Beelink GT King

Megérkezett az androidos tévéokosítók legújabb generációjának első képviselője (Amlogic S922X). – írta: Pelican, 5 éve

Problémák

A GT-King Android operációs rendszerrel érkezik, annak is a 9-es változatával (Pie).
Sok szót nem vesztegetnék erre, AFRd-vel elérhető az automatikus frekvenciaváltás, de HD hangokat nem tudunk belőle kicsiholni.
A CoreELEC telepítésével már egy használható médialejátszót kapunk, sajnos a 4.9-es kernelnek még mindig vannak hiányosságai (HDR10+ csak HDR10 kimenetet ad, 4k60 videók közben a GUI megjelenése, eltűnése a kép szétesését eredményezi, stb).

A távirányító (vagy az RF vevője) pár napot követően elhalálozott, mivel csak az egyetlen infrás gombja volt hajlandó működni.
A gigabites LAN az első perctől kezdve használhatatlan volt, mind Android, mind CE alatt.
Már a DHCP-vel is problémák voltak, legtöbbször nem kapott IP címet, ha nagy ritkán mégis, akkor is csak az egyik irányban lehetett mérni valamekkora átvitelt (200-300Mbps az elméleti 1000 helyett), a másikban semmi. Próbáltam routert, switchet, kábelt cserélni, egyik sem segített rajta, ugyanakkor a többi eszköz szépen működött ugyanebben a környezetben, így arra jutottam, hogy csak hardverhiba okozhatja a jelenséget. A dobozt visszaküldtem a Beelinknek, akik nem ismerték el a hibát, de küldtek egy másik dobozt.
Közben egy orosz fórumon valaki megtalálta a LAN hiba okát, az egyik 0 ohmos ellenállás helyett 22 ohmos került beültetésre, ezért nem ment az egyik irányba a kommunikáció. Az én boxommal együtt kiküldött 10 készülékből 6-nál fennállt ez a hiba, de már az előző PCB verzión (2.0) is előfordult ugyanez, ami erős kétségeket kelt a gyártási folyamat megbízhatóságával kapcsolatban.
Szerk.: Egy nemrég megjelent android frissítés megoldotta a lan problémákat még a CE alatt is, szóval akinek nem rossz ellenállás volt beforrasztva, annak remélhetőleg megoldódik a problémája a frissítéssel.

Meglepetésemre a cseredobozban egy újratervezett pcb-t találtam 1.2-es verziószámmal (eddig volt 2.0, 2.1). Ebben egyelőre működik minden és most légegeret kaptam a sima RF helyett (sajnos a légegér használhatósága messze nem olyan jó, mint pl. egy LG magic remote). Azért egyelőre, mert az enyémmel egyidőben kiküldött másik box, ugyanezzel a belsővel már meg is hibásodott, a HDMI kimenet halálozott el benne. Ugyanakkor arra is fény derült egy szoftver módosítás kapcsán, hogy a Beelink még mindig használja a már kifutott S922X rev A processzorokat (ez van az N2-ben) így ez is csak szerencse kérdése, hogy az újabb, gyorsabb S922X rev B lesz beépítve vagy sem.

Összegezve a GT Kingek belseje folyamatosan változik, a RAM-ok fajtája, típusa, de még maga a SoC sem ugyanaz, az összeszerelés minősége csapnivaló, a hibás beültetés akár több PCB verzión is előfordulhat és nem kicsi az esélye a különböző alkatrészek elhalálozásának.

Ezek után én nem ajánlom senkinek ezt a készüléket.

Előzmények

  • ODROID N2

    Az első Amlogic S922X-szel szerelt minigép hardvere nagyon ígéretesnek tűnik: kis fogyasztás, nagy teljesítmény.