üzenetek

hozzászólások


Donki Hóte
(veterán)

Gratula, szép munka volt :R


wolruf
(őstag)

Szintén gratula! Arról lehet valamit olvasni, hogy ezeket a pirinyó forrasztásokat, hogy, milyen technikával végzed? Érdekelne nagyon, bátorságom azonban nincs. Csak tűpákám meg krokodilcsipeszes állványom :D
Van valami szer, ami megakadályozza az ónt, hogy ne menjen világgá a nyákon? Vagy mi a trükk? :)


misaj
(csendes tag)

Ez engem is érdekelne, mint lelkes amatőrt, és természetesen grat a cikkhez :)


kormoskandur
(tag)

grat


BatchMan
(senior tag)

Nekem is porosodik egy a szekrényben, mára teljesen elavult műszakilag.
A 6 Mp már egy gyengébb telefonban is alap, súlya viszont van neki. Egy 650D váltotta.
Már új akkut sem veszek hozzá, így teljesen meglepett, hogy van aki ilyet szétszed / összerak.
Olyan ez, mint a számítógép a múzeumban: vitrinben Spektrum, ZX81 -- ne nyúlj (ott) hozzá. Otthon előszedem a dobozból, megsimogatom, visszarakom.
Vagy van aki 300D-t használ?


kmisi99
(addikt)

Szerintem egy ónszippantó, folyasztószer, meg egy jófajta nagyon vékony hegyű páka. Semmi atom fizika, csak kézügyesség.


madgie
(titán)

Az első "elérhető árú" DSLR, emlékszem 2003-ból a magyar prospektusra, 359 900 forint volt kitobival :DDD


Donki Hóte
(veterán)

Nekem is porosodik egy a szekrényben, mára teljesen elavult műszakilag.
A 6 Mp már egy gyengébb telefonban is alap, súlya viszont van neki.

Nem értek egyet azzal, hogy a 300D elvult és egy mobiltelefon kamerája jobb lenne nála.

Nekem volt 300D-m, azt eladtam, viszont a mai napig megvan a 350D-m (az 500D és a 750D mellett :) ), az 8 megapixeles, de bármilyen körülmények között jobb képet csinál, mint a telefonom 13 Mp-s kamerája.

A telefon kamerája nyilván mindig kéznél van, ez nagy előnye, viszont ha picit is fontos a minőség, akkor kell a rendes fényképezőgép rendes objektívvel. Akinek van gyereke és/vagy kutyája, az tudja, hogy mobiltelefonnal esélytelen fényképeket csinálni róluk :)


madgie
(titán)

Kutyáról kültéren jó eséllyel a telefonnal hamarabb csinálsz használható fotót. Kicsi szenzor, nagy mélységélesség, mostanában PDAF-fel megtámogatva.


nalaca000
(tag)

Hát én egy ekkora biztosítékot biztosan nem tudnék visszaforasztani.
Olyan vagyok mint Ivánék, kell egy bizonyos méret, hogy menjen.
Mi a trükk, ha szabad tudni?

És köszi a cikket.

[ Szerkesztve ]


caprine
(aktív tag)
Blog

Én nem értem ezeket az "elszabadult" csavarokat egy ilyen árkategóriájú gépnél. Egy pici körömlak és az életben nem jön ki magától, kivéve ha hudini rokona:) Gondolom a bizti is miattuk ment ki.


Donki Hóte
(veterán)

Ha ül a kutya, akkor igazad van.

Ha viszont mozog, akkor mire fókuszál a telefon, addigra a kutya már a kert túlsó végében van :(


madgie
(titán)

Mondom PDAF, nem ismered? Ugyanolyan gyorsan fókuszálnak az újabb mobilok sok fényben, mint egy átlag DSLR.

A 300D-nél meg pláne gyorsabban.


Donki Hóte
(veterán)

PDAF-os kamerával szerelt telefonon van. Szart se ér :(

Idézet az értékelésből:

"A Xiaomi roppant büszke arra, hogy az árszabásba belefért a PDAF (fázisérzékelős) autófókusz, amely bár nem annyira gyors nappal, mint pár hasonló riválisé, azért így is fél-egy másodperc között megvan az automatikus vagy kézi élesítés."

