Galaxy Fit 2 - elúszott pénz ez is?

Még mindig keresem a Szent Grált, azaz egy úszásra is használható kütyüt. Most a Samsung Galaxy Fit 2 került a kezembe. – írta: joghurt, 3 éve

Moccanjunk meg!

Na, de ez alapvetően egy fitnesz karkötő, nem kanapéhuszárok mérésére találták ki, hogy a meccs szünetében ki hány lépést tett meg a hűtőig a sörért. A lépésszámláló funkción túl sok meglepetés nem ért, hozza, amit kell. Az aktuális időjárás egy esetleges fejlesztési lehetőséget hozott elő: a hideg miatt zsebre dugott kézzel kevésbé érzi a mozgást a karkötő. Ettől függetlenül a megtett távot egész jól becsüli a telefon GNSS-e nélkül is.

Kerékpározásnál is hasonló a helyzet. Míg a Mi Band 5 karmozgás híján kizárólag telefonnal összekötve volt hajlandó ilyen tevékenységet rögzíteni, a Galaxy Fit 2 ha távolságot nem is, de a pulzus változásait és az elhasznált kalóriákat ilyenkor is tudja mérni.

Hogy számomra miért érdekes ez? Kismillió oka lehet annak, miért nem rögzíti valaki a műholdas pozícióját az aktivitáshoz. Mert félti a személyes adatait, és nem hiszi, hogy az app csak azokat gyűjti és küldi el, amire konkrétan engedélyt adott (mondjuk a működéshez kb. mindenhez engedélyt kell adni). Vagy mert egy hosszabb kalandnál spórolnia kell az akkuval, és kikapcsolja az energiaigényes helymeghatározást. Vagy csak mert telefon nélkül megy el futni.

Ezzel meg is érkeztünk az első komolyabb aktivitáshoz, amit behatóbban teszteltem, a futáshoz. Az első képen egy olyan edzést látni, ahol a bemelegítés után 4-szer ismételtem 5 perc futást közepes tempóban (kb. 1,0 km, hármas levegő, mellkaspánt szerint ez 140 alatti pulzus), köztük 1-1 perc kocogással. Az első két ismétlést átlag 0,5%-os emelkedőn, a második kettőt ugyanitt visszafelé. Látszik, hogy a karkötő magasabb pulzust mért a referenciához képest, olyan 5-10 bpm-re tippelnék. Ennek köszönhető, hogy a tartományok szerint állítólag 40% volt maximális erőbedobás, plusz 28% anaerob. Ezt az eltérést stabilan hozza a kézikészülék, így átléptékezéssel használható méréseim vannak: a mozgáson belüli pulzusváltozások szépen követhetőek, mint ahogy a képen is látni, hogy felfelé kicsit jobban erőlködtem, mint a végén lefelé. Akár még pulzuskontrollos edzésre is tudom használni, ha a kijelzőn ezt az értéket jelenítem meg, és a szükséges korrigálást elvégzem fejben.

A lépésszám grafikonhoz annyi észrevételem van, hogy egy kicsit nagy rajta a simítás; az esetleges megállások, séták nem látszódnak rajta. Ha telefonnal rögzít az ember, akkor az útvonal- és sebességadatokhoz nincs mit hozzátenni, az a telefon vevőjét minősíti. Anélkül pedig a lépések alapján becsül az app, átlagos lépéshosszal számolva. Tehát a futóiskola nagyon gyorsnak fog látszani. :) Sima futásoknál az eltérés 10%-on belül marad (hol alá-, hol fölébecsülte az app), az ebből számolt sebességadatokkal együtt.

A második képen ugyanezek a jelenségek figyelhetők meg, ezúttal egy folyamatos 5:05/km-es futásnál. Nyilván nem sprinteltem 17 percen keresztül. És itt látható a bevezetőben említett spontán kikapcsolás is menet közben, mert futottam még tovább is. Hangsúlyozom, a két képen a sebesség adatok most szándékosan nem a telefonos GNSS mérésből származnak, hanem az app által a karkötő méréséből becsült értékek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények