Concorde SmartPhone 5005 NFC (Frissítve aug.18)

Ha osztályoznom kellene az eddigi készülékeim után, akkor a tíz pontból kapna hatot a jelenlegi szoftveres hiányosságok miatt. – írta: Romvr, 10 éve

Multimédia/Kamera

Mint említettem, a készülékbe a Concorde egy 18,2 Mpx-es Sony Exmor kameramodult tett hátulra, ami hivatalosan F2.0 értékkel büszkélkedik. A furcsasága a dolognak viszont az, hogy a doboz csupán 13 Mpx-et ír, és az ikertestvére az Inew V3 is ilyen modullal van szerelve. Netán az utolsó pillanatban meggondolták magukat a cégnél?

A kameraszoftver használata faék egyszerűségű. Jobb oldalon a blende ikonra nyomva a készülék fókuszál és elkészíti a képet, a kamera ikont választva elindul a videofelvétel. Bal oldalon kiválaszthatunk képkészítési profilokat amik a következők:

Egyszerű Kép / HDR / Arcszépítő / Panoráma / Tárgy körbefotózás / Automatikus Jelent / Mosoly / Legjobb felvétel / Különböző Expozíció

Ezek közül az elsőnél kapunk messzemenő beállítási lehetőségeket, amiket a jobb oldali fogaskerékkel érünk el. Ami érdekes lehet, az a ZSD (Zero Shutter Delay,) azaz amikor megnyomjuk az exponáló gombot, abban a pillanatban készíti a képet, nem csinál előfókuszálást. Előnye a gyorsaság, hátránya a sok életlen kép.

Ha már fókusz. Bizonyára szoftveres finomhangolást igényel még a kameravezérlő, ugyanis néha gyorsan fókuszál, néha sokáig szöszöl. Az utóbbi esetben úgy tűnik, mintha elmenne negatív és pozitív irányba a végletekig, hogy felmérje, melyik a legélesebb állás, majd hirtelen ráugrik. Máskor a kép közepén lévő első éles pontnál megáll. Ilyenkor jobb is az eredmény. Ebből gondolom, hogy szoftverproblémák még akadnak.

Teljes Méretű Képek

Ide maximum csak 8 Mpx-es méretben fértek volna, így a fenti előnézeti képekre kattintva átrepültök a maximális méretű képek mezsgyéjére (Dropbox)

A fenti képeket 18, 12 és 13 Mpx felbontással készítettem, tekintve, hogy 16:9 vagy 4:3 volt a beállítás. Az előbbinél a 18 után a 13, míg az utóbbinál csak a 12 MPx kiválasztható. Ezeken kívül ha mást szeretnénk, akkor van még a QVGA-tól kezdve az 1 Mpx-en át szinte minden. Nem fukarkodtak a lehetőségekkel.

A tapasztalat azt mutatja, hogy igazán látható minőségbeli különbség csak a 8 Mpx és 12 Mpx között van (4:3-as arány), mert a 12 és 18 az szinte ugyanolyan, csak az utóbbi kép nagyobb. Ebből gondolom hogy a dobozon szereplő 13 Mpx a valóság, a 18 Mpx-es érték csupán interpolált.

Az első kép 100%-os nagyítású részlete a 18 Mpx-es képnek, a többi felbontást ehhez méreteztem át.

Az eredményeken is látható, hogy a zajcsökkentő algoritmus túlbuzgó és mossa a részleteket. Ez főleg a rosszabb fénykörülmények mellett érhető tetten már kis zoomolást követően is. A napfényes helyszíneken kicsivel javul a helyzet, de még mindig nem túl rózsás. Az F2.0-ás értéknek hála viszont később válik a kép sötétté napnyugta után is, így az amúgy gyenge vakut csak később kell segítségül hívnunk, mikor már beállt a kőkemény éjszaka. Ha viszont megtesszük, akkor sem váltja meg a világot. Az átfogott terület nagysága átlagon alulinak mondható, ezért nem is érdemes használni sokat. Ráadásul azt tapasztaltam, hogy amíg nincs túl sötét, addig a vakuval készített képek sokkal mosottabbak lesznek, mint a nélküle készítettek, valamint a LED villanó használatával a színek is hidegebbé válnak.

Az elkészült képek összességében viszont használhatóak, az átlagosnál magasabb a dinamikatartomány HDR nélkül is, valamint a 13 Mpx-nek köszönhetően részletgazdagabb, mint egy hasonló árkategóriában található 5-8 Mpx-es gép gyártmánya. A legkisebb fókusztávolság 6-8 cm körül alakul fényviszonytól függően, így a makrózáshoz is alkalmas. Magas látószög jár a készülékhez, ezért ha beltéren akarunk képeket készíteni, nem kell nekihátrálnunk a szomszédos falnak, vagy éppen épületek fotózásánál az úttest közepére.

Az előlapi kamera alkalmas videóbeszélgetések lebonyolításához, illetve a manapság divatos selfie képek készítéséhez.

Ma már a kutyák is selfie-t készítenek

Videofelvételt csak HD-ban van módunk lőni. A segédfény bevetéséhez a gyári alkalmazás nem kínál lehetőséget, más programmal viszont működik. Egyéb felbontások a gyári programmal nem elérhetőek. Nincs folyamatos fókusz, kézzel kell böködni az élesség állításához és a beállítások is elég vérszegények. Egyedül amit érdemes kiemelni közülük a szokásos "dili dolgokon" kívül (nagy szemek, ufófej, stb.), az EIS opció, ami némi stabilitást ad a képhez. Hogy őszinte legyek, nem nagyon vettem észre különbséget a be- és kikapcsolt állapot között.

Videózás közben elérhető maximálisan négyszeres digitális zoom, a képminőség rovására.

A galériában lapozgatva a videók azonnal mozgásba lendülnek, amolyan előnézeti kis felvétel formájában.

Beépített képszerkesztő segítségével tudunk a képeken javítani, vagy effekteket hozzátenni. Ha gyorsan, még továbbküldés előtt szeretnénk finomítani az elkészült eredményen, azt itt pár egyszerű érintéssel megtehetjük. Nem igényel különösebb szakértelmet, vagy előképzettséget.

A hangzás tekintetében a külső hangszóró nem a leghangosabb, amivel dolgom volt, de észrevehető akár a város forgatagának háttérzaján át is. Beszélgetéseket kihangosítva viszont már tapasztalható torzítás néha-néha, főleg a túl mély hangok esetében. Tehát míg egy mezzoszoprán hangú nőt még lehet érteni, addig egy tenor férfinél már inkább az előlapi hangszórót javaslom. Annak a minősége jó, ha nem is kiemelkedő, kellően hangos és tiszta a hangzásvilága.

A mikrofont már említtetem, hogy a készülék aljában kettő darab is helyet foglal, szimmetriát kölcsönözve az egész szerkezetnek. De nem áll meg az esztétikánál a haszna, hiszen zajszűrési feladatokat végez kellő biztonsággal.

GPS terén jelenleg nem rózsás a helyzet, ugyanis egy árva műholdat sem lát, hosszas "szabad ég" próbálkozás után sem. Továbbra is csak az új ROM verzió okozhat enyhülést az érintetteknek, de még ez sincs megerősítve. Ennek kiadási dátumát április végére saccolták, ám még mindig semmi nem történt (május 5.).A jelenséget sajnos én is tapasztaltam, így csak a cellainformációk alapján tud behatárolni, bő két kilométeres ráhagyással. A Fórumban hivatalosan közölt megoldás az esetemben nem működött és ha valaki gyorsan végigpörgeti mind a 20 oldalt akkor láthatja hogy nem egyedi jelenség. A Concorde persze szívesen elvégzi a ROM frissítést, munkaidőben, a telephelyükön, Pesten. Vidékieknek ez pusztába kiáltott szó. Aki budapesti lakos és éppen ráér annak viszont érdemes ellátogatni. Távolabb élőknek más lehetőségük van. Akit érdekel írjon Privát Üzenetet.

...is Sad

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ConCorde SmartPhone 5500

    40.000 Ft környékén egy hazai garanciával és szervizhálózattal rendelkező, kifejezetten jó készüléket kapunk.

  • ConCorde tab AMAZON bemutató

    37.000 forintért kapunk egy kellemes sebességű hardvert, közepesen jó WiFi-vel, jó összeszerelést, egy év garanciát.

  • K-Touch Nibiru Mars One H1 teszt

    Mivel ez a teszt eddig hozzászólásként szerepelt, úgy éreztem, megérdemelne egy külön cikket itt a Logouton. Best Buy telefon 50 ezerért.

Előzmények

  • CUBOT X6 – A sokmagos

    Ár-érték arányban nagyon jónak mondható, de azért úgy érzem, hogy nincs kínai telefon kompromisszum nélkül...

  • Xiaomi Hongmi: átgondolt mobil, elgondolkodtató ár

    A hasonló MT6589T telefonokhoz képest drágának mondható, de kárpótol például a jó kamera, a tetszetős kinézete.

  • THL T100S bemutató

    Az első igazi 8 magos mobiltelefon Full HD kijelzővel, 2 GB RAM-mal, két, egyenként 13 MP-es kamerával, egyenesen Kínából.