Android alkalmazásfejlesztés 1. rész: számológép

Szeretnélek elkalauzolni titeket az Android alkalmazásfejlesztés alapjaiba egy egyszerű példán keresztül. – írta: Divinity, 6 éve

Project létrehozása

Az Android Studio nagyon jó és érthető "varázslóval" rendelkezik az új project létrehozásához.

Start a new Android Studio project és már indul is a móka!

A következő felületen 2 dolgot kell beállítani. Eléggé adják magukat, de azért nézzük át!
Az alkalmazás neve. Ez egy teljesen személyreszabott alkalmazásnév lesz. Ezzel a névvel kereshetjük majd az alkalmazásunkat az app drawerben vagy akár az áruházban is.

Domain. Na, ez már egy kicsit másabb dolog. Lényegében ebből lesz a package name, ami már ismerősebb lehet. Ez egy egyedi azonosító, minden alkalmazásnak más. A domain és az app nevéből tevődik össze. A domain általában a készítő cég weboldalának URL-je vagy pedig egy speciális azonosítójuk, ami csak az övék, így nem lesz konfliktus az alkalmazások között.

A fejlesztés egy fontos momentuma (bár utólag is megváltoztatható) a cél API szint kiválasztása.
Két oldala van ennek a dolognak. Amennyiben túl nagy API szintet választunk, akkor kevés eszközön fog futni az alkalmazás. Amennyiben túl kicsit, akkor külön kell megoldani az új funkciók használatát, amik az új API-val jöttek (már ha meglehet).
Az API 21 egy tökéletes választás szinten mindenre. Eléggé kompatibilis felfelé, a legtöbb funkció már benne van, ami érdekes lehet, valamint elég nagy arányban elterjedt rendszerről van már szó a Lollipop személyében.

A következő oldalon az előre definiált Activity-kből lehet válogatni, de számunkra tökéletes az üres activity a generált layout file-lal. A nevek is tökéletesek, ahogy vannak, de aki szeretné, nyugodtan adhat nekik beszédesebb nevet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények