MyAudio Tablet Series7 704O - minimum

Pici, occó kínai tablet a Tescoban: nem tud sokat, de azt biztosan. Vajon karácsonyra jó ajándék lesz? – írta: Micuir_M, 10 éve

Ez a tablet jelenleg a Tesco-ban 11.990.-Ft-ba kerül, ezért várható, hogy sokan elgondolkodnak rajta, megvegyék-e karácsonyra szeretteiknek. Én megtettem, így most megosztom tapasztalataimat.

Doboz és tartozékok

Szép és igényes dobozban érkezik, melyen 5 nyelven is szerepelnek a legfontosabb tulajdonságai.

Elég gazdag a tartozékok kínálata
- töltő,
- USB-kábel,
- fülhallgató (ránézésre nem túl jónak tűnik)
- egy magyar nyelvű, papír alapú használati utasítás

A képen látható OTG-kábel nem tartozék, azt külön vettem hozzá és Micro SD-kártya nincs mellé

Íme az első hibája, a töltő: egyedi a csatlakozója, hasonlít a Nokia töltőhöz, de annál vastagabb, így nem lehet akármiről tölteni, hanem el kell vinni a tablettel együtt a töltőt is. Az USB-kábelen keresztül sem vesz fel áramot.

Külső és kijelző

Olcsó, fényes műanyagból készült a teste, de nem abból a bántóan olcsóból, amelyből pl. a kétezer forintos telefonok készülnek, hanem jobból. A port gyűjti, és az ujjlenyomatokat is.

Gyárilag fekvő használatra van kalibrálva, ezt sejteti az, hogy a hangerőszabályzó gombok fekve kerülnek a készülék jobb oldalára. Ezek kívül csak egy bekapcsoló gomb van rajta, egy micro USB-bemenet, egy fejhallgató csatlakozó és a töltő bemenete.

A kijelző 7 hüvelykes, 800x480-as felbontású. a színei kissé fakók és a betekintési szöge elég alacsony. Szerintem max. 10-20 fokot lehet forgatni, utána már elkezdenek invertálódni a színek. Érdekes, hogy már gyárilag hiányzott róla kijelzővédő fólia.

Az összeszerelés rendben van, szinte nem recseg és erősebb nyomkodásra sem színeződik el a képernyő.

A hátlapja nem leszedhető, SIM foglalat nincs benne, a memóriakártyát pedig a jobb oldalán lévő nyílásba lehet beledugni.

Hardver és szoftver

4.2-es Android van rajta, ami magyarul is tud.

Mivel én is ajándéknak vettem, nem töltöttem le semmit a Playból, mert nem akartam rajta felhasználói fiókot beállítani. Gyárilag rajta vannak a megszokott szoftverek, illetve a gyártó ad hozzá egy halom alkalmazást.

Adnak hozzá egy évre ingyen 150 GB felhőben lévő tárhelyet, egy programot, amellyel tévét lehet nézni és újság, illetve könyvolvasó programokat.

Kamera, adatkommunikáció, akkumulátor

A kamerája hamar lerendezhető: előlapi kamerája van, VGA felbontással (0.3M), tehát Skypre-ra mondjuk jó lesz, de fényképezni nem érdemes vele. Meg hát előlapi, tehát nem látható a kijelzőn a téma.

Semmi nincs benne WiFi-n kívül, de az könnyen találja meg a hálózatot és működik.

OTG kábelen kapcsolható hozzá mobilstick és működik is vele, tehát ahol van 3G, lehet vele netezni.

Az akkumulátora 2200mAh-s, nem cserélhető és az eddigi tapasztalataim alapján nem tűnik kiemelkedően jónak: szerintem 4-6 órát bír ki maximum, átlagos használat mellett. (ezt nem próbáltam ki, lehet, hogy tévedek, nem pontos adat)

Multimédia

720p-s filmeket (avi és mp4) simán, zökkenőmentesen lejátszott, a gyári lejátszóval. Mással nem próbáltam. Kicsit halk, csendes környezetben használható igazán. A fülhallgatót használva sem lett jobb a helyzet.

