ODROID N2

Az első Amlogic S922X-szel szerelt minigép hardvere nagyon ígéretesnek tűnik: kis fogyasztás, nagy teljesítmény. – írta: Pelican, 5 éve

Bevezető

A Hardkernel idén februárban jelentette be az első S922X alapú miniszámítógépet (SBC), az Odroid N2-t, ami a közzétett technikai adatok és előzetes tesztek alapján nagyon ígéretesnek tűnt, és az ára is elég kedvező a tudásához képest.

Sajnos a bejelentés idején még nem volt azonnal megvásárolható a készülék, a szállítás megkezdését csak április 3-ra ígérte a gyártó (amit aztán a 4 GB-os modellel be is tudott tartani, a 2 GB-osak egy hetet csúsztak). Március elején a Hardkernel pár tucat megjelenés előtti változatot eljuttatott különböző fejlesztőkhöz, így került a CoreELEC fejlesztőcsapatához is pár példány belőle. Pár nap alatt a már meglévő, az S905 és S912 lapokra optimalizált rendszerüket sikerrel átültették az új lapra, és nagyon pozitív visszajelzéseket adtak a készülékről a különböző fórumokon, ami sokak érdeklődését felkeltette, de akinek ilyenre fájt a foga, annak minimum egy hónap várakozással kellett számolnia.

Az Odroid készülékek nem igazán az átlag felhasználóknak készülnek, hanem fejlesztőknek, hobbistáknak, barkácsolóknak, akik az egyedi igényeik megvalósításához használják ezeket a minigépeket. Ennek megfelelően magunk válogathatjuk össze, hogy mire is van pontosan szükségünk, a ház, a memória, a wifi, a tápegység, a távirányító mind opcionális tétel, tőlünk függ, hogy mit is rakunk össze.

Sajnos az árat mindenképpen növeli, hogy már az olcsóbbik alaplap (2GB, 63 USD) sem esik a vámkezelési határ alá, így vámot ugyan nem, de 27%-os ÁFÁ-t kell még fizetnünk a rendelt alkatrészek értéke, a szállítási díj (16 USD) illetve a vámkezelési költség (5990 Ft) után. A legolcsóbb megoldás, ha csak a 2 GB-os N2-t rendeljük meg, ehhez itthon egy 12V 2A szabványos tápegységet (kipróbáltam, egy 1A-es is bőven elég neki), egy HDMI kábelt és egy MicroSD kártyát kell még beszerezni (ha nem lenne a fiókban), hogy használatba vehessük a készüléket. Ha csak ezeket vettük meg, már akkor is elköltöttünk kb. 40 000 Ft-ot, ennél jóval olcsóbban megkapjuk a már piacon lévő S905(X) vagy S912 processzorokkal szerelt tévéokosítók zömét (persze sántít az összehasonlítás, ha nem csak médialejátszóként akarjuk használni, hanem valamilyen GPIO-n csatlakozó dolgot is szeretnénk működtetni, mert akkor inkább egy RockPro64-gyel vagy egy VIM2-vel lehetne összevetni).
Update: A cikk megírása és megjelenése közt eltelt hat hétben többek között megérkezett a szintén S922X-en alapuló VIM3 is.

4GB RAM-mal, 32GB EMMC-vel, házzal, táppal, távirányítóval, szállítással, ÁFÁ-val, mindennel kb. 55-56 ezer forintra számíthatunk, de ez még nem a vége, akár 128 GB-os EMMC modult is választhatunk (újabb 40 USD felárért). Ha EMMC memóriamodult is vásárolunk, tegyünk a kosárba egy MicroSD átalakítót is, filléres tétel, viszont így könnyebben tudjuk majd az EMMC tartalmát írogatni.

Az EMMC modulok előretelepített Linux (Ubuntu 18.04 LTS) vagy Android 9 (Pie) rendszerrel érkeznek. A méret kiválasztásánál szempont lehet még, hogy a nagyobb kapacitásúak nagyobb írási, illetve olvasási sebességre képesek.

A készülék adatlapja szerint az SD interfész már UHS I SDR104 kompatibilis, ami azt jelenti, hogy akár 104 MB/s átviteli sebességet is elérhet a kártya olvasás közben, tehát egy gyors MicroSD kártyával nem kerülünk túl nagy hátrányba az EMMC modulhoz képest, ami akár 150 MB/s olvasási sebességet is elérhet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Odroid-HC2 ismertető

    ARM alapú minimál NAS a Távol-Keletről, választható oprendszerekkel, alumíniumtömbre szerelve.