Szóval a riválisok a PDAF-al gyorsabban fókuszálnak, mint fél másodperc, de egy 300D 0,05 másodperc alatt fókuszál :)

[ Szerkesztve ]


madgie
(titán)

Jó, hát nem a Xiaomi-ből kell kiindulni, nekem is Redmi Note 3-am van :D Egy S6 Edge, S7 Edge, iPhone 6/6S/7 azért baromi gyors.

Bocs az OFF-ért!


nemlehet
(őstag)
Blog

Jó, hát azok meg a 300k-t nyaldossák alulról :D Annyiért legyen is jó.


hcl
(félisten)
Blog

Köszi a dícséreteket mindenkinek :)

@wolruf, nalaca000, és @misaj : Vékony hegyű páka, szálkacsipesz, semmi több. Vékony ón kell hozzá. Nem forrasztok szépen, örülök, ha működik :(
Van egy Aouyue 906 hőlégem is pár fejjel, néha azzal egyszerűbb.

@madgie : Igen, de akkoriban ahogy emlékszem a PTE azon tanszéke, ahol tanultam, valami másfél millióért vett tükrös gépet... (Nem tudom, mi volt, de nem belépő...)
Mozgó témáknál egy átlagos telefon simán elvérzik szerintem. Meg nem feltétlen tudod fókuszon tartani, mint egy bármilyen fényképezőgépet, stb. Illetve ha valaki komolyabban akar tanulni fotózni (ahogy ennek is a leendő gazdája) annak nem a telefon a továbblépés a kiskompakt után.

@Batch Man : Természetesen, elavult. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem működik. És akinek nincs pénze csillivilli gépre, de szeretne megtanulni fotózni, annak tökéletes választás - ráadásul az ehhez vásárolt kitobit, vakut felteheti a következő gépére is. Amúgy sem mindig kell a manapság jellemző feleslegesen nagy felbontás. Eléteszel egy kitobjektívet, nem mindegy a képnek? Nekem a magas ISO inkább hiányzik ezekből, de a max. még a 400D-nél is csak 1600 volt, ha jól emlékszem.
Hogy van, aki ilyet szétszed? Van. Inkább egy ilyet rontok el, amíg rutint nem szerzek, mint valami, ami 300 ezerbe kerül, ráadásul szeretek dolgokat megjavítani.
Amúgy elég sokan mászkálnak még régi tükrösökkel nyaralni, céges gépként, stb. Nem professzionális felhasználásra tök elég.

@caprine : Igen, ezen már sokan kiakadtak, nekem is fura, hogy kispórolták a csavarrögzítőt. Ennél még "hagyján", mert ez belépőszint, de a 7Dmk1 -gyel is előfordul, az meg már nagyon nem ez a kategória.

[ Szerkesztve ]


ecchphoto
(csendes tag)
Blog

Érthetetlen, hogy miért nem pöttyintettek abból a jellegzetes élénk, sötét színű átlátszó "csavarzáró" ragacsból a csavarok tetejére, ahogy azt sok helyen láttuk már...


ecchphoto
(csendes tag)
Blog

Sok jó mobil kamera van már, némelyiknek igen zsír a kamera kezelő felülete, pl VIBE S1. Gyors fokusz, egy sor érintőkörívcsúszkás M beállítás pro módba. Nekem viszont kell a valódi optikai zoom. Egy normális tárgyfotózásnál, akár ha eladásra teszek fel valamit, ahhoz legalább 40-50mm ekv gyutáv kell, ami 3x optikai egy átlagos kompaktnál.


hcl
(félisten)
Blog

Arra gondoltam, hogy a kipárolgása miatt, ha van neki; de a ragasztót meg nem sajnálták a szalagkábelekről...

[ Szerkesztve ]


madgie
(titán)

Az egész 300D amúgy a spórolásról szólt, valamivel meg kellett indokolni, miért annyival olcsóbb a 10D-nél. Szoftveresen például halálra volt butítva eleinte, aztán persze jöttek az orosz fiúk és megbuherálták a firmware-jét :D


hcl
(félisten)
Blog

Jaja, és ez néhol nagyon Canonosra sikerült... Vakuvezérlés, stb., szoftverből megoldható funkciók kihagyása... Az oroszok csak annyit csináltak, hogy visszafejtették, melyik az a 2 byte, amit átírva engedélyezi az elrejtett funkciókat :D


madgie
(titán)

Ó, épp elég segítség volt az akkoriban :D


hcl
(félisten)
Blog

Jaja, ez is megkapja hamarosan :)


t72killer
(titán)
Blog

Szép boncmesteri munka:R Én is szeretek kamerahentest játszani.


hcl
(félisten)
Blog

:D Köszi


vicces
(addikt)

én egy 400d-vel nyomtam végig most szeptemberben egy kanadai nyaralálst. elég volt bőven. volt is napsütés meg 30akárhányfok. az 1600-as iso már nagyon compact kategoria. kb 400-as iso-ig jó utána csak maszatol.
sőt a niagaránál beállt mellém egy fószer, szintén egy 400d-vel és még az ős-ős régi kitobival. az jó szitu volt. nekem van pár újabb obim meg egy bünti portémarkolat rajta, meg csuklópánt. igy már egész jó. de a faszi a full alap kit setupjával egy időutazás volt számomra ;]

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Mondjuk jó obikkal kevésbé kell a magas ISO. Amúgy átlagos nyaraláshoz elég is. A magas ISO-s zaj meg raw esetén kezelhető lehet, főleg, ha nem a pixeleket nézegeti az ember, hanem a képet :D


kakuk.tamas
(addikt)
Blog

Ha normális minőségű a nyák, és az alkatrész, akkor simán fel kell futnia az ónnak az alkatrészre, és megragad a pad-en, nem megy el onnan.
Múltkor IC-t szedtem le panelről, és tettem vissza rossz polaritással. :D Selejt panel volt, unatkoztam...


kakuk.tamas
(addikt)
Blog

Ha van hőlégfúvód, miért nem csinálod azt, hogy leónozod a pad-et, raksz rá folyasztót, és úgy melegíted rá az alkatrészt? Olyan szépen rácuppantaná, mint a fene.
Csak vigyázni kell, mert könnyen eltudod lökdösni a körülötte lévő alkatrészeket.

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Az utóbbi miatt, meg sosem tudom ezeket a kis vackokat elég pontosan a helyükre tenni.
A 300D tetején meg nem lett volna jó ötlet fújni, sok minden megolvad :D


wolruf
(őstag)

Köszönöm! Majd valami hibás cuccon már én is elkezdek kísérletezni, mert baromira érdekel, csak sosem volt sikerélményem :)


hcl
(félisten)
Blog

Hajrá :)


Luck Dragon
(nagyúr)
Blog

Szuper! A biztosíték lapka nagysága hihetetlen milyen pici.


hcl
(félisten)
Blog

Annál van kisebb SMD alkatrész is... :)) De azt én már fel nem rakom :D

[ Szerkesztve ]


dementor
(senior tag)

Hát azért ez nagyon szép munka volt. :C Itthon alaplapokat (is) javítgatok, de ilyen méretű alkatrész cseréjének nem mernék neki fogni.


hcl
(félisten)
Blog

Köszi!
Alaplappal meg az a baj, hogy nehéz átmelegíteni a nagy felületű földfóliákat :) Amúgy nem kell tőle félni, ha van csipeszed, akkor alaplap után ez nem ügy.

[ Szerkesztve ]


kakuk.tamas
(addikt)
Blog

Az egy 0402-es alkatrész, ami 1x0,5 mm.

Van ennél kisebb, dolgoztam már 0201esel is, az 0,6x0,3 mm. A hevederben alig látod, hogy hol az alkatrész, és könnyen sírköves lesz a kis rohadék.


hcl
(félisten)
Blog

Én is ismerem a kisebb méreteket, de már ennél sem volt őszinte a mosolyom... :DDD


kakuk.tamas
(addikt)
Blog

Azt elhiszem :D
Múltkor láttam olyan kis négyzet alakú led-et (kb 3x3 mm) , ami zölden, meg pirosan világít. És tud együtt is, meg külön-külön is. És ha együtt világít, akkor ilyen rózsaszínes. Baromi jól néz ki.
Vannak érdekes smt alkatrészek.


hcl
(félisten)
Blog

Azért a többszínű LED elég gyakori :)

üzenetek