Secret Hitler és Lucidity társasjáték (videó)

A BGG a játékot a világon a 13. legjobb partijátékaként tartja számon. Ráadásul ingyen is játszható! – írta: nuke7, 4 éve

Secret Hitler

videó bemutató

Mi ez?

A Secret Hitler egy „titkos áruló” mechanizmusra építő, társas interakciókkal operáló és következtetéseken alapuló játék. A játékban a résztvevők két csoportba tartoznak: liberálisok vagy fasiszták. Alapvetően a liberálisok vannak többen, de hogy ki, melyik csapathoz, frakcióhoz tartozik, azt a játék elején véletlenszerűen döntjük el.

a játék teljes pompájában, miután letöltöttük és kinyomtattuk: Print&Play

A játék az 1930-as évek Németországában játszódik, ahol a fentebb említett két frakció próbálja megszerezni a törvényhozói hatalmat. Az egyik fasiszta pedig maga Hitler, ha ő hatalomra kerül, miután három fasiszta irányelv életbe lépett, megnyeri a fasisztákkal együtt játékot. Mivel Hitler kilétét a liberálisok nem tudják, és az ő feladata az, hogy minél többször megválasszák, ezért érdekében áll liberálisnak kiadnia magát. Ezért ő az “áruló”, mert kvázi a liberálisokat árulja el, amikor felfedi kilétét, ha sikerül a terve.

ilyen kártyákból minden játékos kettőt kap, egy lezárt borítékban a játék elején

A játékmenet

Öt-tíz játékos számára játszható a játék; tapasztalataim szerint inkább hat-hét fő a minimum, ugyanis sokkal élvezhetőbb, ha egy kicsit többen vagyunk. (Hétnél többen még nem játszottuk, lehet, hogy az meg egy kicsit már sok lenne.)

A játék elején mindenki kap egy zárt borítékot, amiben két kártyát talál. Az egyiken az van, hogy melyik frakcióhoz tartozik, a másikon pedig az, hogy személyesen ő csak egy képviselő (liberális vagy fasiszta) vagy éppenséggel pont Hitler. A borítékon kívül mindenki kap egy “igen” és egy “nem” szavazó kártyát, amivel a javasolt kancellár személyéről szavazhatnak.

Ezek után a játékosok maguk közül kineveznek egy játékvezetőt, akinek vezényletével a játék elején megtalálják egymást a fasiszták. Ennek első lépése, hogy mindenki becsukja a szemét. Ezután Hitler felemeli titokban az egyik – vagy mindkét – hüvelykujját hogy a fasiszta képviselők amikor vezényszóra kinyitják a szemüket, tudják, hogy kit kell majd hatalomra segíteni. Ha csak 5-6 ember játszik, a Hitler szerepét játszó játékos is kinyithatja a szemét a vezényszóra, ugyanis ekkor csak egy fasiszta képviselő van rajta kívül – és ilyenkor tudnak egymásról. Pár másodperc elteltével, amikor mindenki felismerte a csapattársát ismét mindenki becsukja a szemét, majd újabb vezényszóra most már mindenki kinyitja, és kezdődhet a játék.

ahonnan az irányelveket húzzuk és ahova a liberális irányelvek elfogadásuk után kerülnek

Ez egy nagyon izgalmas dinamikát kölcsönöz a játéknak, ugyanis senki nem szeretne nyíltan fasiszta lenni (ugye az a rossz), viszont valahogy tudtára kell adni Hitlernek, hogy kiben bízhat és kiben nem.

A játékmenete viszonylag egyszerű. Egy kör úgy néz ki, hogy az elnök választ egy kancellárt, akinek - ha megszavazták a többiek is, a szavazásra használatos Ja! / Nein! Kártyák közül az egyik koordinált, egyszerre történő megfordításával vagy megmutatásával - átad két irányelv kártyát a háromból, amit húzott, az erre a célra kialakított irányelv húzópakliból. Ez a törvényhozás fázis, eközben senki nem beszélhet. A kancellár a neki átadott két irányelv közül választ egyet – ami lehet ugye fasiszta vagy liberális – és felteszi a megfelelő táblára. Ezek után meg lehet vitatni, hogy milyen lehetőségei voltak az elnöknek és a kancellárnak és ki-, miért döntött úgy, ahogy. Ez egy nagyon fontos rész, mert itt lehet következtetni arra, hogy ki hazudik, miért, melyik oldalon áll és érdemes-e megválasztani őt legközelebb is vagy sem. Az irányelv kártyák között jelentősen több fasiszta van, ezzel is nehezítve a liberálisok dolgát; arról nem is beszélve, hogy simán előfordulhat, hogy a kancellárnak nincs választási lehetősége, hiszen két ugyanolyan irányelvet kapott már az elnöktől.

kancellár és elnök jelölő, amiknek a hátulján ott vannak az adott személy feladatai

Az elnök jelző a kör végén átvándorol egyik játékosról a másikra óramutató járásával megegyezően alap esetben - és az elnök pedig választ minden körben egy kancellárt, akire a többiek szavazhatnak. Bizonyos számú fasiszta irányelv életbe lépése után az elnök egyre több és több lehetőséget kap(hat). Akár meg is ölhet egy képviselőt. Amennyiben Hitler nem kerül hatalomra, de nem is öli meg az aktuális elnök, akkor a fasiszták a hatodik fasiszta irányelv életbelépése után szintén nyernek. A liberálisok csak akkor nyernek, ha Hitlert megöli az aktuális elnök, vagy elfogadták az ötödik liberális irányelvet.

fasiszta irányelvek helye, és az épp aktuális elnök különleges képességei

Konklúzió

Aki szereti az olyan játékokat, ahol mások viselkedéséből kell következtetni valamire, esetleg megtéveszteni a többieket, akkor ezt a játékot imádni fogja. Viszonylag egyszerű a játékmenet, de mégis több változatosság van benne, mint mondjuk egy “resistance” típusú játékban, ahol egyszerűen csak a többséget kell megszereznie a csapatnak körről-körre. Nagyon élvezhető és szerintem pont a megfelelő mennyiségű feszültséget kelti a játékosok között, hogy még élvezhető és érdekes legyen. Arról nem is beszélve, hogy nem egy hosszú játék, 20-30 perc alatt simán végig lehet játszani egy fordulót.
És ha ez nem lenne elég, elérhető egy ingyenes, úgynevezett „print and play” verzió a játékból, amit mi is használunk. Ehhez elég egy pdf-et letölteni, kinyomtatni, és a jelölt vonalak mentén felvágni a játék részeit tartalmazó kártyákat és már mehet is játék. (Mi ráragasztottuk őket egy vékony kartonra, de így is igazán jó játék!)
Ha valaki új, fizikai játékot szeretne a legolcsóbb és leggyorsabb megoldás valószínűleg Ebay-ről rendelni, kb. 25 Euro, szállítással együtt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Iron Danger videóbemutató

    Kipuna és Topi történetét élhetjük át ebben a kalandjáték-szerű, pályákra osztott puzzle játékban. De jó ez?

Előzmények

  • VIDEÓ! Mythgard CCG bemutató

    A Mythgard egy új, alpha verziós, meghívásos alapon működő, gyűjtögetős kártyajáték.

  • Carcassonne doboz

    Meguntam a sok kis dobozt és készítettem egy nagy tárolót a kedvenc társasjátékomnak.

  • Társasjátékok tableten

    Mire jók a társasok mobil eszközön? Melyik társast érdemes kipróbálni? Milyen a játékélmény egy ilyen kis kijelzőn?