Galaxy Fit 2 - elúszott pénz ez is?

Még mindig keresem a Szent Grált, azaz egy úszásra is használható kütyüt. Most a Samsung Galaxy Fit 2 került a kezembe. – írta: joghurt, 3 éve

Első benyomások, stressz, alvás, pulzus

A töltője nem mágnesesen cuppan a helyére, hanem rákattan. Stabilabbnak tűnik, mint a Mi Bandé.

Ha nem lennék türelmes ember, egyből felment volna bennem a pumpa a szíj rögzítésétől. Valamikor régen feltalálták az óraszíjat az övcsathoz hasonló megoldással, ez működött több száz éven át. A hordható okoseszközök tervezői viszont fejükbe vették, hogy nekik valami egészen újjal kell előállni. Szemlátomást itt is az volt a cél, legyen annyira béna a felcsatolás, hogy a viselője ne akarja naponta fel-levenni, hanem vásárlás után hordja egyfolytában, mindhalálig. Én mondjuk zuhanyzáshoz szeretem levenni (még ha vízálló is), és a csuklóm mérete is szokott egy lyuknyit összemenni-kitágulni, hogy állítani kelljen. Mint látható, a nyitással ellentétes irányba visszahajló bütyök gondoskodik a rögzítésről, majd a szíj végét a csat alá kell visszatűrni. Nekem kényelmetlen, ráadásul a bütyökkel beállított helyet szűkíti le. Az érzésre történő meghúzás helyett így célszerűbb a lyukakat számolgatni.

Bekapcsolás után elkezdeném buzerálni magát a karkötőt. Nagyon nyögvenyelős. Mint egy hülyegyerek, simogatom a kijelzőt, hogy valami történjen. Nem tudom, hogy a bőröm száraz, vagy elhaltak az ujjaim, de nagyon nem akar érzékelni. Hogy nem egyedi a jelenség, a fórumban mások is panaszkodnak hasonlóra. És arra is, hogy az érzéketlenség ellenére a kabát ujja viszont időnként aktivitás közben kikapcsolja a tevékenységet. Közel egy hónap után továbbra is elég nagy szenvedés az érintőképernyő használata. Tevékenységet viszonylag könnyen tudok indítani, az úszás leállítása még mindig nehezen megy (kéztörlés után is, többnyire az öltözőből kilépve tudom kikapcsolni), az éjszakai mód be-kikapcsolása még mindig teljes horror. A Mi Band 5-tel nem voltak ilyen gondjaim.

A kapott Rövid kezelési útmutató szerint a Galaxy Wearable alkalmazást kellene letöltenem a kezdéshez. Igen ám, de bármilyen formában is próbálok keresni, az Áruház ilyet nem talál nekem. Némi olvasgatás után letöltöm a Samsung Health-et. Ez felmegy rendben, de nem látja az eszközt. Ha megpróbálom hozzáadni, csak pörög a zöld-kék karika az üres lapon. Remek. Samsung support, a chaten biorobot. Hát azért nem látom, mert a telefonom nem támogatott. Kérdezem, miért, hiszen egyrészt a weblapon tojnak támogatott/nem támogatott típusokat listázni, másrészt az ott szereplő specifikációkat bőven megugorja. Mert csak. Nagyon jó. A fiam eggyel régebbi, eggyel kisebb kategóriás telefonjára (ugyanaz a gyártó ugyanazon sorozata) viszont rendben felmegy. Ő csinál nekem belőle .apk-t, áthozzuk, felrakom, működik azóta is. Ebben nagy meglepetés nincs, csak egy Samsung alkalmazott volt trehány, és kihagyott egy checkboxot a Play Áruházba való feltöltéskor.

Hát, az eddigiek alapján eddig nem túl jó a kezdés. :(

A szakaszcímben szereplő „stressz” mégsem a fentiek miatt került oda, hanem a stresszmérés miatt. Ezek a kütyük a szívritmus ingadozása (heart rate variability, HRV) alapján saccolják meg, mennyire vagyunk idegesek: minél nyugodtabbak vagyunk, annál nagyobb a szórás, és az atomóra pontosságú szívverés jelzi az instant idegbajt. Így a stressz adatok hihető volta összefügg a pulzusmérés pontosságával is.

Ezen a karkötőn nem indítható kézzel mérés, az én beállításaimmal automatikusan történik meg. Cserében viszont valóban folyamatos, és egész napra szóló méréseket nézhetek meg (ellentétben a Mi Band 5-tel, ami akár a teljes napot kihagyta, és csak éjszaka mért). Az adatok kezelése nagyon kulturált: megnézhetők a legutóbbi adatok, vagy a Trendek fül alatt lenyitható a kívánt időszak (Napok/Hetek/Hónapok), és a grafikon bökdöshető a konkrét értékekért. Megnézhetem, hogy mi volt az adott időszak átlaga, illetve milyen tartományban mozogtak a mérések, de a részletes napi grafikont is. Ha már grafikon, nekem kicsit hiányzik az értékek feltüntetése, legalább a „fő” grafikon aktuális pontjára.

A karkötőn is látjuk a legutóbbi és az átlagos stresszértékünket. Kár, hogy a feleslegesen kihagyott helyek miatt ez utóbbihoz már görgetni kell. A mért értékeket magukat nem tudom őket minősíteni, nincs más mérési kontrollom. Általában nagyon türelmesen és nyugodtan tudok viselkedni, bár épp mostanában igen sok olyan inger ért, amitől indokolt feszültnek lennem. Ennek ellenére napi átlagban mindig az alacsony tartományban vagyok az app szerint.

Ha az alvást nézzük, az eszköz valamit mér. Az alvásciklusok darabra és időzítésre kb. rendben vannak. Az mindenképp gyanús, ha állítólag ennyiszer vagyok ébren minden éjszaka, pláne itt is 90%-os hatékonyságú alvással (a Mi Band 5-tel egyező értékkel). REM fázist viszont elég keveset mér a karkötő. Az is necces, ha a grafikon szerint egyáltalán nincs, vagy alig van mélyalvásom. Így ezeknek a besorolásoknak én nem hinnék. A plusz serpenyőben viszont ott van az éjszakai mód, amivel be tudjuk állítani, hogy a csökkentett fényerő mellett akár semmilyen értesítést se kapjunk, és kézmozdulattal se lehessen bekapcsolni a kijelzőt. A párom különösen örült ennek.

Bugnak tűnik a második kép adata a 12 órányi alvással. Az app valamiért hozzácsapta a következő elalvást a reggelihez, ráadásul elég korai kezdettel. Szerencsére ilyennel csak egyszer találkoztam.

A nyugalmi pulzus meghatározása elvileg nem túl bonyolult dolog. Mivel nyugalmi, ezért nem nagyon izgünk-mozgunk közben, ami a mérést zavarhatná. A kapott adatok között ellentmondást látok: a grafikonon látható 46 jóval alacsonyabb, mint a vérnyomásmérővel vagy Mi Band 5-tel mért 54-55 körüli. Ha viszont megnézzük a részletes adatokat, az összes szám hihető, és érthetetlen, hogyan jön ki belőlük a 46. Ez némileg elbizonytalanított a folytatásra nézve, hiszen mozgás közben nehezebb lesz pulzust mérni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények