Gépfejlesztés AMD FM2+ vonalon

Gigabyte GA-F2A88X-D3H alaplapba AMD Athlon X4 740 processzor és egy HD 4670 került - megérte? – írta: Mákosmetélt, 10 éve

Egy kis játékos, 3D-s teszt és a végszó

Nem sokat játszom mostanában, időm nem engedi, de ha igen, akkor nagy valószínűséggel a Supreme Commander-t veszem elő. Szóval a játékteszthez is ezt a programot vettem alapul.

Ahelyett hogy leírnám, inkább egy screenshotot teszek ide a játék graf. beállításairól:

Nagy különbségre nem számítottam, hiszen a régi procim az nagyjából kihajtotta a videokártyámat amit ugye most nem cseréltem le. A régi konfiggal, ahogyan látszik is a képeken, az X2 5600+ processzor nem volt 100% kihasználva, viszont a 4670 GPU olyan 90-95% körül dolgozott:

Az új X4 740-es processzor bőven több, mint amire szükség lenne a 4670 mellé. Igazából ami még furcsa számomra, az az, hogy a GPU-Z kis grafikonja szerint a GPU terhelése most sem volt 100% megint olyan 90-95 körül mozgott. Nem tudom hogy ennek mi az oka, hogy mi lehet a szűk keresztmetszet, ami miatt a VGA nincs teljesen 110% kihajtva és szétizzasztva. Talán a játék sajátossága.
Majd ha veszek egy jobb videokártyát, azért biztos több lesz az FPS

Sajnos mire a screenshotot meglőttem, addigra lehűlt a proci 26 fokra, de amúgy 44 fok volt játék közben. Ja és a legfontosabb... majdnem kifelejtettem. A régi gépemmel átlag 30, az új géppel pedig átlag 34 FPS-t értem el.

Egy kis tesztet csináltam az AquaMark 3D-s tesztprogrammal is: [link]
Tudom nem egy mai darab progi ez, de a régi gépet anno ezzel teszteltem, megvannak a régi screenshot-ok is, tehát hogy legyen összehasonlítási alap, most lefuttatom az új gépemen is.
Lássuk hát mit produkált a régi gépem anno:

Sajnos az új gépen screenshot-ot nem tudtam csinálni (szerintem a Win7 miatt), ugyanis csak egy fekete kép lett a végeredmény amikor beillesztettem a vágólapról a "képet".

Kénytelen vagyok hát kézzel leírni ide az új masinával elért pontszámokat:
Triangles/sec: 31.143.940 tps
Frames/sec: 103,46 fps
GFX: 18.711
CPU: 11.569
Total score: 103.457

Találtam még egy régi 3DMark06-os tesztről is screenshot-ot a gépen ami ugyebár még a régi konfigurációval készült, szóval akkor most lefuttatom a tesztet az új gépen is, hogy összehasonlíthassuk az eredményeket.

A régi konfigom pontszámai ezek voltak:

Gyorsan feltelepítettem a 3DMark-ot és lenyomattam a standard tesztet, ez lett a végeredmény:

Kicsit más a két kép tudom, pedig ugyanazzal a 3DMark06-tal futtattam le, csak az eredményeket beküldi és online jeleníti meg. Nos a weboldal dizájnja változott egy kicsit úgy tűnik :)
Érdekes hogy az összpontszám kevesebb lett az új géppel, viszont a CPU pontszám 2178-ról 3797-re nőtt, ami több mint ezer pont :)

ooO-----------------------------------------------------------------Ooo

Nos elérkeztünk tehát a kis cikkem/tesztem/bemutatóm/nemtudoménmim végéhez.
Majd még a héten / jövőhéten ha lesz időm, akkor más játékokkal is lemérem a sebességet, bár nem biztos, hogy sok értelme van, hiszen VGA limitbe ütközök :) Illetve a régivel sem tudom már összehasonlítani, mert a régi cuccok jelenleg a szekrényben pihennek a dobozban.
Azért várom az észrevételeket, hogy milyen tesztet lenne még érdemes csinálnom az új gépen, mire vagytok kíváncsiak. Ha nem túl lehetetlen kérések jönnek, akkor majd utólag beleááápdatelem a cikkbe egy utolsó utáni oldalra :)

Egyetlen apró pici problémám van jelenleg, ami az új konfiguráció óta áll fenn, mégpedig a következő.
Néha serceg valami, vagy az alaplap vagy a táp, de én mintha a tápból hallanám a hangot. Néha véletlen szerűen hallani, néha pedig, mintha köze lenne a monitoron történő dolgokhoz, azaz akkor serceg, amikor mozgatok egy ablakot a képernyőn, vagy görgetek le a böngészőben. Illetve néha a képernyőn megjelenő karakterek egy része - érdekes módon csak 2-3 sornyi - is olvashatatlanok, itt egy screenshot hogyan is néz ki (pont a cikket írom közben :) ):

De aztán pár másodperc elteltével megjavulnak és olvashatóak lesznek a karakterek.
Nem tudom mi okozhatja, de már elkezdtem utána járni, remélem hamarosan kiderül.

### UPDATE 1. ###

Nos a sercegésre sikerült megoldást találni. A BIOS-ban ki kell kapcsolni a CPU C6 state -et, és megszűnik a sercegés :)
Valószínűleg egy modernebb táp is megoldaná a problémát, de nekem ez a megoldás is megfelel.
Köszönet kopidoo-nak [link] és Sinesol-nak [link] a megoldásért. Magamtól tuti nem jöttem volna rá... :)
Érdekesség:
Így a C6-ot kikapcsolva átlagosan 3-4 Watt-al eszik többet a gépem.

#################

Konklúzió gyanánt pedig azt vonnám le a fejlesztésről, hogy megérte.
Egész jó áron kihoztam a dolgokat, ráadásul lehetőség van még jobb procit beletenni, majd ha kijönnek az FM2+ Kaveri-k. További előnyként említeném még azt is, hogy sokkal kevesebbet (kb. 30 Wattal kevesebbet) fogyaszt a gép, és emellett pedig sokkal nagyobb teljesítményt nyújt. Tehát ha másért nem is, akkor az áramszámla/rezsi csökkentése miatt már megérte :)

Ezzel zárom is a mondandómat, ha lesz fejlemény a sercegés ügyében, akkor megírom azt is ide, kiegészítésképpen.

Szép hetet mindenkinek!

Azóta történt

Előzmények

  • FX-8350

    FX tuning alapok, ismert problémák (elégtelen hűtők, fogyasztás, stb.) és néhány benchmark.

  • AMD HD7660D (A10-5800k) mélyinterjú

    Kezeim közé került egy A10-5800k - jó alaposan ki is faggattam, hogy mit tud a 3D-s játékokban.

  • Játék PC-n, olcsóbban - IGP-vel

    A belépő kategóriás játékos VGA-k után van még egy lépés árban lefelé - az IGP-k. Lássuk, mire képesek!