Családfakutatás mindenkinek

Meg szeretnéd tudni, hogy kik voltak az őseid? A cikk segítséget ad az első lépések megtételéhez! – írta: Oldmobil, 12 éve

A sűrűjében

Munka a családfával
Ha elkezditek a rokonoktól és az otthoni dokumentumokból összegyűjtött adatokat felvinni egy programba, hamar kiütköznek a hiányosságok. Érdemes ezekre még egyszer rákérdezni (pl. mikor született ez vagy az a személy), esetleg kimenni temetőbe és megnézni. Később minden apró adat fontos lesz. Érdemes az elejétől hangsúlyt fordítani a forrásmegjelölésre. Minden adathoz vagy információhoz írjuk fel, hogy honnan származik. (pl. „Laci bácsi személyes elmondása” vagy „H. Géza keresztlevél” stb.) Ha már többszáz személy többezer adata lesz az adatbázisban, nehéz lesz visszaemlékezni, hogy például egy adott születési évszám egy nagyszülő halovány emlékezetéből való (=bizonytalan adat) vagy egy anyakönyvi kivonatból származik (=biztos adat). Sok programban van forráskezelő rendszer, így elég egy listába felvenni a forrásokat, majd azokat hozzá lehet rendelni a különböző információkhoz.

Gyakran előfordul, hogy sok azonos nevű ember van a családfában (pl. 4 db Kovács János) ezekre mindig a születési évükkel együtt hivatkozzunk, pl. Kovács János (1913). Ha vannak lefotózott dokumentumok, rendeld azokat hozzá az adott személyekhez. A legtöbb programban van ilyen lehetőség (dokumentumkezelés), felveszel pl. egy születési kivonatot ábrázoló fotót, megadhatsz hozzá keletkezési évet, helyet, megadhatod az érintett személyeket (gyermek, apa, anya). Ettől kezdve az adott személyek adatlapját kinyitva megjelenik ez adott dokumentum is.

Az idős emberekkel való beszélgetéseknél gyakran előfordul, hogy első alkalommal nem tudott megnevezni egy-egy személyt, de ha az addig feldolgozott, rendszerezett információk birtokában kicsit beszélgetsz még vele, majd ismét rákérdezel, újabb részletekre is emlékezni fog.

Kutatás az anyakönyvekben
Ha a családi források kimerültek, már csak az egyházi és állami anyakönyvek segítségével lehet továbblépni. Bár Magyarországon itt-ott már az 1600-as években is vezetett a római katolikus egyház anyakönyveket (keresztelési, házassági, halálozási), valójában a török kor után (1700-tól) vannak az ország teljes területét felölelő megbízhatónak mondott anyakönyvek. Persze sok elveszett, megsemmisült, sok bejegyzés olvashatatlan, vagy egyáltalán nem ott van, ahol keressük. 1895-től van állami anyakönyvezés Magyarországon, ezek már teljesen megbízható és nagyjából hiánytalan adatok, de a legtöbb esetben eddig nem okoz gondot a családi visszaemlékezés és a régi dokumentumok alapján megrajzolni a családfát.

Állami anyakönyvekből a megfelelő illeték leszurkolása után lehet kivonatot kérni az illetékes önkormányzatnál, de fontos, hogy ilyet csak hozzátartozó kérhet, így bizonyítani kell, hogy a kérdéses személy rokona vagy. Állami anyakönyvekhez akkor érdemes fordulni, ha nagyon hiányos az 1895 és napjaink közötti felmenői adatsor. Anyakönvvezetőnél, önkormányzatban anyakönyvet nézegetni, pláne fotózni nem lehet. Ennek ellenére előfordul, főként kisebb településeken, hogy segítenek, megnéznek ezt-azt, de erre ne építsünk, pláne nem szabad elvárni vagy követelni. A régebbi idők szempontjából a legfontosabb támpont az egyházi anyakönyv, így fontos hogy tudjuk az adott család, a keresendő ember vallását. Egyházi anyakönyveket az adott település plébániáján, az adott egyházmegye egyházi levéltárában lehet fellelni, de ezeken a helyeken esetleges, hogy engedik-e a kutatást. Jobb esetben kikeresik neked az adott információt, sok esetben simán elhajtanak, ha különös szerencséd van, akkor magad is betekinthetsz az adott anyakönyvbe. A levéltárakban általában másolati (kézzel másolt) példányok vannak.

Ahol viszont kedvedre kutathatsz, az a Magyar Országos Levéltár, ahol megvan mikrofilmre rögzítve az összes 1895 előtti egyházi anyakönyv. Nem csak a római katolikus, hanem a református és a többi egyházé is. El kell menni az óbudai kirendeltségük mikrofilmolvasójába, előre ki kell kérni az adott település és időszak filmjeit, amelyeket kikészítenek, mire odaérsz, ezeket ott helyben egy mikrofilmolvasóval lehet nézegetni. Előre ki kell keresned, hogy melyik mikrofilmet fogod kikérni, ezt itt is megteheted. Ez a mai korban kicsit kőkorszaki megoldásnak tűnhet, de ha minden igaz, akkor a levéltárban az idén megkezdik az anyakönyvi mikrofilmek szkennelését, ami kicsit egyszerűbb kutathatóságot fog eredményezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt