Biohazard BZ4303 napszemüveg

Egy Biohazard Aviator napszemüveg leírása, kipróbálása, kis Ray-Ban történelemmel fűszerezve. – írta: Lomha 8V, 10 éve

Keresés: csalódás, végül siker!

A Ray Ban Aviator hamisítványok mennyisége és milyensége elképesztő. Erre most nem térnék ki külön, ha valakit érdekel, akkor majd erről is dobok össze egy írást szívesen, hogy milyenek, és mit kell nézni Ray-Ban Aviator vásárlásnál.

Első körben ellátogattam a környék három optikájába érdeklődni. Mindig a helyi boltokban kezdek keresni valamit, mindenki érdeke a helyi vállalkozók támogatása. Az első helyen egy nagyon kedves hölgy van, de sajnos vajmi keveset ért a napszemüvegekhez. Halvány fogalma sem volt róla, hogy melyik az az Aviator és a Ray-Banről mint márkáról annyi fogalma volt, hogy egyszer valaki keresett olyanhoz csavart a szárba és nagyon nehéz volt szerezni. Mindenesetre volt nála Aviator-stílusú szemüveg, de véletlen sem tükrös, ráadásul Police és hasonló márkákból, ami szintén a húzósabb árkategória. Arra a kérdésre, hogy rendelni lehet-e, vagy esetleg katalógusból választani, nemleges választ kaptam. Ez sajnos nem a boltok hibája, a válság óta a legtöbb magyar cég erősen lebutította az ilyen dolgokat.

A következő két hely inkább látásjavító szemüvegekre volt berendezkedve; átnéztem a kínálatot, de a legtöbb évek óta bent ragadt napszemüveg volt, ami nem baj, de Aviator csak egy-két darab volt, persze nem tükrösek. Nem volt más hátra, bele kellett ereszkednem az internet sűrű, bűzlő posványába, hogy találjak számomra megfelelő napszemüveget.

Amíg keresgéltem, rendeltem poénból egy kínai Aviatort, tokkal együtt 700 forintért. Nem hamisítványt, mert nincs ráírva semmi és nem is Ray-Banként hirdették, csak szimplán gagyi és kész. Mikor megjött, abban nem volt köszönet, nem véletlen volt 700 forint. A lencséje tényleg igazán tükrös volt, ezzel kapcsolatban nem érhette kritika, de a többi...
Kritikán aluli volt a minősége minden szempontból. Nyilván az ember nem vár sokat ezektől, de azt gondolja, hogy mondjuk fesztiválszemüvegnek jó lesz, nem baj ha eltörik, elhagyja stb. Szerintem jobb mindjárt a bejáratnál bedobni a kukába, akkor legalább bosszúságot nem fog okozni. A keret annyira ócska minőségű fémből van (valami ötvözetre tippelek), hogy a legkisebb nyúzást sem bírja ki. A lencse borzalmasan torzít, ezt valójában nehéz észrevenni, a legegyszerűbb módszer, ha kézben tartva egy kerek mennyezeti lámpa képét tükrözöd a belső felületén. Ha a kerek lámpa tükörképe inkább tojás, vagy rosszabb esetben valami absztrakt formájú, akkor ott baj van. Egy fesztivál alatt – kis túlzással – hónapokat romlik az ember szeme és sokan nem tudják, de ez a torzítás bizony fejfájást okoz.

Kínai Aviator

A kép sokat elárul. Az egyik szára lejjebb van, mint a másik, ez elég látványos. Ha lerakod, nem áll meg, mint egy komolyabb szemüveg, hanem az egész magába roskad. Az egész kínai fejre van méretezve, a hajlat csak egészen kis fejű embereknél ér el a fülig, a legtöbb embernél előrébb esik. Természetesen minden haveromon kipróbáltam, nagyon örültek nekem. Rettenetesen kényelmetlen, ferde az egész. Az egyik oldalon ráül az arcpárnádra, a másikon eláll félcentit. A szárak nem állnak meg sehogy, ha a pólódba van akasztva és lehajolsz, abban a pillanatban kiesik. Több szót ez nem is érdemel.

Ezek után rendeltem Németországból egy Alpland-típusú Aviatort, 3.400 forintért. Ugyanazt a kínai gagyit kaptam, csak a tokon volt egy "Alpland" felirat. Ezen kínomban már csak mosolyogni tudtam. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt azért kicsit korrektebben rakták össze, de egyértelműen ugyanonnan származott. Szerencsémre az egyik munkatársam rácsapott. Mondtam neki, hogy nagyon gagyi, azt mondta nem baj, neki kell akkor is. Így ettől hamar sikerült megszabadulni, csak pár száz forintot buktam rajta, hiszen természetesen a postát nem fizettettem ki vele.

Ekkor már kezdtem azon lenni, hogy bemegyek a legközelebbi nagyvárosba, megkeresem a legnagyobb szemüvegboltot és onnan elhozok valamit, ha törik, ha szakad. Viszont adtam még egy esélyt az eBay-nek, és szemet szúrt egy bizonyos Biohazard márkanév.
Utánanéztem, és ez ismert, létező márka, árban nem vészes, azt mondanám, hogy az alsóház teteje (amennyiben a kínai szemetet nem vesszük számításba). UV-szűrős, polarizált és létezik belőle Aviator kivitel. A keret nem teljesen olyan, de a lencse igen, ráadásul van belőle tükrös. Adtam neki egy esélyt, kifizettem érte 10 fontot és vártam a postást. Nagyon hamar megjött, a vásárlás után két nappal már otthon várt a csomag.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Oakley kisokos

    Az írással szeretnék egy kis segítséget nyújtani leendő és jelenlegi Oakley tulajdonosoknak.