Acer Predator Helios 300

A jelenlegi gamer mezőnyben az Acer gamer gépeinek csúcsa méltó ellenfele bármelyik másik játékos gépnek. – írta: Khelben, 5 éve

Áttekintés

Két hétig volt nálam a Laptopszalon jóvoltából az Acer Predator sorozat legfrissebb gépe, a Helios 300.

Kinézet

Az Acer Predator Helios 300 külsejével is jelzi, hogy a gamer laptopok családjába tartozik. A gép tetején lévő fém lapot uralja a Predator logó és a hozzá tartozó vörös csíkok. A hűtés kivezető nyílása hangsúlyos vörös keretet kapott. Itt még dolgozhattak volna egy kicsit a dizájnerek, mert csak a gép feléig tart az igazi hűtőnyílás, utána egy ál-hűtőnyílás helyezkedik el, ami azonban nagyon nem hasonlít az igazira, így kicsit felemás a gép hátulról.

A fedlapot felnyitva elénk tárul a billentyűzet, mely körül szintén fém keretet találunk. A gép külsejéhez hasonlóan itt is a fekete szín dominál, de a tervezők igyekeztek feldobni ezt ezüst vonalakkal a tapipad és a gép szélei körül. A csuklótámasz halvány szálcsiszolt mintázatot kapott és sajnos rettenetesen gyűjti az ujjlenyomatokat.

A kijelző körül műanyag található fekete színben. A mai divatokat egyelőre nem követi a gép, minden irányban vaskos keretek övezik a kijelzőt. De egy erős hardverrel szerelt gépnél ezt el kell néznünk, hiszen a vékonyítás az alsó rész méretét is csökkentené, ezáltal kevesebb hely jutna például a hűtésnek.

Csatlakozók

Két fájó pont is akad az Acer Predator Helios 300 csatlakozóinál. Az egyik, hogy a 3 normál USB portból kettő csak 2.0-s. Úgy gondolom, hogy 2019-ben nem szabadna ilyet tenni. Egy 2.0-s port még elmegy a vezeték nélküli beviteli eszközöknek, de jobb lenne, ha minden port legalább 3.0-s lenne. A másik rossz pont az, hogy a töltőcsatlakozóval és a headset csatlakozójával együtt mindkettő a jobb oldalra került. Jobban szeretjük azt az elosztást, amikor a jobb oldalon csak egy USB port van és más semmi, hiszen így tudjuk csatlakoztatni vezeték nélküli egerünket és nem lesznek útba az egerező kéznek mindenféle vezetékek.

Elöl a hangszórók két nyílását látjuk, illetve három csavar helyét is, amit talán el lehetett volna rejteni ügyesebben is. Persze senki nem fogja a gépet alulról nézegetni, így ez talán annyira nem nagy gond.

Jobb oldalra a headset csatlakozója és két USB port került. Sajnos csak 2.0-ás változatok, ami ebben a kategóriában már eléggé bántó. Ezeken kívül itt találjuk a két visszajelző LED-et és a töltő csatlakozóját is. A LED-ek kék színűek, ami nem biztos, hogy a legszerencsésebb választás a piros billentyűzetvilágítás mellé. De mivel a gép oldalán vannak, így használat közben nem látszanak. Egyikük a töltésről, másik a bekapcsolt állapotról tudósít.

Hátul van egy igazi és egy ál-hűtéskivezetés. Az igazi van elölről nézve a jobb oldalon és a gép hátsó részének felét elfoglalja.

Bal oldalra került a biztonsági zár nyílása, mellette egy félig rejtett LAN csatlakozó látható. Előtte találjuk az USB 3.1-es portot, egy HDMI csatlakozót, a töltésre is alkalmas USB 3.0-t és az SD kártyaolvasót.

A gép alján tekintélyes méretű hűtőnyílásokat találunk és a gyártó jó szokásához híven két szerelőablakot. Egyik mögött a RAM, másik mögött a HDD található.

Kijelző

Bár a fedlap fémből készült, a kijelző merevítése csak erősen átlagos. A zsanérok megfelelően a helyén tartják, azonban az egykezes nyitás csak épphogy sikerül. Inkább a gép tekintélyes súlya segíti ezt, nem a zsanérok könnyed mozgása.

Az IPS kijelző ránézésre nem okoz csalódást a színek és betekintési szög terén, bár a mérések alapján az sRGB színtér lefedettsége 63%-os, ami csak erősen átlagos érték.

A fényerő szabályozása PWM-es, a frekvencia 25000 Hz környékén alakul. A clouding nem jelentős, a kategóriatársakhoz képest egészen visszafogott, sötét tartalmaknál sem zavaró mértékű.

Billentyűzet

Bátran mondhatom, hogy az utóbbi idők egyik legjobb billentyűzetét köszönthetjük az Acer Predator Helios 300-ban. Ha túltesszük magunkat a kiosztás okozta rossz szájízen (összenyomorított kurzormozgatók, egybeolvadó numerikus rész, jobb felső bekapcsológomb), akkor élmény lesz használni a laptopot gépelésre. A billentyűk puhán, mégis határozottan nyomódnak le, a leütési út pont jó, a visszajelzés megfelelő. Szerencsére az alátámasztásban sincs hiba, nem lebeg a levegőben semmi, stabil alapja van a gomboknak. És mindehhez még nagyon halk is. A gombok felülete is jó, nem csúszós, inkább enyhén gumis érzést adnak.

Ha hibákat kellene keresni, akkor nekem a legnagyobb gond a pirosra színezett WASD gombokkal volt, melyek néha megzavartak gépelés közben. De úgy gondolom, ez megszokható.

A NumLock és a CapsLock is saját visszajelzőt kapott a gombba épített apró LED-del. Hasznos és olcsó dolog, mégis sok gyártó lespórolja ezt az újabb gépekről.

A tapipadról már nem tudok ennyire áradozni, az csak átlagosra sikerült. Felülete enyhén tapadós, így nem esik jól csúsztatni rajta az ujjat. A kattintás pedig nehéz, még az alsó részén is.

Hangzás és kommunikáció

Mindig hálátlan dolog a laptopok hangszórójáról írni. Sajnos a jó laptophangszórót még nem találták fel. Gyakorlatilag egy 10 000 forintos külső hangszórópár bármelyik milliós gép hangját lepipálja, ha másért nem, akkor azért, mert a vékony cicergőkkel ellentétben képes mély hangokat is kiadni. Kísérleteztek a gyártók sokfélével, bevontak neves cégeket a laptop tervezésébe, építettek a gépekbe 200 forintos méretű „mélynyomókat” is, de minden hiába. Egyszerűen a fizika megakadályozza, hogy egy laptop jól szóljon.

Nincs ez másként az Acer Predator Helios 300 esetén sem, a lefelé néző hangszórók meglehetősen tompán szólnak, bár hallhatóan túl van tolva a felső tartomány bennük. Mély hangok nincsenek, a középtartomány gyenge. Szerencsére torzítás nincs, bár a maximális hangerő sem túl magas.

A vezeték nélküli kapcsolatokat az Intel 9560-as chip biztosítja. Ez azt jelenti, hogy kétsávos, AC-s wifit kapunk, maximum 1,73 Gbps sebességgel. Ehhez Bluetooth 5.0 társul. A vezetékes csatoló a Realtektől érkezett a gépbe, RTL8168 típusú és gigabites sebességet biztosít.

Hardver

Az Acer Predator Helios 300 CPU-ja a legfrissebb Intel generációból érkezett. A Coffee Lake architektúrás Core i7 8750H hat magot tartalmaz, a Hyperthreadingnek köszönhetően egyszerre 12 szálon képes dolgozni. Alapórajele 2,2 GHz, mely turbó módban egészen 4,1 GHz-ig képes felpörögni. TDP értéke 45 W.

Lassan már szállingóznak az új kártyák a piacra, néhány gépben már elérhető az Nvidia következő generációja, de a Predator még az első generációs Pascal architektúrára támaszkodik. A középkategóriába tartozó Geforce GTX 1060 található a gépben. Munkáját 6 GB GDDR5 RAM támogatja. A mérési eredmények a grafikonokon láthatók.

Bővítési lehetőségek, RAM, HDD

16 GB DDR4-es RAM került a tesztgépünkbe, 2x8 GB kiépítésben. Ebből kiderül, hogy két memória bővítőhely áll rendelkezésre, melyek ráadásul külön szerelőablakot kaptak.

Háttértár a tesztgépben sajnos csak egy meglehetősen lassú, 5400-as fordulaton pörgő HDD volt, de a gépben belül van egy m.2 bővítőhely is, ahova villámgyors SSD-t is szerelhetünk. Kis üröm az örömben, hogy a HDD-vel és a memóriával ellentétben az m.2 aljzatnak nem jutott szerelőablak, SSD bővítés esetén el kell távolítanunk a gép teljes alsó részét.

Hűtés, akkumulátor

Játék alatt az első dolog, ami fel fog tűnni, az a hangos hűtés. Szerencsére nem sípolás vagy egyéb ventilátorhang, hanem csak a levegő áramlása hallatszik. De ez is elég hangos ahhoz, hogy egy csendesebb helyiségben zavaró legyen. A ventilátor hatalmas mennyiségű levegőt mozgat meg, szinte hajszárítóhoz hasonló az érzés, ha az ember a kezét a hátsó hűtéskivezetés elé teszi.

A hangtól eltekintve a hűtés teszi a dolgát, játék alatt 75-80 fokos volt a CPU, az órajel pedig 3,9 - 4 GHz körül alakult. A legmagasabb hőmérséklet néhány pillanatra felugrott 90-95 fok közé is, de az átlag értékek megfelelőek voltak. A VGA 78 fokig melegedett, ez kifejezetten jó érték.

Stressz teszt alatt sem szállt el a hőmérséklet, a néha kiugró 90 fok feletti értékeket enyhe órajel korrigálással kezelte a gép, de nagyrészt stabilan tartotta az alapórajelet (6 mag terhelése esetén a turbo mód is korlátozottan működik).

A viszonylag kicsi, 48 Wh-s akku filmnézés, netezés esetén valamivel több mint 4 óráig képes életben tartani a gépet, ez az idő játékkal 1 óra körülire csökken.

Értékelés

Jó gép-e az Acer Predator Helios 300? Igen. A jelenlegi gamer mezőnyben méltó ellenfele bármelyik másik játékos gépnek. A hardver nyilván erős, hiszen a 6 magos i7 és a GTX 1060 szinte minden játékot képes futtatni megfelelő sebességgel. A ház kialakítása jó, a fém és műanyag felületek megfelelő arányban helyezkednek el. Kiváló a billentyűzet, van elegendő csatlakozó is a gépen, ugyanakkor érthetetlen a két USB 2-es port. A hűtés néha kicsit köhögve, de teszi a dolgát, egyedül a hangja az, amin talán lehetett volna még egy kicsit hangolni.

Előzmények