Dell Latitude E6410 - Ráncfelvarrás

Bemutató a Dell 14" üzleti notebookjának kifutó modelljéről. – írta: Gusztáv, 13 éve

Külső

A notebook csomagolása a szokásos egyszerű kartondoboz (ha lehet még kisebb, mint az előző modellé), rajta pár címkével, a viszonteladó és a gép fő adataival. Benne a gépen kívül a 4 db lemezt (Win 7 Professional 64bit, 2 driver lemez, cd a beépített webkamera-hoz), egy rövid biztonsági tájékoztatót, hálózati adaptert és egy csavart, az optikai meghajtó rögzítésére (vicces méretű csomagolásban), találunk.

Kicsomagolva a gépet az antisztatikus védőfóliából láthatjuk, hogy a külső nem sokat változott az E6400-hoz képest. Ehhez tudnunk kell, hogy a Dell gyakorlata szerint minden második modellfrissítésnél történik új design bemutatása. A közbenső modellek csak belsejükben szoktak változni, a kinézetük általában érintetlen marad. Ezt láthatjuk a hetekben bemutatott E6420-nél is, ami megint teljesen új kinézettel rendelkezik.
A gép súlya 2,3 kg a standard 6 cellás akkumulátorral. Ez köszönhető a magnéziumötvözetből készült fedlapnak és készülékháznak. A fedlap mintázata maradt szálcsiszolt, viszont a színe ezüstre változott. Szerintem sokkal jobban mutat így, mint az E6400 fekete fedlapja. Ami a felület tartósságát illeti, szerencsére nem igazolódtak be félelmeim, egy év használat után még festék kopásnak semmi jele.

A csatlakozók nagy része a gép két oldalára került. Baloldalon találjuk a Kensington zárat, D-Sub csatlakozót, 2 USB csatit, az alsó E-Sata-val kombinált, a felső Powershare funkciós, a hűtést és az intelligens-kártya olvasót. Innen nézve feltűnhet nekünk egy apró változás: a fedlap teljesen sík, az első 1,5 centiméter már nincs kis szögben letörve, mint a E6400-nál.

Jobboldalra került két USB, fejhallgató-/hangszórókimenet, mikrofon, a vezetéknélküli hálózatokat lekapcsoló retesz (Wifi-Catcher gomb eltűnt), optikai meghajtó, IEEE - 1394 port, ExpressCard-csatlakozó (PCMCIA csatlakozóval is rendelhető). Az optikai meghajtó egy mozdulattal eltávolítható, helyére második merevlemez vagy akkumulátor tehető.

Előre csak az 5 az 1-ben kártyaolvasó és a fedél nyitógombja került. Itt is tapasztalhatunk apró változásokat, a nyitógomb kialakítás jobb lett (masszívabb, nem nyomódik be féloldalasan).

Hátulra a opcionális modem csatlakozója (ledugózva), lan, az akkumulátor, displayport és a tápkábel csatlakozója került. Az akkumulátorból létezik 9 cellás verzió, ez kilóg hátrafelé a gépből. Valamint egy 12 cellás, amelyet a gép aljára rögzíthetünk.

Alulra a dokkoló csatlakozója, egy-két matrica és a Made in China felirat került. Nem tudom hogy ez-e a jobb vagy a régi Made in Poland. Az akkuról a visszajelző ledeket lespórolták.

Az akkut eltávolítva előkerül a Windows matrica valamint a SIM kártya foglalat az opcionális HSDPA kártyához.

Az alsó fém fedlap egy csavar oldása után eltávolítható, így feltárul a notebook belseje. Amit láthatunk, hogy van még egy szabad memória bővítőhely és egy PCI Express slot, amibe a HSPA/GPS kártya került. A jobb felső sarokban találjuk az opcionális Latitude ON kártya helyét, erről a funkcióról még később külön írok. A hdd 2 csavar kitekerése után oldalról kihúzható fém bölcsőjéből.

A kijelző a gép elején lévő gomb benyomása után nyitható és kb. 175 fokig kihajtható. Matt felületet kapott. A káva felső részén található a fénymérő szenzor, ami a kijelző és a billentyűzet világítását állítja, két mikrofont, közöttük a Creative márkájú webkamera és a hozzá tartozó visszajelző led.

A billentyűzet feletti rész tetején találjuk a Latitude ON gombját és a bekapcsológombot. Alatta találhatunk 7 db. kék fényű visszajelző ledet két csoportra bontva: hdd, akku, wifi, bluetooth, HSDPA és a caps lock, scroll lock, num lock. Kapunk még hagyományos kialakítású hangerőszabályzó gombokat is. A billentyűzetet közrefogja két méretes fém hangszórórács. A jobboldaliban foglal helyet az ujjlenyomat-olvasó szenzor. Maga a billentyűzet igen jól használható, kényelmes rajta dolgozni, a gombok mérete megfelelő. Minden a helyén van, az Insert-Delete hatos szépen elkülönítve, ez igaz a kurzor gombokra is. A feliratok jól olvashatóak, és a gombok fehér háttérvilágítással rendelkeznek. Ezt a beépített fényérzékelő szenzor aktiválja, de mi is ki-be kapcsolhatjuk. Tapasztalatom szerint a billentyűzet kicsit jobban gyűjti az ujjlenyomatokat mint a háttérvilágítás nélküli változat. A Dell szerint mérsékelten folyadékálló, ezt még nem próbáltam.

A touchpad mérete semmit nem változott (sajnos), a csuklótámasz közepén, vele egy síkban került kialakításra. A széle rendelkezik scroll funkcióval és aktiválható a multitoch támogatás is. Van több ujjas nagyítás, forgatás, scroll, back-forward a böngészőben. Mellette jobbra az érintkező nélküli intelligenskártya-olvasó található. Van pöcökegér, amihez scroll gomb is tartozik, ha valaki azt jobban preferálja.

A notebook belső része műanyag borítást kapott, szerencsére matt kivitelben. Matricából csak egy Core i és egy Win 7-t kapunk. A por és ha zsíros kézzel használjuk elég jól meglátszik a burkolaton , kerüljük a pizza evés közbeni használatot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények