Fedora 26 (3. rész)

A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ. – írta: cigam, 7 éve

A felhő

Ma már a mindennapjaink részévé vált, még film is készült róla. Már a Fedora telepítésének a végén is felajánlott pár szolgáltatás beállítását. Ha akkor nem éltünk a lehetőséggel, tegyük meg most. A Beállításokban nyissuk meg az Online fiókokat.


A felhő kiválasztása

Itt összekapcsolhatjuk fiókunkat a felhővel. Pl. A Google fiók beállítása után, az Evolution levelezőt már nem kell beállítani. A gmailes postafiókunkat fogja használni, eléri a Google Címtárat, hozzáférést kap a Google Naptárhoz és a Google Feladatokhoz is. A Fájlokban megjelenik a Google Drive, mint egy külső meghajtó, valamint ha van felkonfigurált Cloud Print szolgáltatásunk, akkor arra is tudunk nyomtatni. Természetesen nem szükséges minden szolgáltatást engedélyezni, egyenként le is tilthatjuk azokat.


Ki/be kapcsolható szolgáltatások

A Flickr fiókod hozzáadásakor a Gnome csak olvasási jogot kap. A Shotwellben (a Gnome alapértelmezett fényképkezelőjében) külön kérni kell a feltöltési jogot. Szintén itt adhatunk hozzáférést a Facebook profilunkhoz, a Google Fotókhoz (Picasa Web Albums), valamint a Piwigo-hoz. Ezután csak ki kell választani hogy hova, mekkora méretben töltjük fel a fotókat, valamint azt is megadhatjuk, kik nézhetik meg. Sőt! Még az EXIF adatokat is képes eltávolítani feltöltés előtt.


Egy rövid azonosítás után már fel is tölthetjük fotóinkat.

Dokumentumainkat is tudjuk a felhőben kezelni, hiszen a LibreOffice már ezt is támogatja egy ideje. Erre szolgál a Távoli fájl megnyitása / Távoli fájl mentése menüpont.


Sokfelé kapcsolódhatunk.

Érdekes, hogy bár magyar nyelvet választottam telepítéskor, a LibreOffice menüje és súgója angol maradt. Ennek korrigálására telepítsük a libreoffice-help-hu és a libreoffice-langpack-hu csomagokat. Szintén nem értem, hogy ha az Online fiókokban már beállítottam a Google fiókomat, a Shotwell miért nem tudja onnan venni a bejelentkezéshez szükséges adatokat.

Végül, de nem utolsósorban jöjjön a felhős zene. Az Apple Music sajnos nem elérhető, de a Deezer, és a Spotify működik Fedorán is. A Spotify pöc-röff működik Firefox alól, a Deezerhez viszont telepíteni kell az Adobe Flash plugint. Ehhez megint a Terminált hívjuk segítségül. Átlépünk a root fiókba, hiszen csak ő jogosult ilyen műveletekre.

Ez a parancs bekéri a root jelszavát, és sikeres azonosítás után már rootként adhatjuk ki a parancsokat:
su -

A szoftverforrásokhoz hozzáadjuk az Adobe áruházát:
rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-x86_64-1.0-1.noarch.rpm
rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-adobe-linux

Végül feltesszük a flash plugint:
dnf install flash-plugin alsa-plugins-pulseaudio libcurl


Ezekután már a Deezer is megszólal, nem csak a Spotify.

A Gnome alapértelmezett zenelejátszója a Rhythmbox. Kezeli az offline zenegyűjteményünket, de az egyre népszerűbb online rádiókat is "behangolhatjuk" rajta. Alapból ismeri a Libre.fm, és a Last.fm portálokat, valamint podcastokat kereshetünk a Miroguide-on és az iTunes Store-ban.

Különféle bővítményekkel alakíthatjuk a tudását. Van ReplayGain, ami a hangerő különbségeket egyenlíti ki, és a SoundCloud tartalmak között is keresgélhetünk.


Tuc, tuc, tuc ...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fedora 28

    A 26-os kiadás óta sok minden történt, ezt foglalom össze, és kicsit segítek az XFCE spin belakásában.

  • Fedora 26 (5. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (4. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Előzmények

  • Fedora 26 (2. rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Fedora 26 (1.rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

  • Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven

    Átfogó bemutató az alternatív operációs rendszerről, legyen szó általános felhasználásról, munkáról vagy szórakozásról.