Atom+Ion HTPC egy CD lejátszó házában

Az Atom+Ion platform kitűnő alap egy filmlejátszásra specializált számítógép számára. – írta: Oldmobil, 14 éve

A konfiguráció

A konfiguráció

A hivatkozott Zotac alaplapok már kevéssé kaphatóak, vagy ha igen, elég drágán. Kis időre képbe kerültek különféle nettop konfigok és félkonfigok, (Zotac MAG, Zotac ZBOX, Asrock ION 330, Acer AspireRevo R3610), de ezek csak akkor játszottak volna, ha jelentősen olcsóbban jönnek ki, mint az alakatrészek, ráadásul nem is volt szükségem házra. Maradt tehát az építés.
A nem túl sok lehetséges alaplapból végül is az elég kedvező árú (29 000 Ft) Asrock A330ION-ra esett a választás. Ezzel többen is építkeznek a PH!-n is és a „nagy” XBMC fórumon is, általános megelégedésre. Érdekessége, hogy DDR3-as memória kell bele, ami kicsivel kevesebbet fogyaszt, mint a DDR2-esek, ráadásul támogatja a dual-channel üzemmódot. Egyetlen hátrányként a ventillátorvezérlés hiányosságait szokták említeni. Ez igaz is, a beépített PWM fordulatszám szabályzónak hallható sípoló hangja van, érdemes inkább a BIOS-ban a maximumra állítani és egy előtét ellenállás segítségével "hardveresen" beállítani az ideális fordulatszámot. Vettem még egy 2x1GB-os Kingston kitet (12 000 Ft), ennél nem kell több a Linux és az XBMC alá, és egy Samsung S223 DVD írót, amit DVD-s fórumon ajánlottak.

Alig szélesebb a micro ITX alaplap mint a DDR3-as memória

Tápegységként kizárólag a külső adapter plusz belső PSU megoldás jöhetett számba, mert másra nem volt hely, és nem akartam egy plusz ventillátort a házba (10 000 Ft). A belső tápegység 120W-ig terhelhető, a külső igényeink szerint lehet tetszőleges teljesítményű. Én egy 60W-os külső tápot vásároltam, ez bőven elég.


[+]

Egy 12V-os külső adapter és egy belső DC/DC konverter alkotja a tápegységet.

Sok leírást végigolvastam, amelyek szerint az XBMC Live (egy csupaszított cél-Linux és az XBMC egy telepíthető csomagban) vígan elfut egy 2 vagy 4 GB-os pendrive-ról, ami ideális megoldásnak ígérkezett, sőt a rendszer a telepítéskor fel is ismeri, hogy épp pendrive-ra települ, így a temp fájlokat nem az elhasználódásra hajlamos flash memóriára, hanem ramdrive-ra teszi. A telepítés során kiderült, hogy teljesen így van, kb. 55 másodperc alatt feláll a rendszer egy átlagos USB 2.0-ás pendrive-ról és a használat során sem tapasztalható akadozás vagy lassulás.
A bootolási időt azonban kicsit soknak találtam, ezért lecseréltem a pendrive-ot egy 4 GB-os SSD-re, amit itt a PH! aprón gyakorlatilag egy 4 GB-os pendrive áránál csak egy kicsit nagyobb összegért (4800 Ft) meg tudtam vásárolni. Így a bootidő gombnyomástól a menü megjelenéséig beállt 28 másodpercre, ami már mindenképp baráti.

Első generációs SSD, lassan ír, de itt döntően az olvasási sebesség számít.

Egy HTPC elengedhetetlen kelléke egy USB-vevős (általában MCE kompatibilis) távirányító, amelyre azonban már nem kellett költeni mert a fórumok szerint a régi XBOX távirányítója is tökéletesen megfelel, csak a spéci alakú USB csatlakozója helyre kell egy szabványos kábelvéget forrasztani. Mindenképp akartam egy LCD-kijelzőt is, hogy ne árválkodjon vakon a CD-ház ablaka. Egy 2x16 karakteres inverz, kékesfehér háttérvilágítású típust rendeltem Ebay-ről a Sure Electronic nevű cégtől mindössze 15 USD-ért, amelyben benne foglaltatott a postaköltség is (Taiwanról). Ez a legtöbb LCD-vel szemben tartalmazza a vezérlőt is, közvetlenül USB csatlakozóval rendelkezik így problémamentesnek ígérkezett az illesztése is.


[+]

Az LCD egyelőre még tesztelés alatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt