Kandalló, kiskályha felturbózása

Sok pénz helyett egy kis leleményesség: hődobbal jobb hatásfokú lesz a fűtés, kevés meleg fog kiáramolni. – írta: Ghandi, 10 éve

A kivitelezés

Akkor lásuk a képeket!
Először megemlíteném, hogy a képek a második nekifutás után készültek, ugyanis az első körben nem gondoltuk volna, hogy ez a kiskályha ekkora hőt tud leadni!

A lakásban belül a falakon lambéria van. A kishályhát a lambériától kb. 15 centire tettem, és azon a falon, ahol a kályhacső átmegy, kb. 5-8 centi távolságra eltávolítottam a lambériát a csőtől, de mindez kevésnek tűnt. Az első komolyabb bemelegedés után a lambéria, igaz, nem gyulladt ki, de elég erősen füstölni kezdett.

Így nem maradhat, a végén még felgyújtjuk a házat. Ekkor jött a komolyabb átalakítás, azaz a V2.0-s verzió.

Először is eltávolítottam a lambériát, kb. 1 méteres darabon, ekkora helyen kapja a nagy hőt.

A kivágott lambéria helyére alumíniumkasírozású bazaltgyapot szigetelést tettem, ez bírja a hőt rendesen, ezzel már nem lesz baj. Pár szöggel rögzítettem a falhoz, hogy ne tudjon kiesni a helyéről.

Kivágtam a szigetelésen a cső helyét majd betettem a csövet.

Fedésnek 0.8 mm-es horganyozott lemezt használtam, ami nem csak a takarás miatt jó, hanem egy jó nagy hőtükröt is kapunk, ami visszaveri a hőt a faltól.
Felkerült a fémtakaró is a csőre, azaz a fali rózsa.

Ezzel ez az oldal meg is van, a kályha mehet a helyére, irány a fal másik oldala. Ott is: lambéria kivág, szigetelés pák-pák szögel, majd a takaró hőtükör, fali rózsa.

És itt kezdődnek az izgalmas dolgok! A csőre egy könyök, majd a hődob. A tetejére még egy könyök, arra egy cső és már bent is vagyunk a kéményben.

Amit erről a hődobról tudni kell: a becsatlakozás 120 mm-es cső, amit 4 darab 100 mm-es csőre osztottam szét, hogy legyen hőleadó felület rendesen. A hőleadó felületet megtoldottam még 3 db kör alakú lamellával.

Eredetileg ezt a fajta hődobot arra terveztem, hogy körbeburkolom és a burkolat külsejére két csonkot rakok. Ezzel azt érnénk el, hogy, ha egy ventilátorral a szoba levegőjét befújjuk az alsó csonkba, akkor a felső csonkon igencsak forró levegőt kapunk, amit szigetelt légvezetéken el tudunk szállítani légfűtés végett a távolabbi szobákba.

A 3 lamellán lyukak találhatók, ami a körbeburkolás után 4 kamrára osztja a belső teret, ezzel lelassítva az áramlást, így segíti a hatékonyabb meleg levegő előállítását. Ebbe a rendszerbe ez a burkoló palást nem került felszerelésre, de legyártottam, ha valakit érdekel, tudok képeket mutatni róla.

A hődob 1 mm-es acéllemezből készült teljes hossza 1100 mm. Ennek köszönhetően nem könnyű, ezért külön rögzíteni kell a falhoz. Ezt 2 darab ereszcsatorna-rögzítő bilinccsel oldottam meg, elég stabilnak bizonyult.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények