[RIOS ERROR]

AMD A6-5400K

A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire. – írta: frescho, 11 éve

Tuning

Második nap: Tuning

A teszteknél elég sok dolgot ki akarok próbálni, de sajnos csak egy hétvége áll a rendelkezésemre. Ma "természetesen" a tuninggal kezdek. Hiába, kíváncsi vagyok, hogy mit tud a szerkezet. A Bulldozerre épülő processzorok többsége simán megfutja a 4.5 GHz-et értelmes feszültséggel. Persze az APU nem véletlenül lett A6 a gyártósoron, így jó kérdés, hogy milyen minőségű a megmaradt fél A10. Az alap órajel 3.6 GHz, de szinte sosem ennyin ketyeg a kis APU, sokkal inkább 3.8 GHz-en, a turbó órajelen. Talán csak akkor megy alapon, ha az IGP-t is teljesen leterhelem. Az alapfeszültsége az alaplap szerint jó magas, 1.4 V, ami elég hihetetlen. A turbófeszültsége a CPU-Z alapján 1.45 Volt.

Első körben megnéztem, hogy alapfeszültségen (1.4 V) mennyit fut. 4.5 GHz-en a BIOS még simán bejött, de csak 4.2GHz-ig volt stabil. Persze ezek csak pár perces tesztek voltak, így inkább azt mondanám, hogy 4GHz-en tuti megy, mert ott 1.35V-on is simán veszi a terhelést. 4.5 GHz-hez 1.45 V-tal próbálkoztam, amivel két óra Orthost is kibírt. (3. napi update: WinFF alatt kevés a feszültség, 1.475-re növeltem a core feszültséget.) Hogy ne legyen minden egyszerű kiderült, hogy a lap nem szereti a jól bevált Kingston memóriáimat. Elvileg 1600-as CL9-es pár, de a gép rendszeresen eldobja magát még alapórajelen is. Szereznem kell egy pár másik memóriát holnap.

Tovább is próbáltam tuningolni, de 4.7 GHz-hez már 1.5 V kell, amit sokallok, így a teszteknél marad a 4.5 GHz.

Inkább a GPU-t kezdtem el hangolni a második körben. A kistestvér 5300-hoz képest itt már 192 unified shader küzd a 3D megjelenítéssel, gyárilag 760 MHz-en.

A végeredmény 1.35 V-os IGP feszültség mellett 950 MHz, ami 25% tuningot jelent. Szerintem ez igen szép érték és ha a teljesítmény egyenesen arányosan skálázódik, akkor ez alulról közelíti az 5500 IGP teljesítményét. Persze ez csak a puszta számok szintjén igaz, de akkor is jól hangzik.

A BIOS beállításokat is bemásolom, de ha valaki tuningra adja a fejét, akkor azért én nem vállalom a felelősséget. Gyári hűtővel az alábbi overclock erősen Istenkísértés kategória. Ne keressen senki privát üzenetben, hogy elfüstölt valami. Ha segítségre van szükségetek, akkor a Trinity topicban tegyetek fel kérdést. A tuningeredmény is esetleges, lehet hogy gyengébb processzort sikerült kifogni, nem bírja a lap vagy a memória.


CPU és IGP beállítás


Memória beállítás

Szoftver install

A sok reboot és BIOS (EFI) turkálás mellett a teszt szoftverek is felkerültek. Az első felindulásból összeírt több tucatot lecsökkentettem, mert a nagyon sok ismétlés miatt nem férnének bele az időbe. Szokásommal ellentétben akad több szintetikus (3DMark Vantage, 2011) is közöttük, de így bárki egyszerűen összevetheti a kapott eredményt a saját gépével. Játékok közül egy kedvenc (XCOM), egy mai (Far Cry 3) és egy régi (Left 4 Dead 2) játékot választottam. Az első képes megterhelni a két magot, de az fps-re annyira nem igényes, mert egy stratégia. A másodikhoz egyértelműen kevés a gép, míg a harmadik egy casual hentelős játék, amit elvileg el kell vinnie még HD felbontáson is vegyes limit mellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

[RIOS ERROR]

Azóta történt

Előzmények

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]