ASRock PV530-ITX a legolcsóbb ITX

Divatos integrált alaplapok... de mire elég a legolcsóbb típus? – írta: ViZion, 13 éve

Bemutatás

Specifikációk:

VIA® PV530 Processor (1.8 GHz)
1. Solid Capacitor for CPU power
2. VIA® VX900 Chipset
3. FSB 800 MHz
4. Supports DDR3 memory
5. Integrated VIA® Chrome9 HD DX9 Graphics, DirectX 9.0
6. 1 x PCI slot
7. Supports ASRock Instant Boost, Instant Flash, OC Tuner, OC DNA, Multi-Speed Fan Control

Kevés infó van róla a neten, teszt is alig, hiába, a VIA nem túl népszerű otthoni felhasználásra. Még a beszerzés nehézségeit megemlíteném. Két típus van, a PV530 és a PV530-ITX. Különbség a deszka mérete, és a csatolók: a sima 530-as egy PCI-e sínt is kapott.

Legtöbb webshopban „rutinosan” a PV530 specifikációi és képe van, a termék neve pedig PV530-ITX... Amint megtudtam, nálunk elvileg nincs is PV530, viszont a magyar ASRock oldalon pont a PV530-ITX hiányzik. Érdekes.

Update: találkoztam valakivel a fórumon, akinek elvileg PV530 van, 64 bites OS-el... kételkedem, de ha mondja, hát elhiszem.

Valamilyen okból az ITX verzió PCI-t kapott PCI-e helyett. A tervezés furcsaságai itt még nem érnek véget. Első pillantásra is feltűnik a retro alu bordákon csücsülő 4 cm-es ventilátor. Kis venti nagy zajjal jár, ha nem előbb, akkor utóbb – ezt már tudjuk.

Rögtön ki kellene a bordát cserélni egy nagyobbra, és azt -ha szükséges- megtámogatni egy 80-120 mm-es lassú, hangtalan légkavaróval. Az ilyen terveket rendesen behatárolja két kondenzátor, amit a vicces kedvű mérnökök szinte koppanásnyira a jelenlegi CPU hűtő mellé terveztek. A chipset mellett meg egész tenger van belőlük, de itt egy centi helyet hagytak a borda körül. Később keresek ide alkalmas hőcsöves okosságot, addig is a kis aranyost egy korábbi CPU-m gyári 6 cm-es ventijére cseréltem.

Hátlapon soros- és párhuzamos portot találunk -ki tudja minek, 2×PS/2 billentyűzethez és egérhez, 4×USB 2.0, 10/100 LAN és a szokásos 3 audió csatlakozó van. Digitális videó kimenet és gigabites LAN nincs, de ebben az árban ez nem is csoda. Mondjuk ha a soros/párhuzamost lecserélték volna egy HDMI-re, akkor többen választanák szerintem, de a VIA biztos jobban tudja :)

Belső csatlakozókból nincs hiány: a már említett PCI csatoló mellett van 2×SATA 2, 2×DDR3, proci- és házhűtő ventilátor csatlakozó, speaker, front panel audio. Van még 4×USB 2.0 is, aminél jumperrel lehet állítani, hogy kikapcsolt állapotban kapjanak-e delejt a rádugott eszközök.

A dobozban a szokásos dolgok: driver CD -csak windows driverekkel, pár trial programmal, SATA kábelek és a fém I/O shield, amit nem sikerült rápattintanom, de sebaj. Ez csak a ház nyílásába pattan be, de így is stabil.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények