C# programozás - 1. lecke

Programozás alapjai C#-ban - Hogyan kezdjem? – írta: divrapier, 15 éve

Projekt létrehozása

Visual Studio intdítása

A Start menüből indítsuk el a Visual Studio-t, vagy C# Express-t. Első indításnál kicsit várni kell, hogy előkészítse a fejlesztőkörnyezetet, de később gyorsabban fog indulni.

Ha elindul, ehhez hasonló képet fogunk látni:

vside

Válasszuk a File menü New - New Project pontját.

newproj

Itt különböző projekt sablonok közül választhatunk, nekünk most a C# Console application-ra van szükségünk.

newproj2

A Console Application-nel egy konzolos alkalmazást hozhatunk létre. Akkor érdemes ezt választani, ha nem grafikus, ablakos alkalmazást szeretnénk létrehozni, ha elég, hogy csak egy parancssoros ablak jelenik meg. Ne keverjük össze, egy konzolos alkalmazás nem 'DOS-os', ez windows, vagyis .NET alkalmazás lesz, viszont futtatáskor egy karakteres konzol ablakot kapunk.
Figyeljünk a projekt létrehozásakor a megadott adatokra! A Name mezőbe a projekt nevét írjuk, ez legyen az egyszerűség kedvéért Hello World. A Location -nél pedig azt a helyet adhatjuk meg, ahova a projektünket menteni szeretnénk. Rákattinthatunk az OK-ra.

Kész is az első programunk :) Ehhez hasonló képet kell kapjunk:

new

A képen pirossal bekarikáztam két részt, ha azokra kattintunk, akkor a felesleges eszközöket elrejthetjük. A Toolbox-ra és Properties ablakra webes, vagy ablakos windows projektek esetén lesz szükségünk. Jelenleg csak a kódra (program szövege) van szükség, és még a Solution explorer-t érdemes nyitva tartani, ami a programunk részeit képező fájlokat fogja össze, bár most azt sem fogjuk használni. Kisebb képernyőfelbontás esetén érdemes a nem szükséges részeket elrejteni, hogy jobban látszódjon az, amin éppen dolgozunk.

Mindjárt kicsit több helyünk van:

program

Program fordítása, és futtatása

A programunk jelenleg egy szöveges fájl. Ahhoz, hogy ezt fusson, le kell fordítani. Fordításnak nevezik azt a műveletet, amikor a forráskódból valamilyen eszköz segítségével létrehozunk egy olyan fájlt, amelyet a gép futtatni képes. .NET esetében nem natív gépi kódot kapunk, amit a processzorunk képes végrehajtani, hanem a .NET keretrendszer segítségével tudjuk futtatni.
Amikor a .NET framework-öt feltelepítjük a gépünkre, olyan, mintha egy 'virtuális számítógépet' hoznánk létre. A C# programokat a .NET Common Language Runtime (CLR) környezetében futtathatjuk. Ha az adott gépen nincs meg ez a CLR (.NET Framework), akkor a futtatás meghiúsul.
A fordító csupán egy köztes nyelvre, IL (Intermediate Language) fordít.
Ennek néhány előnye:
-biztonságosabb, mert a program futását a keretrendszer menedzseli
-nem kell a programot más operációs rendszerre lefordítani Pl: mono. Képes futtatni a támogatott platformokon a Visual Studio által generált bináris kódot.
-nem kell a programot más architektúrara fordítani. A futtató környezet 'elfedi' a mögötte lévő gépet. Lásd előző link.
Futás közben a programnak az éppen használt része kerül IL-ről gépi nyelvre fordításra, ami aztán megmarad a memóriában, így minden részt egyszer fordít le a CLR és kis késéssel áll össze a teljes program gépi nyelven. Ezt nevezik JIT (Just In Time), azaz épp időben történő fordításnak. Ennek van még egy előnye, amit érdemes megemlíteni: a gépi nyelvre fordításnál a fordító képes az éppen alatta lévő rendszerre optimalizálni - x86, PS3, ARM stb - , nem nekünk kell a programot
Kis kitérő után a fordítás: A fájl menüből Build, azon belül Build Solution, vagy Ctrl+Shift+B. Fordtítsuk le a programunkat!
Ha megnézzük a projektünk mappáját, akkor létrejött egy bin könyvtár, azon belül pedig Debug, és abban található a HelloWorld.exe fájlunk.

Futtatás: Debug menüpont, Start Debugging. Másik lehetőség, hogy a fájl menü alatti eszköztáron a zöld háromszögre kattintunk. F5 gomb megnyomásával is lehetséges. Vagy csak duplán kattintunk a HelloWorld.exe fájlunkra a Debug mappában.
Futtassuk le a programunkat! Azt csinálja, amit megadtunk neki, tehát gyakorlatilag semmit. Egy pár tizedmásodpercre felugrik valami fekete ablak, és eltűnik. A lényeg, hogy fut a programunk. Fejlesszük tovább!

Megjegyzés: Ha a futtatjuk Visual Studio-ból a programunkat, akkor a fordítást kihagyhatjuk, mert automatikusan lefordítja futtatás előtt a programot. Ha az exe fájlt a mappájából futtatjuk - ami fejlesztés közben szerintem kényelmetlen - akkor előtte mindig le kell fordítani a programot.

Szöveg kiíratása

Keressük meg az alábbi részt:

static void Main(string[] args)
{
}

Kattintsunk a nyitó { jel után, és nyomjunk egy Enter-t, hogy új sorba kerüljünk. Az alábbi két sort gépeljük be:

Console.WriteLine("Hello, World!");
Console.ReadKey();

Ekkor a teljes program így fog kinézni:

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace HelloWorld
{
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
Console.WriteLine("Hello, World!");
Console.ReadKey();
}
}
}

Futtassuk a programot! Kiírja, hogy 'Hello, World!', és megáll. Ha leütünk egy billentyűt - nem a windows gombot, vagy Shiftet, meg egyebet :) - akkor továbbfut és kilép. A következő oldalon megvizsgáljuk, mit is tartalmaz a programunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt