csökkenés hatása látható. Ugyan gyorsabb a processzor, de mérési hibahatáron belüli mértékben még lassult is a teljes rendszer.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények