CPU kontra VGA: melyik a fontosabb gamer laptopnál?

Eltérő feladatokban domborít az Asus TUF F15 506HE gépe és a Gigabyte G5 KC notebookja. – írta: Tomalak, 10 hónapja

Multimédia

MEGJELENÍTŐ

Az Asus esetében egy 250Nit maximális fényerejű, a gyártó által gazdaságos IPS kijelzőnek titulált 62.9% SRGB-vel rendelkező megjelenítőt kapunk. Ez annyit jelent, mintha egy Alcatel (Asus) kijelzőjét hasonlítanánk egy Samsungéhoz (Gigabyte). Fakóbb és valamennyivel sötétebb, mint ellenfele. Képfrissítésben megegyeznek, de az ASUS reakcióideje rosszabb a Gigabyte-énál.
A kép nincs manipulálva, ekkora a különbség! ( Ref.kép: [kép] )

HANGZÁS

Sztereó hangszóró található mindkét laptopban, azonban lényegesen eltérő dinamikatartománnyal. Asus enyhén doboz hanggal operál, de ettől függetlenül a mély és a magas hangok nem vesznek el. DTS támogatású, aminek köszönhetően fejhallgatónk az átlagos meghajtóknál szebben fog szólni.

A Gigabyte alapesetben borzalmasan lapos és egysíkú hangzású. Hiába a SteelSeries által kreált Nahimic névre keresztelt szoftver, sajnos valamiért nem működik, így fejhallgató vagy kihangosító használata erősen javallott. Viszont ha szánunk rá egy kis időt, és nem idegen számunkra az a kifejezés hogy equalizer, akkor nagyon sokat lehet javítani a hangminőségen és ebben a Realtek Audio Console program lesz a segítségünkre.

AKKUMULÁTOR IDŐ

Az Asus esetében 4212 mAh telepünk van, a Gigabyte-ban pedig egy 3750mAh-s. Ez valóságban annyit tesz, hogy ha energiatakarékos módba kapcsoljuk a laptopokat(erről lentebb bővebben) akkor tartalomhoz igazodó fényerővel és 60Hz-re fixált képernyőfrissítéssel filmnézés mellett 3 órát bír egy töltéssel a két laptop. Gigabyte jobban csökkenti a teljesítményt, így kompenzálja a kisebb kapacitású telepet.

VALÓS HASZNÁLAT KÖZBEN

Az Asus gépe a vékonyabb kivitele és anyaghasználata miatt ölben való nyúzásra egészen kényelmes, VivoBook (14col irodai/média laptop) szériát idéző élményt nyújt. Adott 3 teljesítmény profil, amik a következő elnevezést kapták:

Turbo: maximalizált teljesítmény 100%-ra állított ventilátorokkal terhelés alatt

Performance: kiegyensúlyozott teljesítmény

Silent: rendszeren belül teljes mértékben 0db hanggal, játék közben pedig 60Hz-re kapcsol és csökkenti a teljesítményt a csendes üzemelés érdekében.

Silent módba kapcsolva mintha nem is egy játékra tervezett laptop lenne. A gépelés kényelmes, a csuklótámasz lekerekített és nem nyomja a kezet hosszabbtávon sem és semmi szokatlan vagy kellemetlen dolog nincs vele és a numerikus billentyűzet is helyet kapott.

A Gigabyte üdvöskéje kicsivel vastagabb, így annyira nem kényelmes ölben mint az Asus, de nem rossz. Inkább gamer kialakítású mintsem irodai, és sajnos a csuklótámasz nincs lekerekítve, így játék közben hosszabb idő után kényelmetlen a beépített billentyűzeten gamelni. Viszont színhű (közel 100%srg) kijelzője miatt grafikus munkálatokra is alkalmas (Asus sajnos nem), így a tartalomfogyasztás is több mint kielégítő. Itt is adottak a teljesítmény profilok, amik a következőképpen néznek ki:

Performance: maximalizált teljesítmény 100%-ra állított ventilátorokkal terhelés alatt

Entertainment: kiegyensúlyozott teljesítmény

Quiet: Csökkentett teljesítmény csendesebb környezethez

Power Saving: teljesen minimalizálja a teljesítményt (pl: rtx3060 magórajele 1700MHz helyett 900MHz) és 55 fok fölé még komolyabb használat közben sem megy, így a hűtés egészen halk marad.

Sajnos teljesen hangtalanná nem tud válni, ugyanis 35 foktól bekapcsol a hűtés. Billentyűzete itt is teljesértékű és kényelmes gépelni rajta.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • RTX3070 16 GB VRAM-mal?

    Készítsük el! Avagy nem baj, ha még nem csináltál ilyesmit, csak bátran és átgondoltan.