Keringető szivattyú vezérlése ESP8266-tal

Feladat: termosztát jelét és a vízhőfokot figyelni, majd a kapott adatok alapján a keringetőt vezérelni. – írta: ViZion, 1 éve

Még több alkatrész

A mikrokontroller és a hobby elektronika topikban kapott tanácsok és segítség is alakította a projectet. Ez úton is köszönöm a hozzászólásokat és a türelmet :R

Első tervben még a termosztát vevő relé 230 V AC kimenetét vezettem volna tovább, gyakorlatilag
a mikrokontroller a csőtermosztátot váltotta volna ki, ami az alap problémán részben segít csak,
a keringetési idő állításával. A terv módosult, egy 230 V-os finder relére lett a termosztát kimenete csatlakozva, ami 3,3 VDC-t kapcsolt az egyik Wemos GPIO-ra, ezzel jelezve, hogy kell-e fűteni a házban.

Ezzel a megoldással volt baj bőven, hiába a relé, valahogy zajt szedett össze a kb. 1,5 m kábel, nem volt stabil logikai alacsony vagy magas jel sok esetben. A nyáklapra készült verzióban ez is javításra került, szétszedtem az RF vevőt és a bekapcsolt állapotot jelző LED egy optocsatolóhoz kapcsolódik, ami a Wemos egyik GPIO-t High-ról Low-ra állítja, ha a termosztát bekapcsol.


PC817 optocsatoló, olcsó, teszi a dolgát

Ezen túl még egy külső hő- és páraszenzor kimenetet is kapott a nyák, terv szerint adott külső hőmérséklet felett nem engedne fűteni. Sajnos csak DHT11 szenzorom van itthon, ez kültérre nem megfelelő (0-50°C mérési tartomány). DHT22 lenne az olcsó de már vállalható minőségű szenzor. Jelenleg erre nincs szükség, kábel és szenzor lenne hozzá, meg pár sor módosítás kell majd a programba.


DHT22 modul: olcsó, ±0.5°C pontossággal

Egy kis (0.96 inch, 128×64 OLED, I2C) kijelzőt is kapott, így a fontosabb adatokat gombnyomásra meg lehet nézni, nem kell telefonon a weboldalon keresgélni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények