Folyóvízi alapismeretek - bevezető

A folyóvízi horgászatról szóló első írásom. Mikor, hol, mire érdemes próbálkozni? – írta: Alg, 12 éve

Mikor?

Az első kérdés, ami felmerülhet, hogy mikor érdemes egyáltalán folyóvízi pecában gondolkodni? A válasz nagyjából ennyi lenne: "Amikor el tudsz jutni a vízig".

Nem túl komplikált az ügy, csak a vízállástól függ, próbáljuk sorra venni:

Tavasszal folyóvizeink kicsit később ébrednek, mint az állóvizek. Azért ha szerencsénk van, a tavaszi áradás előtt egy-egy enyhe márciusi délután a naposabb, sekélyebb, lassan áramló, visszaforgó részeknél sikerrel próbálkozhatunk, bár én ilyenkor inkább a holtágak, kubikok, csatornák felmelegedő partszéli vizeit preferálom.

Aztán jön a nagy tavaszi áradás, ami bár a horgászatot majdnem teljesen ellehetetleníti, de cserébe megtölti az ártéren található holtágakat, kubikokat friss vízzel és élettel. Egy-egy hosszabb lefolyású, akár májusig tartó magas vízállásos év hatalmasat tud lendíteni a folyó halállományán (ha jól emlékszem talán 2-3 éve volt, hogy a visszavonuló víz után ottmaradó pocsolyákban is tucatjával lehetett találni ponty- és keszegivadékokat).
Egyesek ilyenkor az ártéren, méteres vízben, a "réten" horgászva is érnek el szép eredményeket, vagy az úgynevezett "fokoknál" - alacsony töltések nyiladékain átfolyó vízben horgásznak. Én ilyenkor inkább a kedvenc ártéri tavacskámat látogatom.

Nyáron aztán szépen "kezelhető" szintre csökken a vízállás, és gyalogszerrel elérhetővé válik a meder - ekkor jött el a mi időnk! Eleinte a partközelében úsztatva, feederezve lehet jókat keszegezni, majd ahogy csökken a vízszint, úgy jön el a pontyozás, márnázás, kecsegézés ideje. Egy-egy nyári áradás pedig kiváló alkalom egy kis harcsázásra.
Ez a májustól szeptember-októberig tartó időszak számomra az igazi szezon, rengeteg lehetőséget rejt, a későbbi írásaim nagy része is erről fog szólni.

Ősszel aztán általában igen alacsony vízállással találkozunk, ilyenkor nálam a feederbotoké a főszerep. Márnázás-kecsegézés a mederben, pontyozás bedőlt fánál, visszaforgóban, esetleg süllőzés van a terítéken. Ilyenkor érdemes néhány felfedezőutat is tenni, megjegyezni a kövezésen a tisztább részeket, hiszen a tavaszi úsztatáskor ugyanitt akár 3-4 méteres víz is lehet.
Jó időszak ez egy kis takarításra is, beszakadt végszerelékeket, damil-gombolyagokat, ott hagyott flakonokat, konzervdobozokat, egyéb potenciális akadókat és szemetet összeszedni.

Télen én magára hagyom a folyót, az elvetemültebbek ilyenkor indulnak gumihallal süllőzni, gilisztával, halszelettel menyhalazni (januárban, éjszaka... brrr).
FONTOS: Folyó jegére menni szigorúan tilos, akkor is, ha parttól-partig be van fagyva!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!