Canon 300D rutin-biztosítékcsere

Mármint a típusnál rutin, nem nekem, de kis csavarozási-forrasztási tudással könnyen megoldható. – írta: hcl, 7 éve

1.

A Canon Repair Blog úgyis tele van elszabadult csavaros-biztosítékos gépek javításával. Amikor megláttam egy bekapcsolhatatlan 300D-t egy hirdetésben, megvettem zsákbamacskának : jó eséllyel biztosítékhibás, és ismerősi körben még mindig van igény olcsó tükrös gépekre - a 300D nem mai gyerek, 2003-ban a Canon belépőszintű tükörreflexes gépe volt, de igazából fotózni tanulni megfelel.
(Másik jellemző 300D hiba a tükörmozgató mechanikában egy tengely törése, javítás itt.)

A gép megérkezésekor szépen zörgött (és olyan nikotinszaga volt, hogy bezacskóztam, amíg neki nem tudtam állni :D ). Még nem tudtam, hogy nem a csavarok zörögnek, hanem a vakut tartó két fémlemez. Szóval a 300D mindig zörög. Szétbontva aztán kiderültek dolgok...


Hátlap nélkül

Az elszabadult csavarok megtalálása csak úgy lehetséges, ha a gépet teljesen szétbontjuk.
Először a gép hátulját kell levenni. Nyilván minden csavar kicsavarodik a gépből (a dioptria-korrekció tárcsája is), és a hátlap lepattintható. (A rekeszállító gomb és a zoomgombok között félúton, a kis kör, az egy csavart takaró matrica... fel kell szedni, alatta ott a csavar...) Vigyázni kell a gombsor szalagkábelére, de ezen kívül nem nehéz. A kijelzőt tartó fémlemez csavarokkal és forrasztással is rögzül (ezt miért kellett... bár gondolom azért, mert a csavarok úgyis kiesnek :D ), szóval itt már nem ússzuk meg a pákát. Az egyik vándorló csavar egyből a kijelzős fémlap mögött volt.


Az alaplap másik árnyékolása is lent

Az alaplapon van még egy árnyékolás, ez nagyjából mindenhez oda van forrasztva a környéken, csókoltatom a kitalálóját. Ennek leszedése után kihúzhatjuk a szenzor felső kábelét, meg a többi kismillió szalagkábelt. Az alaplap jobb felső sarkán, ahol két szalagkábel van egymásra fektetve, azok alatt is lesz még egy csavar (ez nem tud kiesni). Az alaplapot óvatosan kifordítva kihúzható a szenzor alsó kábele. A csatlakozó füleit felfelé kell húzni, hogy oldjon... :S Érdemes jól megnézni, mert nagyon hülye kialakítású, nehéz visszadugni.


Alaplap nélkül, középen a szenzor

Ezután lehet a gép elejét is leszedni. Le kell venni az akkuajtót (hernyócsavar kilazít, és azt elhúzva ki is esik az egész ajtó). Az akkuajtót tartó fémlemezt is le kell venni. Hátulról benyúlva az akkutartóba, a markolat elejében van két csavar, amit ki kell venni (nekem ez nem volt, mert ezek már máshol voltak a gépben :D ) , majd az állványmeneten át kell emelni a műanyag peremet, és le lehet feszegetni a gép elejét. A vaku jó, ha nyitva van, de általában meg lehet emelni a tetőt annyira, hogy felnyíljon (nekem magától felnyílt, amikor az előlapot vettem le...)


Nincs eleje


Leszedtem az állványmenetes lemezt is, mert abból is jött ki egy csavar...


És alulról

Az állványmenetet két csavar tartja, az egyik már kívánkozott kifele, a meghúzásához le kellett venni az állványmenet lemezét. A bajonett belső pereménél volt egy csavar a kábelrögzítő ragasztószalagra tapadva, és a vakumechanika behúzótekercsén még egy. Biztos a mágnes tetszett neki.


Kukucs


Itt a másik

Ezután le kellett venni a gép tetejét, mert az alatt van a DC-DC panel (a tápegység). Itt sok forrasztott kábelt találunk (a szalagkábelekre is vigyázni kell, könnyen szakadnak!), nekem szerencsém volt, elég hosszúak, hogy a tető lejöjjön forrasztás nélkül.
Ha valakinek leszakadna egy-egy szál, itt a segítség : [kép] [kép] . Ha nemrég kapcsolt le a gép, akkor óvatosnak kell lenni, a vaku kondenzátorát a gép bal oldalán nehogy megfogjuk (és a vezetékeit se), mert napok múlva is ráz. A cikkben szereplő 300D szerencsére hetek óta állt. (Amúgy egy 1Kohm körüli ellenálláson át érdemes kisütni.)


Leemelve a tető

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények