Folyóvízi alapismeretek - bevezető

A folyóvízi horgászatról szóló első írásom. Mikor, hol, mire érdemes próbálkozni? – írta: Alg, 12 éve

Hová?

Nos, ez már egy kicsit bonyolultabb kérdés! Szerintem a folyóvízi horgászat sikerének záloga a jó helyválasztás.

Kezdőként általános érvényű elv, hogy oda, ahová a többiek. A saját kis féltve őrzött, eldugott helyünket ráérünk akkor megkeresni, ha már tudjuk mire figyeljünk. Általában a gátról jól látható, gépkocsival is járható nyiladékok vezetnek a vízhez.
A kevésbé feltűnő, "gyanús" ösvényeket is érdemes megvizsgálni, ezek néha egy-két kilométeren keresztül haladnak az ártéri erdőben, de igen jó helyekre vezethetnek minket. Az alábbiakban az általam ismert és látogatott típusokat igyekszem ismertetni. Ezeken kívül is vannak még ígéretes helyek persze, de tapasztalat híján inkább nem írnék róluk.

A partvédő kövezések többnyire úsztatáshoz alkalmas, könnyen felismerhető helyek. Fenekezni csak alacsony víznél, vagy jó helyismerettel ajánlott, különben könnyen megesik, hogy hamarabb fogy el az ólom a dobozunkból, minthogy halat fognánk (gyk. veszettül akad).

A visszaforgók általában a kövezések két végén lévő, kevésbé akadós, fenekezésre alkalmas helyek - keszegre, pontyra, süllőre, harcsára számíthatunk itt. Általában kevésbé akadós, kényelmes helyek, éppen ezért gyakran foglaltak is.

A szakadt part általában kanyar külső ívén alakul ki, ahol nincs partvédő kövezés. Itt magas vízállásnál a folyó kimossa a partot, meredek, gyorsan mélyülő medret, gödröket hagyva maga után. Ilyen helyen gyakorlatilag bármi jöhet.
A partközeli gyors folyásban (akár meglepően közel, 8-10 méterre is lehet 4-5 méter mély víz) főleg márna, kecsege, harcsa, a kimosott gödrökben, öblös, bedőlt fás, visszaforgós részen ponty, keszegfélék.

A medertörések a legnehezebben megtalálható helyek. Gyakorlatilag háromféleképpen lehet rájuk bukkanni: szájhagyomány, vakszerencse vagy halradar révén. Ezeken a helyeken a víz alatt van egy egy vagy több akár másfél-két méteres lépcső, aminek a töve rejti a halat. Partról kissé rizikós a meghorgászásuk, mivel a zsinór könnyen elakad a lépcső függőleges részél lévő gyökerekben, akadókban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!