Arduino-vezérelte CNC marót - házilag

Az eleinte ábrándnak indult gép egyszercsak megvalósult, s lett egy saját Arduinós CNC maróm. – írta: norbert1998, 8 éve

Elektronika, szoftverek

Elektronikai alkatrészek
Az elektronika egy ideiglenes dobozba került, mivel siettünk a géppel (el kellett készülni a nagyszülők 50. és a szülők 20. házassági évfordulós ajándékának, amihez kellett marni is.) Ezt a dobozt édesanyám munkahelyéről hozott "tűzre való" maradék laminált padló darabokból lőttük össze levegős szögbelövővel, bele lett csavarozva a táp, az Arduino és a 3 motorvezérlő. Ennek is majd kell egy normális dobozt marni, hiszen az elektronika fele hiányzik még.
Maga a kábelezés és a becsavarozás egy egész délutánon át eltartott, de (egy vasárnapi nap) este 11 órára elértük, hogy menjen a gép. Gyorsan be is töltöttem üresben egy már korábban, gyakorlás és próbálkozásképpen generált G-Code-ot, miközben a maró konnektora kihúzásra készen állt, ha valami félresikerült volna.

Jelenleg így fest a vezérlés doboza

Szoftver
Az Arduino-n egy GRBL 0.9j szoftver fut, melyet számítógépről Universal GCode Sender-rel működtetek. Az eddigi munkák fő részét a Vectric Aspire v8.0 nevű programban csináltam.

Viszonyításként, egy 14 ezer soros program 300 mm/sec^2 gyorsulással 15 percig tart, de ugyaneddig tart egy hétezer soros is, ha a gyorsulás csak egyharmada az előbb említettnek. Túl nagy gyorsulást nem szabad megadni, mert ha nem elég masszív a talajhoz képest a maró, akkor rángatni fog, esetleg lépést is hagyhat ki a motor, mert túl nagy nyomaték kellhet a kívánt gyorsuláshoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt