Vissza a jövőbe - DeLorean bemutató

Sokaknak csak egy autó, aminek felfele nyílik az ajtaja, de néhányunknak szentimentális értéket képvisel. – írta: Lalikiraly, 13 éve

John DeLorean

John DeLorean

John DeLorean 80 éves korában hunyt el március 20-án szélütés következtében. John Z. DeLorean innovatív autótervező ígéretes karriert futott be Detroitban, majd kifejlesztette lenyűgöző kinézetű sportautóját, mely halhatatlanná tette nevét. A General Motorsnál 1964-ben létrehozta az első "izomautó-motort", a V-8-at, melyet a Pontiac Tempestbe építettek be és GTO-nak neveztek el. Bár gyorsan emelkedett a GM szamárlétráján, és az elnöki kinezevés is közelségbe került, 1973-ban otthagyta a céget és megalapította a DeLorean Motor Car Co. céget Észak-Írországban.

Nyolc évvel később a DeLorean DMC-12 már falta a kilométereket, festetlen külseje és szárnyas ajtói hódítottak. Esetlen idomai kultuszt teremtettek köré, melyben segített a Vissza a jövőbe c. film szerepe is. Bár a cég csak 8900 autót gyártott három év alatt, azok mindegyike gazdára talált. DeLorean-t 1983-ban kokaincsempészés miatt letartóztatták Los Angelesben. Később nevét tisztázták, ám soha többé nem tudott az autóipar középpontjába kerülni. 1999-es csődje után gyors, műanyag autókon gondolkodott, ezeket 20 ezer dollárért árulta volna.

Résnyi ablakok, tökéletesen illeszkedő ajtók, lomha megjelenés .... egy olyan autó jellemzői, melyet a média már 1981-es kihozatalakor is szemétnek titulált, s mely mára jelentősen megöregedett. A DeLorean tervezője lehet bár halott, az autó még mindig él.

Végszó

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvastad cikkemet. Mellyel emléket szeretnék állítani John DeLorean-nek és csodálatos autójának. Azt hiszem mindenképpen egy korszakalkotó ember, korszakalkotó találmánya. Először nem is ilyennek terveztem a cikket, de azt hiszem egy egész jó kis ismeretterjesztő lett :)

Az elérhetőségeim továbbra is változatlanok Email: lajosvigh@gmail.com MSN: magicradio@hotmail.com Minden észrevételt és kritikát örömmel és kíváncsisággal fogadok.

Szép napot kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó oldalak és források:

DELOREAN MOTOR COMPANY
DELOREAN OWNERS ASSOCIATION
DELOREAN CLUB MAGYARORSZÁG
De Lorean DMC–12 WikipédiA
Visszatérhet a DeLorean
Előre a múltba: egy DeLorean feltámasztása
Élet egy DeLoreannel
Delorean Toochee
Egy Delorean újjászületése
John DeLorean - WikipédiA
DeLorean Motor Company - Facebook
Új DeLorean sportkocsik 2008-tól - Totalcar
Autós népítélet / Delorean / Dmc-12
Vissza a jövőbe - A film
Vissza a jövőbe - Port.hu
John Delorean - Vissza a jövőből a kezdeti lépésekig
Michael J. Fox - WikipédiA
DeLorean technikai adatok

Előzmények