Benq netbook – Kissárkány

Kicsi, hordozható, és ismeretlen, Benq Joybook Lite U121 eco – írta: benoce, 14 éve

Külsőség:

Benq Joybook Lite U121 eco

Kézbe fogva a dobozt, meglepődünk, egy 11,6” netbooknak, miért kell ilyen hatalmas körítés. Mikor jóformán csak a gépet rejti. Ez a csomagolás megfigyelhető pld. az új Toshiba L500 szériánál is. Lehet a méret a fontos?

Kibontva a dobozt, kezünkbe kerül a gép, az akkumulátor, garancia, rövid magyar nyelvű kézikönyv. S pluszként, bonuszként egy védőtok a készülékhez. Jó pont a gondoskodásért.

Következik a készülék beüzemelése, nagy kapacitású akkumulátor behelyezése. Itt még egy jó pont, a honlap szerint 3 cellás jár a készülékhez, ezzel szemben a csomag a 6 cellás verziót tartalmazza, 5200mAh teljesítményű. Plusz a meglepetés, megszoktam a többi gyártónál, hogy a nagyobb akkuk, sajna kilógnak hátul, ez itt tökéletesen megoldották. Az akkumulátor teljesen belesimul a gépbe, nem pedig egy kinövésként viselkedik. Szimpatikus.

Másik, ami egyből feltűnik, a készülék fel van készítve a mobilitásra, 3G foglalat (csak helye) megtalálható, kiépítése sajnos plusz pénz lenne, kb. 70 euróval drágítaná meg a gép árát.

Tengerkék színben érkezett a készülék, a kornak megfelelően fényes, lakkozott felület, csak úgy vonzza az ujjlenyomatokat. Jobb szélen szerepel a cég logója, és készülék megnevezése. Semmi különlegesség, puritán.

Két oldalára kerültek a csatlakozási, bővíthetőségi lehetőségek. Semmi plusz kapcsoló a bluetooth vagy wlan fizikai leválasztására.

Baloldalt, 2 db USB, DSUB, szellőzés, tápellátás csatlakozó,

Jobboldalt kártyaolvasó, hang ki/bemenet, 1 db USB, LAN, Kensigton zár.
Előre csak a visszajelző LED – ek kerültek, közvetlenül a tapipad alá, ahol is wlan/bluetooth, hibernálás, töltés, HDD, Caps Lock, Numlok köszön vissza.

Kinyitva, egy teljes értékű billentyűzet tűnik elő, ami valóban az eddig kezembe került netbookok közül biztosan dobogós helyet érdemel! Nem a Sony, vagy Apple kialakítás koppintása, ami mostanság olyan nagy divat lett, csak az utánzat nem ér az eredeti minőség nyomába. Gépelésre szerintem tökéletes, több órai munka után sem fárad el az ember keze. Felíratok tökéletesek, olvashatóak.

Billentyűzet alatt, középre került a touchpad, ami véleményem szerint kicsire sikerült, inkább a 10” modellbe való. Ennek ellenére használható. Furcsaság volt, hogy bár újabb a driverre, a touchpad nem tudja pld, a PB – nél megismert ChiralRotate, Pöccintés, Csípés funkciókat. Szokatlan, de nélkülözhető szolgáltatás.

Ami viszont nem tetszik semelyik gépnél, a ragaszunk rá minél több matricát. Értem én a marketinget, de könyörgöm, minek ennyi. Baloldali a fő szolgáltatásokra hívja fel figyelmemet, jobb oldalt a szokásos, Intel, Windows stb matrica.

Kijelző, ezt egy fényes zongora lakk keretbe kapjuk. 11.6” méretű, LED LCD panellal, és ennek megfelelő felbontással bír. 8 ms válaszidő, és 200 cd/m2 fényerő. Több mint elég. Fényerőt kellően tág határok között lehet változtatni.

Kijelző tetején, a keretben kapott helyett az 1,3MP kamera, és a mikrofon.

Alján semmi extra, két bontható fedél van, egyik a memória, a másik pedig a HDD/SSD helye, plusz itt kapott helyett a wlan modul is. Egy memóriának van helye sajnos, így bővítésnél komplett memória csere lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények