DIY kandalló tuning

A projekt célja: a kandalló kéményének veszteséghőjét szeretném hasznosítani. – írta: biker, 12 éve

Alapok

2011 őszén vásárolt lakásunkba bekerült frissen egy kis mobil kandalló. Egy nagyobb öntöttvas kandallón gondolkoztam, de a kémény illesztéssel voltak gondok, átmérő, hossz, huzaterő, így végül erre a kis olcsó kandallóra esett a választás.
Abból a szempontból nem is baj, hogy ez is 6,5kW-os, és a lakást bőven kifűti.

A kéménybe a betorkollást nálunk jó magasan, valahol 2,1m környékére sikerült tenni, így maradt a kandalló felett egy 1,4m magas 150mm-es kéménycső, amiben jó esetben 150-300 fokos füstgáz áramlik, és aminek jelentős plusz fűtőteljesítménye van még.

Ezt szerettem volna hasznosítani, persze nem hődobbal magában, mert akkor elhűthetem nagyon a füstgázt, és ha 80 fok környékére hűl a kémény tetejéig, elkezd a kátrány lerakódni a falára, másrészt a másodlagos problémát nem oldja meg, mégpedig azt, hogy az ajtók teteje feletti részben megrekedt 30-35-40 fokos meleget lenyomjuk valamivel. (erre szoktak ronda ventillátorokat feltenni).

Ilyen volt a kandalló mielőtt nekiláttam a munkának.

A megoldáson jó sokáig törtem a fejem, lévén kész megoldás nem nagyon volt, de szerettem volna
- csak a kémény sugárzó hőjét megfogni, helyet hagyva későbbi hődob felszerelésnek,
- fentről lenyomni a meleget,
- mindezt automatán.

És lassan körvonalazódott, hogy körbe kellene burkolni a kéményt, betenni ventilátorokat, lefelé fújatni csővel, és az egészet egy hőfokszabályzó vezérli majd.

Elképzelni könnyű, no de megvalósítani...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények