Kandalló, kiskályha felturbózása

Sok pénz helyett egy kis leleményesség: hődobbal jobb hatásfokú lesz a fűtés, kevés meleg fog kiáramolni. – írta: Ghandi, 10 éve

Bevezetés

Van egy szép családi házunk nagy alapterülettel (kb. 110-120 nm), vegyes tüzelésű kazánnal és ugyanarra a rendszerre van rákötve egy gázkazán is. Eredetileg csak a vegyes tüzelésű kazán volt a fűtésre, de a 90-es évek elején, mint oly sok Pest környéki községben, elindult a vezetékes gáz telepítése.

Nagyon örült neki a mindenki, rögtön be is köttette, aki csak tehette. Akkoriban sokkal olcsóbb volt a gázzal való fűtés. Sokaknak nem sok helyük volt, ezért egyszerűen kidobták a vegyes tüzelésű kazánt, hisz „úgysem lesz már arra szükség”, a gáz sokkal kényelmesebb és akkor még nem is volt sokkal drágább.

Emlékszem akkoriban, ha járkáltam a faluban, akkor sok helyen csak úgy kitették a használt kazánokat a kapu elé, majd jött a helyi hulladékvasgyűjtő brigád és nagy vigyorral már vitték is. Hála istennek, nekünk hatalmas kazánházunk van, ezért mi nem dobtuk ki, hanem egyszerűen mellé szereltettük be a gázkazánt és a gázbojlert is.

Végül is nekünk lett igazunk, hogy nem dobtuk ki a jó öreg öntöttvas kazánt, mert jó pár év múlva az egekig emelték a gáz árát és akkor jól jött, hogy fával, szénnel, egyéb hulladékkal tudtunk fűteni.

Pár évre rá kezdődött nálunk a kirepülés. Először nővérem, aztán én is elköltöztem, és nem sokra rá sajnos édesapám is meghalt. :( Ott maradt anyám egy nagy házban teljesen egyedül. Amíg még dolgozott, addig nem volt ideje a sok teendő mellett a begyújtásra is, így visszaállt gázfűtésre, amit egyedül nagyon nehéz volt fizetni, de amikor eljött nyugdíjba, akkor visszaállt a fatüzelésre.

A hatásfokkal nem is volt baj, jól be lehet vele fűteni a lakást, de mivel egyedül van, így általában csak két szobát használ, a lakás többi részét csak poénra fűtötte. Hiába a fatüzelés olcsóbb, mint a gázfűtés, azért egy nagyteljesítményű öntöttvas kazán (kb. 35-40 kW) alapjáraton is sok fát használ.

Először jöttek a jótanácsok:
- Abban a szobában ahol nem tartózkodsz, zárd el félig a radiátorokat!
Semmivel sem lett kevesebb az elégetett fa.

- Akkor zárd el azokat a radiátorokat, amiket nem használsz!
Hiába minden, ahhoz, hogy a víz felmelegedjen kellő hőmérsékletre, nem osztott, nem szorzott, ha 2-3 radiátort elzártunk, mindig ugyanannyi fa kellett a fűtéshez, ami egy ember miatt nem volt kevés.

Nem volt mit tenni, át kellett alakítanunk a fűtést, hogy egy ember tudja fizetni, és tűrhető meleget csináljon. Mivel a házon van két használaton kívüli kémény, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne a lakásba betenni egy kandallót vagy kiskályhát. Sajnos anyumnak más okokból eléggé lecsökkent a félrerakott pénze, ezért a kandallót le is húztuk a listáról, maradt a kiskályha. Sok keresgélés után arra jutottunk, hogy megnézünk anyám egyik ismerősénél egy kiskályhát, amit nem használnak.

Majdnem elállt a lélegzetem, amikor megláttam a fészerben a kiskályhát, EZ KELL NEKÜNK! Egy Super 2 típusú kb. 20 éves, fehér zománcos, öntöttvas lapos kiskályha (teatűzhely), amit sosem használtak!

Régen valamikor odakerült hozzájuk, de ők sosem használták, csak a helyet foglalta, ezért ingyen odaadták, legalább nem kell tovább rakosgatni ide-oda ezt a dögnehéz valamit. Hazahoztuk és megszabadítottuk az évtizedes porttól. Ez nem egy mai 2-3 centis, samottal bélelt vékony lemezkályha, ebben még van anyag!

Sokat gondolkoztunk, hogy melyik szobába rakjuk be, mert pont annak a két helyiségnek, ahol anyám általában tartózkodik, nincsen egymásra nyíló ajtaja, hanem mind a kettő az előszobára nyílik. Az előszobába nem tehettük a kályhát, mert ott nem tudunk a kéményre csatlakozni.. .hmmmm.

Ha az egyik szobába rakom, akkor csak azt a szobát fűti, a másikat nem, a fal leszigeteli nagyon, na, most akkor mi legyen?

Mivel lakatosember vagyok és ráadásul olyan helyen dolgozom, ahol kéményrendszereket is gyártunk, ezért nem is volt kérdés, hogy a rozsdamentes füstcsöveket és idomokat ki fogja legyártani és beszerelni. Na, de itt nagy problémába ütköztem a kivitelezéssel. Ekkor jött az ötlet, hogy csinálok egy nagyteljesítményű füsthődobot, amit nem az általános módon fogok beszerelni!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények