Játék PC-n, olcsóbban - IGP-vel

A belépő kategóriás játékos VGA-k után van még egy lépés árban lefelé - az IGP-k. Lássuk, mire képesek! – írta: gbors, 11 éve

Bevezető, a teszt

Bevezető

Nemrégiben körbejártam, hogyan teljesít egy olcsóbb PC a modern játékokban. Kiderült, hogy bár egy alig több, mint 40e Ft-os CPU és VGA kombináció tisztességes képminőségre és megfelelő számú FPS-re képes még a legújabb játékokban is, a rájuk épülő PC korántsem olyan olcsó, mert számos alkatrészből épül fel (ezt eddig is tudtuk), és ezen alkatrészek egy része határozottan drágább, mint pár évvel ezelőtt (ez viszont kellemetlen meglepetés volt). Persze lehet a gépből további alkatrészeket elhagyni - egy DVD-író kihagyása miatt azonban aligha érdemes újabb cikket írni. Ellenben, ha a gépből kimarad a VGA, és helyette a processzorunkba épített IGP-t használjuk - nos, akkor igazából fogalmunk sincs, mire számíthatunk.

Annak ellenére, hogy szinte minden Intel CPU-ban található IGP, és az AMD-nek is számos beépített videovezérlővel felszerelt processzor szerepel a kínálatában, a VGA-nélküli PC manapság is mostohagyereknek számít. Azt sokan tudják a tesztekből, hogy a legerősebb IGP az AMD A10-6800K CPU-jába (sőt, APU-jába) épített HD 7660D, és azt is, hogy ez a szilíciumdarabka valamivel kevesebb, mint feleakkora sebességet képes kipréselni magából, mint egy gDDR5-ös memóriával szerelt HD 7750. Viszont, miután mindezen sebességbeli korlátok ellenére az IGP-ket ugyanazokkal a játékokkal (ha nem is ugyanazokkal a beállításokkal) tesztelik a hardverrel foglalkozó weboldalak, mint mondjuk a 300e FT-os nagyvasakat, és ezekben nem igazán remekelnek, aligha van sokaknak világos képe arról, hogy mire is jók ezek az IGP-k valójában. Az olcsó játékos PC utáni kutatás következő (és egyben minden bizonnyal utolsó) lépéseként megpróbálok mélyebbre ásni ebben a témában.

CPU-ként ismét a G2020 játssza a főszerepet, de ezúttal az IGP-je is szóhoz jut

A mélyebbre ásásnak némi objektív korlátot jelent, hogy AMD-s konfigurációval nem rendelkezem. Annyi információ viszont már áll rendelkezésre a különféle IGP-kről, hogy az egymáshoz képesti sebességük becsülhető legyen - a G2020-ban található Intel HD graphics egység sebessége alapján jól becsülhető az AMD APU-inak sebessége is. Így természetesen pontos eredményeket nem lehet "előállítani", viszont nagyságrendi elképzelésünk lesz az elvárható sebességről - ami ezen elemzés céljaira pont meg is felel.

Kontrollként a HD 7770-es VGA-mat fogom használni - mint azt látni fogjuk, nyugodtan használhattam volna HD 7750-et is. De erről majd később.

Nézzük akkor a teszt menetét!

A teszt módszere és eszközei

A tesztkonfiguráció a következő:

A grafikonokon ezen felül szerepelni fog két AMD APU:
- Az A8-5600K, amelyet a HD graphics 2.5-szeresére taksálok
- Az A10-5800K, amely mintegy 3-szorosát tudja hozni a HD graphics teljesítményének

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem a 6000-es szériájú AMD APU-k sebességét becsülöm meg. Nos, ennek az oka roppant egyszerű: a pénz. Az A10-6800K pl. közel 20%-kal drágább, mint az A10-5800K, teljesítményben viszont alig pár % az előnye - ez nem éppen az olcsó játékos PC törekvést támogatja. Ezért maradunk a kitűnően sikerült 5000-es szériánál.

A másik kérdés, hogy milyen egyéb IGP-k merülhetnek még fel? Az Intel nagyon megkönnyíti a dolgunkat, mert a legolcsóbb CPU, amiben a G2020-ban található HD graphics-nál gyorsabb IGP van, az i3-3225, ami 35e Ft magasságában mozog - ez drágább, mint az A10-5800K, viszont cserébe a grafikus része sokkal lassabb. A Haswell-magos processzorokból pedig még várjuk az olcsóbb vonalat.

AMD oldalon sokkal nagyobb a választék, de itt is van szakadék a lassabb és a gyorsabb megoldások között. Az A10-5800K (ill. az alacsonyabb fogyasztású A10-5700) és az A8-5600K a két leggyorsabb IGP-t felvonultató modell (ha a szinte identikus 6000-es szériát nem számoljuk), és az A8-5600K szinte pontosan ugyanolyan gyors, mint az eggyel korábbi generáció csúcsa, az A8-3870K.

Végezetül nézzük meg, milyen játékokkal futtatjuk meg az IGP-t.
A modern AAA játékok itt sem fognak kimaradni, viszont annak érdekében, hogy jobban le legyen fedve az igen széles PC-s játékválaszték, további két kategóriában sorakoznak fel tesztalanyok: sokan szeretik elővenni a régebbi AAA klasszikusokat, ill. rengeteg jó casual játék érhető el akár ingyen, akár minimális áron. A következőkre esett a választásom:

Modern AAA játékok

Borderlands 2
GRID 2
Hitman Absolution
Sleeping Dogs
Sniper Elite V2
Tomb Raider
Unigine Heaven 4

Régebbi AAA játékok

Deus Ex
Max Payne
Mirror's Edge
Elder Scrolls IV: Oblivion
Overlord
Prey

Casual játékok

Bastion
Braid
DeathSpank
English Country Tune
Giana Sisters Twisted Dreams
Mark of the Ninja
Unmechanical

A teszt tehát nem kevesebb, mint 20 játékot tartalmaz - demonstrációként a YouTube-ról linkeltem hozzájuk videókat. Ezúton is köszönet illeti a videók készítőit!

Vágjunk akkor bele a grafikonok rengetegébe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hitman: Freelancer

    Alig hallani róla, mégis őrülten addiktív lett a Hitman 3-hoz kiadott ingyenes kiegészítő, a Freelancer.

  • Low Power GAMER: HD Graphics 530

    Az Intel 6600K processzorban lévő integrált grafikus "kártyát" leteszteltem pár játékkal.

  • IGP 2016 - az Intel HD530 tesztje

    2013-ban csináltam egy tesztet az akkori közel legjobb APU-val, az A10-5800K-val, de vajon hol áll most az Intel?

Előzmények