Carcassonne doboz

Meguntam a sok kis dobozt és készítettem egy nagy tárolót a kedvenc társasjátékomnak. – írta: rlazol, 7 éve

Bár az alapján, hogy idekattintottál, feltételezem, hogy tudod, de ha esetleg mégsem: a Carcassonne egy német eredetű társasjáték, amely 2000-ben indult világhódító útjára. A lényeg, hogy négyzet alakú lapkákból építenek a játékosok egy nagy térképet, miközben a bábuikkal ("követők") jelzik, hogy a térképen lévő városok, utak, templomok, rétek közül melyik kié. Ezek nagyságától függően kapnak pontokat, és a legtöbb pontot összegyűjtő játékos nyer (a részletekről a hivatalos weboldalon vagy magyarul pl. itt tudsz olvasni). Mondanám, hogy olcsó játék hülye gyerekeknek, de
1) Nem olcsó.
2) Bár elsőre egyszerűnek hangzik, nem hülye gyerekeknek, hanem vérbeli kockáknak való.

Amúgy valóban rém egyszerű az alapkoncepció, de az évek során 10 nagy kiegészítő és 20+ "mini" kiegészítő jött ki hozzá, így kb. a negyedik ilyen beszórása után már kettéáll az ember füle a kombinációs lehetőségektől. Meg a rengeteg csipsztől és üdítőtől, amit a több órásra duzzadt játékidő alatt magába tol...

Ami meg engem illet:
Elég kocka vagyok...
És nagyon szeretem...
És mi tagadás, ha szerelmi bánatom van, vásárolni szoktam...
És sokszor van szerelmi bánatom...
Végeredmény: van 9 nagy kiegészítőm, meg 12 mini, és meg akarok venni egy még egyet, csak sajnos az "Ostromlók" nagyon ritka és aránytalanul drága.


Így néz ki a játék vége 8 nagy és 12 kicsi kiegészítő, vagyis 302 lapka, 17 bábu/játékos, 116 egyéb apróság beszórása után. Egy ilyen menet 8+ óra hosszas. (Ekkor még csak 8 nagy kiegészítőm volt...)

Valahogy úgy érzem, még nem érted, ennek az egésznek mi köze a címhez. Vagy úgy egyáltalán bármihez.
Semmi gond, nem érthet mindenki mindent, én pl. azt nem értem, miért olvasod még? Van egy csomó szép színes kép!
De ha már ide eljutottál, rátérnék a lényegre (hogy lásd jó szívemet).

Szóval a gond az, hogy a játék helykihasználása tárolás szempontjából korántsem gazdaságos. Egy kiegészítő doboza jellemzően 19x13,7x6,5 cm, ebben van 20-36 db lapka (46x46x2 mm/db) meg pár fabábu. (Most ne menjünk bele abba, hogy mennyi lehet a gyártási költség a 3-4000 Ft-os eladási árhoz képest...) Egy-két kiegészítőnél ez még nem gond, de ha sok van az embernek, és mondjuk vendégségbe megy társasozni, ami velem havonta 1-2 alkalommal biztosan előfordul, akkor már furán néz rá a házigazda, és hát gyakran kaptam meg a "na mi van, ideköltözöl?" kérdést is.


A 3. kiegészítő (A hercegnő és a sárkány) lapkái és bábui eredeti dobozukban.

Gyári megoldás a problémára igazából nincs. Na jó, van egy ún. "Big Box", amiben van pár kiegészítő, de összességében ez elég gyér felhozatal.


A gyári "Big Box" belseje. Öt kiegészítő, nekem sajnos kevés.

Főleg azért nincs normális megoldás, mert a rengeteg kiegészítő mindegyike más-más számú lapkát és egyéb egyedi apróságot tartalmaz, egymástól teljesen függetlenek, viszont bármilyen kombinációkban játszhatók. Vagyis ahány ember, annyiféle kiegészítőt vesz meg. Én pl. kihagytam a "gyűjtemény"-ből a 7-es nagyot, mert szerintem gyerekes, nehézkes és béna. És ugyanez a véleményem kb. egy fél tucat "mini"-ről is.

A net persze kidob jó pár megoldást, amik nekem nem jöttek be. Főleg, hogy nincs akkora, amiben az én 348 lapkám el is fér és jól is mutat, az egyéb kiegészítőkről nem is beszélve. És bár vannak köztük külsőre nagyon igényes és stílusos darabok, nekem a belseje többet számít, és sehol se éreztem azt, hogy a jó ár-érték arány találkozna a megfelelőséggel.


Van, aki ilyen műanyag rendszerezőkbe szervezi össze.


Így néz ki. Letisztult, áttekinthető, de stílus és egyéniség nélküli IKEA-érzés. Nem ezt keresem.


Ez meg egy baromi szép doboz, de az összes lapka egybe van ömlesztve, ami nem szerencsés.


Ugyanaz pepitában. Tényleg szép a doboz, de ezzel az egybeszórással nem tudnék együtt élni, kezelhetetlen.




Ezek az állítható válaszfalas, vékony falú dobozok különböző változatai a legelterjedtebbek, de nekem valamiért nem jön be. Tucatáru benyomását kelti. És eleve nem kapható abban a méretben, amiben én keresem.





Pedig kívülről akadnak köztük nagyon tetszetős darabok.


Nekem ez tetszett.

A CNC-vel kimart fenyő belső jól rendszerezhető, igényes, stílusában illik a játékoz. Meg is találtam az ángliust, aki csinálja. Ígérte, hogy tesz ajánlatot, mibe kerülne és hogy nézne ki az én dobozom, de sajnos ezt azóta is várom. Gondolom, ez is a Brexit hatása.
Márpedig nekem doboz kellett, éspedig ilyen, ezen a ponton ez eldöntött tény volt.

De sok-sok keresés és hiábavaló e-mailezés után beláttam: "Magad, Uram, ha szolgád nincsen!"

Első lépés: tervezés

A lényeg a bele, amit a jó öreg 3DS Max-ban terveztem meg, úgy, hogy az összes lapka mellett legyen hely esetleges új kiegészítőknek is.


Látványterv (csak a keret)


A keret felülnézete. Az egyes betűk az egyes kiegészítők rekeszeit jelzik. Ahol fehér a háttér, ott átütő, ahol színes, ott csak egy adott mélységű marás szükséges.


Annak a táblázatnak a részlete, ami a 3D terv műszaki rajzzá alakításához kellett.


A tető látványterve belső nézetből.

A terv az volt, hogy a doboz lényegét adó, a képeken látható keretet egy 30 mm-es anyagból CNC-vel kimaratom, és köré építem a dobozt 4 mm-es lemezekből (illetve a hátsó falat 12-esből). A méretek miatt a tetőt nem elcsúszósra, hanem zsanérosra álmodtam meg, az aljának pedig egy 4 mm-es lemezt képzeltem, amin feltüntetem a megfelelő kiegészítőlogókat, hogy elpakoláskor egyértelmű legyen, mi hova való. A 12 mm vastag tetőből kimaratok egy területet, oda kerül a pontozótábla és a szabályok.

Második lépés: a CNC

Eddig szuperül haladtam, még csak november volt (októberben kezdtem), a következő lépés, vagyis a CNC viszont 6 hónap csúszást szenvedett: senki nem vállalta el!
Pedig hát kenyeres cimborám, Gugli, sok céget feldobott.
A többség nem is válaszolt. Aki mégis, az elküldött máshova, ahol már nem válaszoltak.
Kínomban szóba került a 3D nyomtatás: az egyetlen hely, ahonnan válaszra méltattak, lényegében azt mondták, hogy jobban járok, ha veszek egy 3D nyomtatót 700 ezerért. WTF?
Lehetne lézervágás, sok 2-3-4 mm-es lapból. Ide soha nem jutottam el komolyabban. Irtóztam még a gondolattól is, hogy a nehezen megtervezett blokkot felszeleteljem, és mivel van pár rekesz, amelyik nem átütő, hanem pl. 10 vagy épp 5 mm mély, úgy éreztem, ez az irány csak az emésztési végtermék kutyulását fogja eredményezni.

Januárban visszatértem a CNC-re. Találtam egy céget, ami komolyan vett, de a 40.000+ÁFA+anyag ajánlatukat kicsit sokalltam. Aztán gyorsan vissza is vonták, mert rájöttek, hogy a sok luk miatt a vákuumos gépük nem tudta volna a munkaasztalon tartani az anyagot.

Február végén végül nagy nehezen, sok kör után találtam egy mestert, aki elvállalta. Persze neki nem volt jó az R2-es sarok, se a 3D formátum. Áttettem R3-as sarkokra; ez persze azzal járt, hogy az egészet tervezhettem át. Szerencsére édesapám át tudta alakítani 2007-es DWG formátumra, ami jó volt neki. Volt anyaga. Április elején megállapodtunk 25.000-ben.
Két nap múlva a k****g gyártó kiadott egy új, nagy kiegészítőt. Elolvastam, utánanéztem: KELL kategóriás. Átterveztem a dobozt (bár volt alapból is pár rekesz a jövőbeni kiegészítőknek, ennek a spéci hozzávalóihoz nem lett volna hely).
Oké, erre is rábólintott. Rákérdeztem, mikor mehetek érte.
Aztán puff, eltűnt 3 hétre. Amikor végre elértem, kiderült, hogy volt egy súlyos balesete, több ujja roncsolódott. És miután munkába állt, végleg eltűnt, nem tudott beilleszteni a menetrendjébe.

Május végén a PH! CNC fórumán soldi3r kolléga (ezúton is hatalmas köszönet neki!) irányított a hobbycnc.hu fórumára, ott többen is jelentkeztek a felhívásra. Kikötöttem az elsőnél. Egy idős, régi vágású mester, aki, ha nem is gyorsan és hibátlanul, de július elejére beszerezte az anyagot (Székelyföldről!) és legyártotta, amit kértem.


A munkaanyag.


Marás kész!


A tető.


Az alap. Sajnos későn vettem észre, hogy homályos lett a kép, bocsánat.

Harmadik lépés: összeszerelés

Beszereztem a szükséges apróságokat: a fogantyúkat, zsanérokat, egyebeket, és egy péntek délután nekiálltam szerelni. Maga az összerakás nem volt túl izgalmas, kis csiszolás, kevés fúrás, pár szög, csavar, sok ragasztó. Nyilván odafigyelést, gondolkodást, sok mérést igényelt, de nem okozott különösebb gondot.


Teteje felszerelve. A papírok az első festési kísérlet miatt vannak a nem átütő rekeszekben.

Persze a legvégén, szombat délelőtt, amikor a dísz-sarokvédőket szögeltem fel, kiderült, hogy az egyik mellé nem csomagoltak szögeket. És nekem ilyen spéci kis szögem nincs (9 mm-es, fekete színben). A barkácsboltban se volt. Vissza az Allee-ba, a kreatív boltba, ahol vettem – ők is kifogytak. Átküldtek a Westendbe, ott végül volt, így 20 km vezetés, parkolójegy és 2 óra idegeskedés után ezen is túllendültem.

A másik nagy problémát az aljára kerülő logók okozták. Pár éve csináltam fából egy kör alakú kirakóst, ott fényesen bevált, hogy a tükörben nyomtatott ábrát Plextol B500 metil metakrilát ragasztóval ráragasztottam a fára, majd leáztattam a papírt és lelakkoztam. Itt nem működött, a sok apró, bonyolult képet nem adta ki jól, ráadásul a sötétbarnára pácolt 4 mm-es alaplemezen nem is látszott. Sebaj, lecsiszoltam, újratervezés. Vettem "transzferoldatot", ami elvileg átviszi a lézernyomást a fára. A világos fára úgy-ahogy igen, de sötét alapon ez is megbukott. Végül öntapadós fóliára nyomtattam ki, és azt ragasztottam fel.

Hm, ez az előző bekezdés nem adja át azt a 3 napnyi tömény szívást, amit átível, mert az kb. így nézett ki: Megtervezni az alját és a középső rekesz fedelét PS-ben kis odafigyelést igényel, nem egy atomreaktor, a tánc utána kezdődik. Színes nyomtatás (#copyguru - nincs otthon nyomtatóm). Anyagra ragasztás. 24 óra várakozás. Leáztatás (nagy locspocs és szívás). Nem jó. Az egészet lecsiszolni. Újranyomtatás. Megint rá. Megint 24 óra. Megint áztatás, most kicsit ügyesebben, óvatosabban mindent. Beletörődés, hogy ez így nem megy. Anyázás (ez volt sokszor, de ezen a ponton különösen fontos része a munkafolyamatnak). Lecsiszolni ismét. Utánanézés, hogy milyen alternatívák vannak. Hobbiboltba el, szükséges kellékek beszerzése. (Ugyanitt már voltam az elmúlt 3 napban négyszer az egyebek miatt, de sebaj.) Újranyomtatás. A sok áztatástól az alsó lemez és a középső tároló fedőlemeze (4 mm-es ill. 3 mm-es rétegeltből) girbegurbává vetemedett. Áztatás újból, 24 óra pihi nagy súly alatt. Szuper, most egyenes. Kép ráillesztése, jöhet a transzferoldat. A kis tetőn tűrhető, de az alján nem látszik semmi belőle. Anyázás. Oké, öntapadó fóliával kell dolgozni. Ennek szellemében a PS file átalakítása. Újranyomtatás. Hazaérkezés. Kiderül, hogy egy logó az átalakításnál elveszett. Visszarakása. Vissza a városba nyomtatni. Zárva vannak. Másik hely. Kész. Ráragasztás, győzelem. Ha nem is tökéletes, de vidékre elmegy...


Összerakott, lecsukott doboz, üresen. A körülötte lévő dobozok tartalmát kell belepakolni.


Ugyanez nyitott állapotban (a tábla és a szabályok már a helyükön). A nem átütő rekeszek alján látszanak a kiegészítők jelölései.

A normál lapkaméreteken felül van csomó apróság, ami sokkal kisebb, így ebben a formában kiesnének a helyükről, amint oldalt fordítom a dobozt. Ezek fölé a tetőre szivacsot ragasztottam. Persze lehetett volna külön tetőt csinálni mindegyiknek, de én azt kicsit túlzásnak éreztem volna; beb***ni a bábuk közé a középső, zárható rekeszbe meg túl póriasnak. Ahhoz egyébként vettem zárat, de nem szereltem fel, szerintem ennyi elég. Persze az egészet több rétegben lakkoztam.


Bepakolva, készen – végre! (A jobb oldalon látható üres rekeszek jövőbeni kiegészítőknek vannak)


Nyitott középső rekesszel. :)


A feleslegessé vált (de semmiképp se kidobandó) dobozok.


Készen, lezárva. A tetejét egyelőre nyersen hagytam; nincs igazán jó ötletem, milyen grafikát és milyen technikával kéne rátenni.

Negyedik lépés: PROFIT

Hát így lett szép dobozom a(z egyik) kedvenc társasomhoz. :)
Örülök, mint majom a farkának, mert bár tudom, hogy mindenki meg tudta volna oldani sokkal menőbben és persze sokkal olcsóbban, ez épp azért különleges nekem, mert én csináltam. Aki játszik ilyesmivel, ismeri az érzést...
A tesztfutamon pár hiba előjött, pl. meg kell oldanom, hogy a tető nyílását valami félúton megfogja, mert ha teljesen kinyílik, baromi sok helyet foglal (csukott állapotban 529x319x68 mm, ha kinyitom teljesen, az alapterület 529x640-re nő).
De ezek már csak apróságok.
Úgyis időszerű a következő szerelmi bánat, majd megoldom. :DDD

Azóta történt