Alaplap javítás: púpos kondenzátor

Segíteni szeretnék azoknak az embereknek, akik nem tudják egy kondenzátor kicserélésének a lépéseit. – írta: Onadiar, 11 éve

Forrasztás

Ezzel is megvolnánk, akkor kezdjünk bele egy alaplap javításába! Nekem sajnos most nincs itthon olyan lapom, amit meg kellene javítani, így egy megégett lapon mutatom meg a cserét.

A legelső dolog, amire szükségünk van, az egy forrasztópisztoly, nekem egy régebbi darab van, de ez is tökéletes. Akinek nincs, erről lenne szó, az ára is kb. ennyi!

Az én mai alanyom egy LGA775-ös Asus P5LD2 SE alaplap, aminek igaz nem a kondenzátor a hibája, de be lehet mutatni a cserét.

Ezt a kondenzátort fogjuk lecserélni rajta:

Első dolgunk, hogy megnézzük az alaplap két oldalát, és megnézzük hol van a kondenzátor kis lába, amit felmelegítünk a pisztollyal, ezáltal a cin elkezd olvadni, és máris kiszedhetjük a kondit!

A képen bejelöltem a kondenzátor két lábát, amit majd melegítenünk kell:

Most jön az a rész, amikor szépen megfogjuk a kondenzátort (én sajnos nem tudtam a képen megfogni a fényképező miatt). A forrasztóval elkezdjük melegíteni mindkét lábat, hogy egy picit puhuljon, majd váltogatva mindig egyet melegítünk. Közben elkezdjük lassan húzni a kondenzátort (nem erősen, érezni fogjuk amikor enged a cin). Amikor érezzük, hogy az egyik oldal már jön kifelé, akkor a másikat is melegítsük, hogy egyszerre távozzon a két láb. Ha ügyesen csináljuk, egy-két pillanat az egész! Figyeljünk oda, hogy szépen szedjük le, vagyis ne maszatoljuk össze az alaplap hátoldalát a cinnel!

Elnézést a kép minőségéért, de lemerült a fényképező a telefon meg...

Ilyenkor jön az, hogy keresünk egy ugyanilyen kondenzátort. Az én esetemben ez 6,3 V, 1500 μF. A kinézetet én sose szoktam nézni, csak nagyjából, hogy normálisan elférjen. Ha megtaláltuk a jó kondenzátorok között a nekünk kellőt, akkor jöhet a visszahelyezés. Ebben az esetben figyelni kell a polaritásra, tehát hogy ne fordítva forrasszuk be a kondit. Ez nagyon egyszerű, a pólus a kondenzátoron és az alaplapon is jelölve van.

A fehér csík mentén lévő lábacska a negatív, a sötét pedig a pozitív! Az alaplapra is így kell vissza rakni, hogy a fehér csík (a megjelölt negatív pólus) az alapon lévő egyező jelzésű negatív helyre kerüljön!

A vissza helyezés nagyon egyszerű. Miután megvannak a pólusok, egyszerűen csak a kis lyukakba helyezzük a lábakat, és szépen elkezdjük ismét melegíteni a lap hátoldalán a két kis lyukat, és lassan elkezd befelé csúszni a kondi. Egy ilyen művelet körülbelül olyan 1-2 percbe kerül, és meg lehet spórolni vele egy kis pénzt. Ez a technika tápoknál, videokártyáknál és más elektrotechnika eszközöknél is használható!

Remélem segítettem! Sok sikert a szereléshez! :-) További szép napot és jó szerelést mindenkinek!