Gyártó ügyfélszolgálata

Amikor rájöttem, hogy nem tölthető USB-ről, hirtelen felindulásomban írtam nekik egy mailt, hogy ezen lehet-e javítani valahogy? Ez 7 napja történt, azóta még nem válaszoltak.

Kinek való?

Szerintem vállalható ez a tablet! Nem csak tabletnek kinéző tárgy, amely valójában nem tudja azt, amire használni kellene, hanem olyan eszköz, amely nem tud sokat, de azt biztosan. Amire egy tabletet használni szokás, arra lehet használni. Ez, és az olcsó ár borítékolja, hogy nagy csalódást nem okozhat.

De: érdemes jól megválasztani, hogy ki kapja meg ajándékba. Arra tökéletes, hogy a nappaliban heverve lehessen rajta netezni, Facebookozni és megnézni pár képet és pár filmet, ha lemerül, ott a töltő, nem gond, viszont szerintem komolyabb használatra nem alkalmas.

Utazásra csak megszorításokkal, mert vinni kell hozzá az OTG/mobilstick párost és sajnos a töltőt is, mert az egyedi csatlakozó miatt nem lehet külső aksival feltölteni. Persze, ha szükséges, jobb, mintha nem lenne.

A másik bosszantó dolog az órája. Nincs benne ébresztőóra. Ami ennél is rosszabb: kikapcsolva elfelejti az időt. Ilyenkor lehet beállítani, vagy lekérheti a hálózatról is, de ahhoz az kell, hogy legyen WiFi.

Specifikációk

Kijelző mérete:7"
Kijelző típusa: Kapacitív multitouch
Kijelző képaránya:16:9
Kijelző felbontás: 800x480
Chipset típusa: nRockchip RK2926
Processzor órajele: Max.1000MHz
Magok száma: 1db
GPU: Vivante GC800
Rendszermemória: 512 MB
Kapacitás: 4GB
Bővíthetőség: MicroSD
Operációs rendszer: Google Android 4.2 (Ice Cream Sandwich)
Előlapi kamera: 0,3 MP
Hátlapi kamera: Nincs
Wifi: Van
Bluetooth: Nincs
HDMI: Nincs
Hangszóró: Van
Mikrofon: Van
Giroszkóp: Van
USB: Van
Audio kimenet: 3.5mm earphone Jack
Áram ellátás: Akkumulátor
Tárolt energia: 2200mAh
Funkciók: Wifi, G-Sensor, 3G kompatibilis, Beépített mikrofon, Előlapi kamera, Google Play
Méret: 192x124x11mm
Súly: 360g
Garancia: 1+1év
Tanúsítványok: CE,FCC

Összegzés

Ahogy látjuk, már gyakorlatilag gombokért lehet tabletet kapni, mindezt úgy, hogy semmilyen más költség nem tartozik hozzá (pl. kétéves előfizetés). Ez örvendetes, mert így egyre több embernek érhető el az internet (bár ennél a készüléknél, ha nincs WiFi otthon, csak kicsit nehézkesen) és tudják élvezni a net előnyeit, a gyorsabb információhoz jutást és életük megkönnyítését.

Viszont ez magával hozza vásárló felelősségét is. Közismert, hogy a hiperekben, ahol az ilyen olcsó eszközök fellelhetőek, az eladók hozzáértése és termékismerete általában nem elég alapos, ezért nem szabad hirtelen vásárolni, mert csalódás lehet a vége.

Érdemes megismernie a vásárlónak a saját igényeit, azt, hogy mire szeretné használni a tabletet és mit kell ehhez tudnia, s utána keresni a megfelelő eszközt. Ha valaki csak az ár alapján vásárol, akkor könnyen beleeshet a jónak kinéző, de valójában a feladatra nem alkalmas eszköz megvételének csapdájába.

Ezért is írtam ezt a tesztet, mert a neten a gyártó oldalán kívül nem találtam információt, csak ugyanazokat a műszaki specifikációkat és a változó árakat.

Remélem, tudtam segíteni a leendő vevőknek.

(Az első kép a gyártó weboldaláról származik, a többi saját.)

A gyártó weboldala

Azóta történt

Előzmények