Fejlesztőnek lenni 40 felett

Az eredeti cikket a Mediumon találtam, és úgy éreztem, hogy fontos lenne lefordítani magyarra is, hogy megismerjétek. – írta: UnA, 8 éve

Ismerd meg a szoftver történetét

3. Ismerd meg a szoftver történetét

Ez elvezet minket a következő ponthoz: ismerd meg, hogyan jött létre a kedvenc technológiád. Tetszik a C#? Tudod ki tervezte? Hogyan jött létre a .NET projekt? Ki volt a vezető fejlesztő? Melyek voltak azok a nehézségek a projektben, amitől a nyelv az lett, ami?

Alkalmazd ugyanezt a receptet bármely általad kedvelt nyelvre vagy CPU architektúrára: Python, Ruby, Java, vagy bármilyen programozási nyelv. Ismerd meg a kezdeteket és azt is, hogyan emelkedtek fel. Ugyanezt ajánlom az operációs rendszerek, hálózati technológiák, hardver, vagy bármi más esetén. Járj utána, hogyan bukkantak fel az ötletek, és mennyi ideig tartott a növekedés és az érés. Mert a jó szoftver fejlesztése tíz évig tart.

A számítástechnika genezise lenyűgöző történetek sokasága, és ezek két dolgot mutatnak meg. Először is: minden remix. Másodszor: te lehetsz az, aki a következő nagy dolgot mixeli - sőt akár ti lesztek a következő nagy dolog alkotói.

És hogy segítselek titeket ebben, itt van azoknak a történelemkönyveknek a (nagyon elfogult) listája, amiket szeretek és ajánlok:

* Michael A. Hiltzik: Dealers of Lightning

* Andy Hertzfeld: Revolution in the Valley

* Eric S. Raymond: A katedrális és a bazár

* Steven Weber: Success of Open Source

* Raymond Chen: The Old New Thing

* Frederick P. Brooks Jr.: The Mythical Man Month

Tanuld meg értékelni azokat dolgokat, amik már kiállták az idő próbáját: Lisp, TeX, Unix, bash, C, Cocoa, Emacs, Vim, Python, ARM, GNU make, man oldalak. Ez csak néhány példa arra, hogy vannak hosszan tartó hasznos dolgok, amiket lehet ünnepelni, szeretni és tanulni lehet belőlük.

4. Folytasd a tanulást

Tanulj! Bármit megtehetsz. Legyen a Fortran? Hajrá! Érdekesnek találod az Erlangot? Kiváló. Azt gondolod, hogy a COBOL lehet a következő nagy dolog a karrieredben? Fantasztikus. Többet kéne tudni a Functional Reactive Programmingról? Légy a vendégem. Design? Persze. UX? Kötelező. Költészet? Az is kellene.

A számítástechnikában évtizedek óta jelen van sok olyan általános elképzelés, ami miatt érdemes régi programozási nyelveket és rendszereket megismerni, még a “misztikusokat” is. Először is, így fogod igazán értékelni (vagy utálni) az iparág jelenlegi állapotát, másodszor, megtanulod, hogyan használhatod a meglévő eszközöket hatékonyabban - mert már megértetted, honnan származnak és mit örököltek.

Tipp #1: tanulj meg legalább egy új programozási nyelvet minden évben. Ez nem az én ötletem, a The Pragmatic Programmer már megtette - és működik.

Egy új programozási nyelv minden évben. Egyszerű, nem? Lépj túl a tipikus “Helló világ!” szakaszon, és csinálj valami hasznosat is. Én általában egy egyszerű számológépet fejlesztek, amikor valamilyen új technológiát tanulok. Segít kitalálni a szintaxist, megismerni az API-t, vagy az IDE-t, stb.

Tipp #2: olvass el legalább 6 könyvet évente. Korábban már megmutattam a hat legfontosabb könyvet, ez eléggé lefoglal majd az első évben. Itt jön a listám a második évre:

* Tom DeMarco, Tim Lister: Peopleware

* Gerald M. Weinberg: The Psychology of Software Programming

* Robert L. Glass: Facts and Fallacies of Software Engineering

* Don Norman: The Design of Everyday Things

* Bertrand Meyer: Agile!: The Good, the Hype and the Ugly

* Jason Fried, David Heinemeier Hansson: Rework

* David Rice: Geekonomics

(Oké, ez hét könyv volt.)

Hat könyv évente soknak tűnik, de ha jobban meggondolod, ez csak egy könyv kéthavonta. És a legtöbb könyv, amit már említettem, nem is hosszú, és ami még fontosabb, hogy ezeket kiemelkedően jól írták meg, szórakoztatóak és tele vannak éleslátással.

Vagy akár így is nézheted: ha most 20 éves vagy, akkor 30 éves korodra már elolvastál több mint 60 könyvet, és több mint 120-at, ha eléred az én koromat. És addigra játszottál már legalább 20 különböző programozási nyelvvel. Gondolkodj ezen egy pillanatig.

Ebből a tizenkét könyvből, amit kiválasztottam a számotokra, néhányat a hetvenes, másokat a nyolcvanas vagy a kilencvenes években írták, de a legtöbbet az elmúlt évtizedben. Ezek képviselik a legjobb írásokat a szakmában, amikre eddig ráakadtam.

De ne csak olvass, jegyzetelj. Jelöld meg a lapokat, és jegyzetelj a lap szélére. Majd olvasd el újra, többször is. Ahogy Jorge Luis Borges mondta: nincs nagyobb öröm, mint egy könyvet újra elolvasni. És arra kérlek, hogy azokat a könyveket, amiket igazán szerettél, vedd meg papír formátumban is. Hidd el nekem, az e-book túlértékelt. Semmi sem fogható az igazihoz.

Persze ne feledd, ahogy öregszel, drasztikusan csökkenni fog azoknak a dolgoknak a száma, ami újnak és / vagy fontosnak minősül - készülj fel erre. Az is rendben van, ha csendben sírsz egy kicsit, amikor erre rájössz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!