Arizona, “The Grand Canyon State”

ARIZONA az indiánok, a cowboyok és vörös sziklák földje. Mesebeli tájain járva tátva marad az ember szája – írta: talmida, 13 éve

TURIZMUS, IDŐJÁRÁS

Akár kis repülőről nézve, akár autóval, gyalog, motorbiciklin vagy lóháton akarja valaki megismerni Arizonát, mindenhogyan csodálatos élményben lesz része.

Lélegzetelállítóan szép látvány fogadja a helikopter-túra résztvevőit. A szokatlan táj távolabbról nézve szinte még szebbnek látszik. A következő képre kattintva madártávlatból láthatjuk a Grand Canyont.

A Grand Canyon Nemzeti Park kb 4930 km2-nyi területen fekszik. Északról és délről is van főbejárata. Az aljára vezető gyalogos túraösvényekről lenyűgöző a kilátás.

A kirándulóknak jól kell ismerniük az éghajlati viszonyokat is. Arizona éghajlata sivatagi, forró, száraz nyarakkal, enyhe telekkel. Egész évben kevés a csapadék. A szárazságot a szél még csak fokozza, ami miatt még a legnagyobb nyári kánikula (116F=47C) is viszonylag jól elviselhető, pláne, ha az ember eleget iszik, megfelelő lenge öltözetet, napkrémet és nagy karimájú kalapot visel.

Texasban ennél kisebb(OFF) (106F=41C)(/OFF) hőmérséklet is szinte elviselhetetlen a magas páratartalom miatt. Arizonában a januári átlaghőmérséklet 6°C és 19°C között változik. Napi viszonylatban igen szélsőséges hőmérsékletingadozások figyelhetők meg. A nappali hőséget csípős, hideg éjszaka váltja föl. Ezzel a hegymászóknak, kempingezőknek is számolniuk kell.

A Grand Canyon megmászása nem lehetetlen, csak a túra előtt apalosan fel kell készülni rá, meg kell ismerni az akadályokat, körülményeket, időjárást stb. Lefelé mindig sokkal könnyebbnek tűnik az út, mint fölfelé, ha lefelé 1 órát szánunk a gyaloglásra, ugyanerre az útra fölfelé kettőt szánjunk.

Az úton figyelmeztetőtáblák intenek arra, hogy senki meg se próbálja egy nap alatt megtenni a távot a tetejétől az aljáig meg vissza, mert a peremtől a folyóig egy nap alatt NEM LEHET eljutni. Legfőbb akadály a hőség.

Valójában azonban, ha kora hajnalban indulunk, akkor egy nap alatt is teljesíthető a táv, de a nap heve, a sziklafal meredeksége és a fáradtsági tényezőnk miatt visszafelé különösen sok folyadékot kell fogyasztani, és még a legedzettebbeknek is tanácsos gyakori pihenőket beiktatni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények