Egy gépvásárlás története

Hosszas rábeszélés után végre kicserélhettem szüleim gépét... – írta: MongolZ, 12 éve

Platform kiválasztása

Platform

Hát, messze ez volt a legkeményebb dió. Bár nekem volt az Intel és az AMD oldaláról is platformom, mégis inkább az utóbbival szimpatizálok nem csak azért, mert számomra elfogadhatatlan az Intel üzletpolitikája, hanem mert úgy gondolom, a piaci versenynek az tesz jót, ha a kisebbet támogatjuk.
Ennek ellenére próbáltam objektíven hozzáállni a dolgokhoz, hiszen mégiscsak az lenne a legfontosabb, hogy a kiadott pénzért a lehető legjobb termékeket kapjam.

Mivel a gép iránt támasztott igények kielégítéséhez nem szükséges külön videókártya – azon kívül, hogy a legolcsóbb újonnan kapható is 10e forint fölött van -, ezért rögtön integrált megoldással rendelkezőt kerestem.

Intel Atom és AMD Brazos

Adta magát az új Atom és a Brazos. Az egymás közti összehasonításokat átvesézve már az elején kiesett az Atom, viszont az is hamar kiderült számomra, hogy hiába verhetetlen a Brazos a kategóriájában, sajnos a mi igényeinket nem elégíti ki, egyszerűen túl gyenge.

Előnyök:
- alacsony fogyasztás
- kielégítő grafikus teljesítmény (Brazos)

Hátrányok:
- gyenge processzor teljesítmény
- nevetséges grafikus teljesítmény (Atom)
- drága

AMD Athlon II, Phenom II
Az AMD AM3/3+ szériája nagyon csábító, régen kiforrt lapok, elegendő, sőt, néha fölöslegesen nagy teljesítmény, viszont a többéves integrált videókártya eléggé gyenge, diszkrétet költségtakarékosságból nem akarok venni.

Előnyök:
- hosszú platform élettartam (AM2/2+/3/3+), továbblépési lehetőség Bulldozerre AM3+ esetén
- jó teljesítmény
- elfogadható ár/érték arány

Hátrányok:
- kifutó termékek, egyre kisebb a választék
- nagy fogyasztás
- öreg és gyenge integrált megoldások

Intel i3/i5 Sandy Bridge

Számomra meglepő, hogy az Intel képes tudott lenni előállni alacsony fogyasztás mellett egy jó ár/érték mutatóval rendelkező processzorcsaláddal. Legalábbis a felső kategóriát megnézve így tűnik, i3 felé közelítve ez a jó tulajdonság elveszik. Ettől függetlenül első ránézésre nagyon szimpatikus termék, ráadásul integrált videókártyával is rendelkezik.

Az alaplapok nagyrésze nem sokkal drágább, mint az AM3/3+ megoldások, viszont a HD2000/3000 által adott kép minősége… hát, nem sokkal szebb, mint a jelenlegi Radeon 7500… nevetséges, hogy 2012-t írunk, és egy bő 10 évvel ezelőtti videókártya szintjét hozza.

Előnyök:
- kiemelkedő ár/érték arány a felső kategóriában
- elfogadható ár/érték arány az alsó kategóriában
- bőven elegendő CPU teljesítmény
- bővíthetőség (Intelnél nagy szó) Ivy Bridge-re
- IGP a prociban
- OpenCL támogatása
- alacsony fogyasztás

Hátrányok:
- az integrált grafika szégyen…
- hiába van IGP, továbbra sem APU
- csak DirectX 10.1 támogatása
- drága

Intel Celeron/Pentium Sandy Bridge

Az olcsó megoldások felé kacsintgatva a Celeron G4xx/5xx és a Pentium G6xx/8xx szériánál találjuk magunkat, ráadásul igencsak alacsony árazás mellett (Celeronok és Pentium G6xx). Alapvetően mindent ide lehetne írni, ami az i3/i5-nél szerepelt.

Előnyök:
- kiemelkedő ár/érték arány (4xx/5xx/6xx)
- olcsó
- elfogadható CPU teljesítmény (2 magos változatok)
- bővíthetőség (i3/i5, majd Ivy Bridge)
- IGP a prociban
- OpenCL támogatása
- alacsony fogyasztás

Hátrányok:
- gyenge CPU teljesítmény (1 magos változatok)
- az integrált grafika szégyen…
- hiába van IGP, továbbra sem APU
- csak DirectX 10.1 támogatása

AMD Llano

Az AMD a középkategóriában is indította APU-ját, ami nagyon jó megoldásnak tűnik, Athlon szintű CPU teljesítmény, erős IGP, viszont új és – az AMD szokásaitól eltérően – folytatás nélküli foglalat. Az ára a kezdeti túlárazást követően az elfogadható szintre zuhant.

Előnyök:
- igazi APU
- jó CPU teljesítmény
- kiemelkedő IGP teljesítmény
- OpenCL, DirectX 11
- jó ár/érték arány
- alacsony fogyasztás

Hátrányok:
- a fejleszthetőség erősen kérdőjeles

Intel Ivy Bridge i3/i5

A Sandy Bridge után kész felüdülés volt olvasni a teszteket az Ivy Bridgeről, szerencsére nem a CPU vonalat erősítették tovább, hanem rágyúrtak az IGP-re, ennek eredménye, hogy végre nem úgy néz ki a képe, mint egy 10 éves kártyának és támogatja a DirectX 11-et is. Ez már egy igazi APU. A fogyasztás tovább csökkent, viszont még nincsenek itt az i3-ak…

Előnyök:
- igazi APU
- elfogadható ár/érték arány
- kiemelkedő CPU teljesítmény
- megfelelő IGP teljesítmény
- OpenCL, DirectX 11
- alacsony fogyasztás

Hátrányok:
- nincs i3…
- drága

AMD Trinity

Az előzetes tesztek alapján rendesen továbbfejlődött, főleg a grafikus része, de kár lenne akármilyen következtetést levonni, hiszen még nincs itt… meg akartam várni, de elfogyott a türelmem.

Következtetés

Mindezek után a jó ár/érték arány, de főleg amiatt, hogy hitem szerint a sok jövőbe mutató technika meghozza későbbiekben a gyümölcsét, az AMD Llano platformja mellett tettem le a voksomat.

Nagyon sokáig szemeztem a G6xx-es Pentiumokkal, de végül az a tény, hogy csak 2 magosak, átbillentette a mérleget az AMD oldalára. Természetesen ez a döntés azt is jelenti, hogy felvállalom azt a nem kicsi kockázatot, hogy bizony nem lesz folytatása a történetnek, mivel nem rakhatok erősebb APU-t majd az alaplapba a későbbiekben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!