Fedora 26 (2. rész)

A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ. – írta: cigam, 7 éve

Multimédia

Ahogy az előző cikkben is írtam, jogi és licence korlátozások miatt nem lehet a rendszer része sok ma is népszerű program, ill. codec. Ilyen például a h.264, ill. mp4. Így aztán hamar belefuthatunk olyan kellemetlen helyzetbe, hogy se DVD gyűjteményünket nem tudjuk lejátszani, se a telefonnal/kamerával készített házi videókat nem tudjuk megnézni, és olyan népszerű szolgáltatások igénybevétele is problémás, mint amilyen a Horizon GO, vagy Digi Online.
A helyzet nem olyan rossz, mint elsőre gondolnánk. Egy telefonnal készült mp4 fájlt próbáltam megnyitni. Bár nem játszotta le a Videók program, adott egy megoldási javaslatot.


Hoppá ez egy mp4, én ezt nem ismerem.

Ha elfogadjuk a tanácsát, megnyílik a már jól ismert Szoftverek alkalmazás és felajánl jó pár csomagot telepítésre. Már az előző oldalon is szóvá tettem, hogy a Szoftverek javításra szoruló hátrányát. Itt is bakizik egy picit, mint azt te is látod, a libav csomag kétszer szerepel a listáján. Ugyanakkor becsületére legyen mondva, már felajánlja a külső tárolók (RPM Fusion) csomagjainak a telepítését is.


Az RPM Fusion tárolóból telepítünk.

Mutatja, hogy az alap és az Extra codec csomagok már telepítve vannak, de ennek a formátumnak a lejátszásához még más csomagokra is szükség van. A segítségével telepítsük a libav és a Non-Free codec csomagokat.


Működik ...

Szokták volt mondani, hogy egy kép többet mond 1000 szónál. És milyen igaz. Működik a Horizon Go, a Digi Online, és megnézhetjük The Rock kalandjait Siri-vel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fedora 28

    A 26-os kiadás óta sok minden történt, ezt foglalom össze, és kicsit segítek az XFCE spin belakásában.

  • Fedora 26 (5. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Előzmények