aXbo alvásciklus ébresztőóra

Ébredjünk kiegyensúlyozottan: egész napi állóképességünk azon áll vagy bukik, hogy milyen volt az éjszakánk! – írta: sanyek2, 9 éve

Hajnali házisárkány, vagy korai cirmos cica?

Egész napi állóképességünk azon áll vagy bukik, hogy milyen volt az éjszakánk.
Hogyan ébredtünk, rémálomból riadtunk-e fel, vagy az éjszaka közepén egyszerűen felébredtünk, és nem tudtunk visszaaludni?
Rengeteg ember küszködik a napjaival a rossz alvás miatt, sokféle módszert és praktikát ismernek, de egyik sem kapcsolatos az ébredéssel.

>>>Link<<< >>>Link<<<

Az ébredés ugyanannyira fontos, mint az alvás!
Erre kínál egy nagyszerű eszközt az aXbo ébresztőórája.

A doboz tartalma maga az ébresztőóra, a két csuklópánt, a hálózati töltő, amelynek dugója cserélhető, így az amerikai és az európai szabvánnyal is használható, valamint USB porttal csatlakozik a kábel az adapterhez, továbbá használati útmutató.

Alapos keresgélések útján eljutottam a tesztelés fázisába, ezért vettem egyet használtan a legolcsóbbak közül. Szkepticizmusomat, ha akartam se tagadhattam volna.
A termék karcos, itt-ott kopott, és a csuklópántok közül egy már alaposan el volt használva. Látszott rajta a sok mosás és a bolyhosodás. Link

Mire jó ez az óra, hogyan működik?!

Röviden: Az eszköz a csuklópánttal kommunikálva megállapítja, valószínűsíti, mely időpontban a legoptimálisabb az ébresztés a beállított időponthoz legközelebb (de sosem később), és ekkor jelez, ébreszti a csuklópánt viselőjét.

Bővebben:
A csuklópántban található mechanikus mozgásérzékelők alapján az elektronika minden kisebb mozgást érzékel, és ebben a pillanatban továbbítja az ébresztőórának, ami az egész éjszakát figyelemmel követi.
A beállított ébresztési időponthoz közeledve kiszámol egy átlagot, hogy akkor éjjel milyen hosszúak voltak az alvásciklusok, és a beállított ébresztésnél maximum 30 perccel korábban ébreszt.
Ha például 07:00-ra van beállítva az ébresztés, akkor függően az éjszakától 06:30 és 07:00 között ébreszt fel.

Ahhoz, hogy megértsük, mi a működésének alapja, tudnunk kell néhány dolgot az alvás fázisairól:
(Forrás: Wikipedia)

Az alvás kezdetén az izmok állapota még az éber állapothoz hasonló, a szívritmus és a légzésszám azonban már csökken. Az alvásnak ezt az időszakát gyors-szemmozgás-nélküli (Non-Rapid-Eye-Movement, NREM) fázisnak vagy lassú hullámú alvásnak (LHA) nevezik. Az NREM fázis alatt áll helyre a szervezet energiája, és ilyenkor szabadulnak fel a növekedési hormonok.

Az NREM-től jól elkülöníthető a REM (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás) fázis, aminek ez a fő jellegzetessége. A légzés szabálytalanabb, gyorsabb és kevésbé mély. A szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra. Az álmok túlnyomó többsége a REM fázisban történik. A vizsgálatok szerint ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt.

Alvási stádiumok, mélység szerint
Egy alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, ezalatt 4 NREM és 1 REM fázis különíthető el egymástól. Ilyen ciklusból egy éjszaka alatt négy-hat fordul elő. Az éjszaka előrehaladtával a mély NREM fázisok hossza csökken, a REM fázisok hossza növekszik.

Az egyes fázisok jellemzői:

1. NREM fázis: átmenetet képez az éber és az alvó állapot között, az álmosságérzet fokozódik. Az agyhullámok és az izmok aktivitása lassul.
2. NREM fázis: könnyű alvási periódus, mely alatt a szemmozgás abbamarad, az agyhullámok tovább lassulnak, a szívritmus és a testhőmérséklet csökken.

3. NREM fázis: rendkívül lassú agyhullámok jellemzik. A vérnyomás csökken, a légzés lassul.
4. NREM fázis: a legmélyebb alvás fázisa, az agy a leglassabb hullámokat állítja elő. Szemmozgás nincs, de a végtagizmok még képesek a mozgásra. Ebben a fázisban a legnehezebb felébreszteni valakit. A 3. és 4. fázis alapvető a test energiájának helyreállításában, és ekkor szabadulnak fel a növekedési hormonok is.

5. REM fázis: erős agyi aktivitás jellemzi, ekkor álmodunk. A mozgatóizmok átmenetileg lebénulnak.
Egy alvási cikluson belül a fázisok sorrendje szigorúan kötött, és a következőképpen alakul: 1-2-3-4-3-2-1-5, majd kezdődhet a következő ciklus. Az 5., vagyis REM fázisból a legkönnyebb felébredni, ez gyakran meg is történik néhány másodpercre (de erre nem emlékszünk). A sorrend olyannyira kötött, hogy ha például megpróbálunk valakit a 4. fázisban felébreszteni, az, mielőtt tudatára térne, gyorsan végigjárja a 3-2-1-5 fázisokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények