CoolReader - alternatív Paperwhite

Bár még bőven vannak hiányosságai, kipróbálásra szerintem mindenképpen érdemes a program. – írta: Mike76, 11 éve

Használat

A CoolReader teljes mértékben kihasználja az érintőképernyő lehetőségeit, az eredeti szoftvernél sokkal praktikusabb, bár elsőre nem mindig magától értetődő módon. Mint az alant következő ábrán látható, a képernyő kilenc területre van felosztva, és mindegyik területhez háromféle funkció rendelhető, aszerint, hogy rövid érintést (az ábrán piros színnel jelölve), hosszú érintést (az ábrán kék színnel jelölve), vagy kétujjas érintést (az ábrán fekete színnel jelölve) használunk.

Két praktikus lehetőséget emelnék ki. Az egyik, hogy a képernyő felső részét megérintve rögtön előugrik a fényerőállító sáv (Az eredeti rendszerben ez plusz egy érintést igényelt.). A másik, hogy a Fel/Le a fejezetek közötti ugrást takarja, azaz ha két ujjal érintjük a képernyő valamelyik oldalát, akkor sima lapozás helyett egyszerűen tudunk a fejezetek között váltani (Ezen funkció hiánya az eredeti rendszer egyik igen fájó pontja.).

Fényerőállítás CoolReader alatt.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a cr3/data könyvtárban találunk egy touch.ini állományt, ebben szabadon átszerkeszthetjük az egyes régiókhoz rendelt funkciókat. Magában a fájlban találunk ennek mikéntjéhez segítséget, de én is állok rendelkezésre, ha valakinek szüksége lenne ilyen módosításra, és elakadna.)

A fentiek mellett van még néhány általános mozdulat, amelyet nem árt ismerni:

1. A képernyő jobbról balra történő végigsöprése bármelyik menüt bezárja, illetve megfelel az Elvetés gomb megnyomásának.

2. A képernyő balról jobbra történő végigsöprése megfelel a Mentés gomb megnyomásának.

3. A képernyő fel/le söprésével görgethetünk.

4. A könyvlistában rövid érintéssel kiválaszthatjuk, míg hosszú érintéssel megnyithatjuk az adott könyvet.

5. A beállításoknál ha számot kell állítanunk, akkor egy rövid érintéssel válasszuk ki az adott mezőt, majd a képernyő fel/le söprésével állítsuk be a kívánt értéket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Kindle 4 vs. Paperwhite

    A cikk alapjául három fekete Kindle 4 és egy Paperwhite használatával szerzett tapasztalaim szolgáltak.