Gamer PC építés - amatőr szintről

Ebben a cikkemben szeretném bemutatni nemrégiben vásárolt számítógépem útját az első gondolattól a vásárlásig. – írta: SyMbioTe, 9 éve

Alkatrészek 2: Ram, HDD, VGA, Szabályozó

Memória

Memóriából leginkább Kingstont szerettem volna, valamiért ez tetszett a legjobban és több ilyen márkájú termékem is volt, amikkel sosem volt gond. 1*8GB-os HyperX Fury-ra esett végül a választás, kék színben (egyrészt ez volt a legolcsóbb, másrészt mert zöld nincs belőle ;]). 10 év garancia jár hozzá, ami szerintem elég barátságos, a memórián kívül egy kis HyperX matricát is kaptam hozzá, amit rá is raktam a gépház tetejére. :) Nagyon jól teszi a dolgát, többet nem is kell szerintem írni róla.

Merevlemez

Nos, itt leginkább a méreten gondolkoztam, mivel szerintem helyből sohasem elég. Főleg, hogy manapság egy játék akár 40-50 GB helyet is elfoglal magának.

Eleinte 3 TB-os méretben nézegettem, de a keret miatt inkább elengedtem 1 TB-ot és végül a Seagate 2 TB-os adattárolójára esett a választás. 7200 RPM-es SATA III-as csatlakozóval, nagyon gyorsan betölt róla a rendszer, eddig kiválóan működik. Egy egyszerű pukkanós fóliával bélelt zacskóban érkezett. (Én azért egy alap doboznak örültem volna, de ez legyen a legnagyobb gond)

Videókártya

No igen, egy játékra épített gép egyik legmeghatározóbb eleme. Sokat gondolkodtam, hogy AMD vagy nVidia legyen-e, végül az AMD mellett döntöttem a 3 GB VRAM miatt. Amikor elkezdtem "vadászni" az alkatrészeket, akkor R9 290-es kártyával szemezgettem, de ez túl drága volt az én pénztárcámnak, ezért az egy szinttel lejjebb lévő R9 280X-re esett a választás, azon belül is az MSI márkára. Hozzátenném, a véletlen műve, hogy végül az ez lett.

A kártyák közül a Gigabyte-ot néztem ki magamnak, ám ahogy az alaplap is, úgy ennek is a rendelés napján 83 ezerről lement az ára 73 ezer köré, amennyibe a Giga is került. Nem kérdés, hogy végül ezt választottam. A kártyához rengeteg tartozék érkezett, és gondosan be volt csomagolva. Tartozékok: Ismertető papír az MSI hűtéseiről, mini Display port->Display port átalakító, tápkábel, Crossfire híd, használati utasítás és nem utolsó sorban egy telepítő CD.

Ventillátor szabályozó

Nos mivel menet közben bekerült a PC-be az áhított zöld színű led, ezért úgy döntöttem, hogy kiveszem a kis kuckójából és felteszem az asztalra. Na itt már egyből fel is tűnt, hogy a ház ventik elég hangosak (amíg a kuckójában volt, nem lehetett hallani), így elkezdtem ventillátor szabályozó után nézegetni. Végül a Deepcool Rock Master V3.0 esett a választásom, több szempont miatt is.

2 feltételnek kellett megfelelnie: Legyen rajta microSD kártyaolvasó és legalább 1 USB. No, ez mindkettőt felülmúlta, mivel ezen van SD, microSD, CF kártyaolvasó és 2db USB 3.0-ás csatlakozó, amivel így a házikó legnagyobb hibája is ki lett küszöbölve. (tetején csak USB 2.0 volt) Tartozékként kaptam egy USB 3.0 kábelt, kártyaolvasónak egy sima USB csatit, 4 ventillátor hosszabító kábelt, ill. egy tápcsatit, 4 csavart. 5,25"-os helyre tökéletesen illeszkedik, eddig nagyon jól teszi a dolgát, remélem továbbra is jól fogja. :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények