A Forma-1 legjobb mai versenyzői (2015)

Kik a legjobb és a leggyengébb versenyzők? Melyek a kedvenc pályák és csapatok? PH!-s szavazás, első rész. – írta: Qorthral, 9 éve

2014 legjobb F1-es versenyzői – az üldözőboly

10. Felipe Massa (6,15 pont, a leggyakoribb osztályzat: 6)

Massa kiváló döntést hozott, amikor a Williamshez szerződött. A Ferrarinál töltött utolsó évei finoman szólva sem teltek kellemesen számára, a legtöbben pedig szívesebben tudták volna már őt az F1-en kívül. Ő azonban ügyesen szerződött és hirtelen a mezőny 2.-3. legerősebb autójában találta magát, egy sokkal jobb gépben, mint amit a Ferrari fel tudott mutatni 2014-ben.

Massa & Bottas

Más kérdés, hogy teljesítménye annyira nem volt impresszív. Bottas több, mint 50 ponttal (azaz két futamgyőzelemnyivel) többet gyűjtött nála és az időmérőkön is egyértelmű fölényben volt. Ezzel együtt Felipével elégedett a Williams és 2015-ben is a csapat versenyzője lesz. Massa leginkább 6-os és 7-es értékeléseket kapott.

Massa

9. Nico Hülkenberg (6,47 pont, a leggyakoribb osztályzat: 7)

Hülkenberg egyre közelebb kerül ahhoz, hogy örök ígéret maradjon. Többször is nagyon jól teljesített már pályafutása során, de valahogy mindig épp egy egész kicsi hiányzott ahhoz, hogy feljebb léphessen. 2013-ban nagyon jól ment, tavaly azonban nem verte meggyőzően Perezt. Kettejük párosa egyébként briliáns választás Vijay Mallya-tól, hiszen a mezőny talán két legjobb, nem befutott tehetségéről van szó, így eredmények terén a maximumra képesek, ugyanakkor megfizethetőek. Ráadásul, ha kellően kiegyenlített a csatájuk, akkor egyikük után sem fognak kapkodni a nagycsapatok, hiszen nem tudják, hogy mindketten nagyon jól, vagy mindketten inkább csak közepesen teljesítenek-e.

Perez & Hülkenberg

Egy biztos, Hülkenberg 2014-re még jól is járt azzal, hogy az aktuálisan vele szóba hozott nagyobb csapat, a Lotus végül Maldonado dollárjait választotta helyette. Az is tény persze, hogy ha a Lotus - Mercedes házasság eredménye egy, a 2012-ben és 2013-ban látott Lotushoz hasonlóan erős autó lesz, akkor megérte volna ezt az egy évet kiböjtölnie Nicónak. Mondjuk nem rajta múlt, a nagy lehetőséget a Lotustól sem kapta meg, ahogy korábban a Ferraritól és a McLarentől sem.

Ha Hülkenberg nem szerződik élcsapathoz 2-3 éven belül, akkor valószínűleg már sohasem fog. Hatalmas kár és valahol az F1 szégyene is lenne, ha egy ilyen kaliberű tehetség dobogós helyezés nélkül volna kénytelen befejezni pályafutását.

Hülkenberg

8. Jenson Button (7,07 pont, a leggyakoribb osztályzat: 7)

Button immár sokadik éve bizonyítja, hogy nem érdemtelenül lett világbajnok. Minden porcikájában profi, aki a maximumot nyújtja a pályán. Mindemellett az egyik legszerethetőbb, legközvetlenebb figura, a legjobbakra oly jellemző arrogancia és beképzeltség nélkül. Ezzel együtt őt tartjátok a leggyengébb világbajnoknak.

Jenson Button

A következő év, bár számára leginkább jutalomjáték, komoly fokmérője is lesz, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mit tud majd kezdeni Alonsóval, le tudja-e esetleg győzni őt. Nehéz dolga lesz, de Hamilton ellen már bizonyította, hogy bárkivel versenyképes, ha minden összeáll. Remélhetőleg 2015-ben megmutatja, jól döntött a McLaren, amikor mellette voksolt és megtartotta.

Button

7. Kimi Räikkönen (7,08 pont, a leggyakoribb osztályzat: 8)

Räikkönen és Button között mindössze egy század döntött. Hozzáteszem, ha Button pontszáma magasabb ennyivel, akkor is Kimit helyezem előrébb, mivel kettejük párharcát magabiztosan, 67% - 33% arányban megnyerte. Räikkönen sokat rontott tavalyi 4. helyén, de a 2014-es évét elnézve ez aligha meglepő.

Nem feküdtek neki az új szabályok, valamint a Ferrari aktuális gépéhez is nehezen szokott hozzá. Ezzel együtt is letaglózó vereséget szenvedett Fernando Alonsótól, csalódást okozva rajongóinak. Mindössze egy versenyen előzte meg a spanyolt, 15x mögötte végzett.

Kimi Räikkönen

Kimi élete 2015-ben sem lesz egyszerű, hiszen Alonso távozásával egy újabb nagyágyút kap maga mellé, Sebastian Vettel személyében. Nagy kérdés, hogy mire mennek majd egymással és melyikük lesz képes felülkerekedni a másikon.

A 2014-es év kudarcai után mindkettejüknek jól jönne egy erősebb 2015. Igazság szerint egyiküknek sem fekszenek túlságosan az új szabályok szerint épült autók, de remélhetőleg 2015-re már mindketten alkalmazkodnak majd hozzájuk és csúcsformában vezetnek.

Räikkönen

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Darts: elterjedt kocsmasport vagy több?

    Szeretnék betekintést adni eme gyönyörű sportág történelmébe, mai helyzetébe valamint gyakorlatába is.

  • RF 400R rebuild

    Megszívtam, de túléltem, viszont a vas... De akkor hogyan tovább? Egy partra vetett bálna kalandjai...

  • A Négyhengeres Varjú

    Élménybeszámoló és teszt a Kawasaki ZL400 SE Eliminator típusáról, amiért sokmindent (f)eladtam.

Előzmények

  • A Formula-1 kezdete

    Már jóval a Formula-1-es világbajnokság előtt létre jött az autóversenyzés világa: íme az első nagydíjak, autók és versenyzők.

  • A Forma-1 valaha volt legjobbjai

    Minden idők legjobbjai. A legnagyobb kedvencek. PH!-s felmérés, harmadik, befejező rész.

  • A Forma-1 kedvencei és legjobbjai

    A mai F1 kedvenc pilótái és csapatai. Statisztika. Szavazás. Prohardveres felmérés, második rész.