Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Kendek
(MODERÁTOR)
Blog

Ne haragudj, de ahogy megláttam az első grafikonokat, inkább befejeztem az olvasást. Ennél viccesebbet még nem láttam, hogy valaki egyetlen Intel APU-ból rögtön két AMD APU grafikus teljesítményét ilyen pontosan behatárolja. Még ha azonos gyártó lenne, legalább azonos meghajtóval, de így... Az Intel grafikus lassítójához mérten technikailag az AMD jó pár évvel előrébb van, nem beszélve a szoftveres különbségekről.


DEJVID
(őstag)
Blog

Monitor még mindig nincs a konfigban, anélkül pedig nem nagy élmény játszani.


shifty!
(senior tag)
Blog

Melyikkel kezdjem... :U

A jó az, hogy a teszt kifejezetten részletes, jók a játékválasztások, és tetszenek a kiegészítő megjegyzések is, a nyelvezet is az élvezhető kategóriába esik, habár néhol kissé monoton.

A rossz az, amit már előttem is megfogalmaztak, hogy többé-kevésbé csonka és ügyetlen a hardverválasztás. Valóban, az AMD integrált megoldásai inkább számítanak 201x-évesnek, mint az Intel IGP-i, ezt jól tükrözi a teszt is.
Szerintem egy régebbi IGP az Inteltől belefért volna a tesztbe, hogy legalább az látszódjon, fejlődnek ők is, habár egyértelmű hogy van előrelépés.
Mindenesetre mindenképpen jár az elismerés amiért belevágtál egy ilyen, viszonylag átfogó (és annál inkább AMD párti :DDD) teszt és cikk megírásába!


Zedz
(addikt)

Ezek az IGP-k, APU-k inkább filmnézésre és alapvetőbb dolgokra alkalmasak, mintsem játékra nem? Ha valaki játékra szánja a pénzét, akkor illik egy VGA-t belerakni a gépbe, vagy akár elgondolkozni egy konzolon is.


Sinesol
(veterán)

Véleményem szerint epp a jövö gpgpu-t kihasznalo jatekai miatt aki pc-n akar majd jatszani az rakenyszerül ugyis a dVga-ra. Mivel a konzolok mar kihasznaljak fizika, idöjaras , mesterseges intelligencia szimulalasara es egyéb dolgokra a gpu-kat és ezeknél a portoknal egy fejlett apu gpu resze ugyanezeket a szamolasokat fogja elvégezni, tehat az ortododox garfikai feladatokra nemigen marad eröforrás. Maximum a gpgput nem hasznalo jelenlegi es regebbi jatekoknal lesz csak sebességnövekedés.
Az amd jövökepe is egyertelmü: Atlagos pc-gamek :Apu+dVga , casual gamera siman csak Apu-t terveznek.
Next gen portok alatt a a cpu+igp(gpgpu) maximalisan ki lesz hasznalva nem grafikai feladatokra és mindenképpen kell mellé majd a dVga.

[ Szerkesztve ]


Gave
(addikt)

Ezek a becsült értékek nem lesznek jók, nem tudom miből számoltál.

A8 5600K 10-15%-al erősebb legfeljebb, eléggé alkalmazásfüggő, mert van ahol még ennyi előnye sincs az A10-nek. A Richland A10 "csúcs" memóriával (2133MHz CL9) hozza kb az általad vázolt szintet.


Baltásgyilko
(csendes tag)
Blog

Jó teszt, bár szerintem nem 1333MHz-es ramokkal kellett volna tesztelni, 5800k-nál 1866MHz vagy 2133MHz olyan 20-33% gyorsulást jelent. Ami nem elhanyagolható.


Kendek
(MODERÁTOR)
Blog

Több mindentől is függ, hogy hány százalékkal gyorsabb az AMD APU-ja az Inteléhez képest. De annyi biztos, hogy nem fog minden egyes hardverkonfiguráción, minden egyes meghajtó esetében és minden egyes játékban a minimális, az átlag és a maximum FPS pontosan ugyanolyan mértékben eltérni. Ez abszurdum.


bitblueduck
(senior tag)
Blog

egyetertek. ellehet jatszadozni ezekkel is ha valakit nem zavar, hogy 5 evvel regebbi jatekokat tud szepen futtatni, de mai igenyek mellett (1080p vagy high-medium settings alatt koszi nem, inkabb nem jatszok) szerintem kell a diszkret vga.


GeneraL_XTX
(veterán)

A memória sebessége jelen esetben irreleváns, mivel az APU-k sebessége csak viszonyított. Bár ezzel kezdte, nem olvastad a tesztet? :U :DDD


GeneraL_XTX
(veterán)

Én most váltottam i5+HD7870 kombóról A10 5800k-ra (1866mhz-es ramokkal), meglepően jól bírja a kis IGP. Starcraft2, Diablo3, World of Tanks,Bioshock Infinite mind nagyon jól elmegy FullHD felbontáson, közepes részleteséggel (kivéve az Infinite, az 720p) csodálkoztam is picit, pár évvel ezelőtt ez elképzelhetetlen volt.

De nem volt gond a Tomb Raider, Grid2 játékokkal sem, igaz ott a FullHD felbontás már nem megy természetesen.

Viszont valószínű, hogy nemsokára vehetem vissza a HD7870-emet, mert az egész downgrade-et azért csináltam, mert idén úgy is jön a PS4, hát ezt bebuktam :DDD


joysefke
(veterán)
Blog

Én is így vagyok vele, nem vagyok hajlandó a natívnál kissebb felbontást beállítani és csak pár (aránytalanul hardverigényes képjavító funkciót vagyok hajlandó kikapcsolni) ezenfelül legyen meg mindig a játszható sebesség.

Ha ez nincs meg, nem játszom a játékkal. Van éppen elég régebbi game amit kihagytam, ha gyengébb gépem lenne, akkor is lenne mivel játszanom. Most éppen a Dead Space 2 megy, de várom a postát a Crysis 2-vel...

PC játékkal én csak akkor játszom, ha az tényleg jó és leköt. Szar játékkal nem játszom, egy jó játék pedig megérdemel annyit, hogy csutkán fusson. A maximális játékélményre törekszem, ebbe pedig beletartozik a max-közeli grafika is.

El nem tudom képzelni, hogy egy Dragon Age-et vagy egy Mass Effectet low mediumon játszottam volna. Akkor játszom mással. A max engedmény amit az akkori VGA-mnak adtam (HD4830@720p) annyi volt, hogy megelégedtem az alacsonyabb élsimítással.

J.


joysefke
(veterán)
Blog

Egyébként köszi a cikket!

J.


janos1988
(addikt)

Nem egészen.


djculture
(félisten)
Blog

Crysis 2? nem elirtad és a hármas? 1 dollár egy csomó játékkal együtt a maximum verziója : [link]

[ Szerkesztve ]


Taranti
(senior tag)
Blog

Olcsó négymagos + hd7790 50k-ért? Hol is?


gbors
(nagyúr)
Blog

no, akkor egy kis használati útmutató - bár a cikkben is benne van, de ismétlés a tudás anyja :)
1. a cikk célja, hogy behatárolja, mire jók és mire nem jók az APU-k - nem pedig az, hogy megmutassa, melyik játékban mennyivel jobb egyik a másiknál.
2. a fenti célhoz elegendőek a nagyságrendi számok - ha az AMDs becsléseim bármelyik irányba akár 20%-ot tévednek, attól a konklúzió nem változik.
3. bár a játékonkénti számok nyilván nem pontosak, 6-7 random választott játék átlaga már elég közel lesz a becsült AMD-előnyhöz. rengeteg tesztet átnyálaztam referencia-információkért, és ezek az átlagok elég konzekvensen jelentkeztek.
+1: ha valaki ad nekem egy gépet valamelyik AMDs APU-val és üres HDD-vel, akkor szívesen megcsinálom a teszteket rendesen. ez vonatkozik bármelyik másik "igazán belefért volna" hardverre is.

és persze, ha valakinek a fentiek mellett sem tetszik a becslős módszer, az szíve joga. akkor pls ignore az AMD-s részeket :)


Zedz
(addikt)

Közben utánaolvastam az APU-nak részletesen. Meglepő, hogy azért mikre nem képes, de nagyon sok idő kell még amíg kiváltja a dVGA-kat.


djculture
(félisten)
Blog

Sehol 32ezer eleve a legolcsóbb 7790-es


gbors
(nagyúr)
Blog

konrétabb hsz-ekre:

(#2) DEJVID: a HW-ajánlók rendszerint nem tartalmaznak monitort. képzelj hozzá egyet.

(#4) Zedz: pont ez a lényeg, hogy az AMD már kilépett ebből a kategóriávól. az Intel még nem igazán, legalábbis 20e FT magasságában semmiképpen.

(#6) Gave: nem egészen értem, minél gyorsabb az A8-5600k max. 10-15%-kal?

(#9) bitblueduck: ezért van leírva a cikkben, hogy milyen kompromisszumokat kell megkötni. hidd el, nem mindenki úgy gondolkodik, mint Te, ha szembesül egy 25e FT-os (vagy drágább) VGA-val.

(#16) Taranti: harcos nevű boltban
Sapphire 7790: 33e (amikor a cikket írtam, akkor 31.5e volt)
Athlon II X4 631: 16.5e


janos1988
(addikt)

Nem az a cél, hogy kiváltsa.


PC-rev-RM
(tag)
Blog

Nagyon jó téma, jó cikk!
(Éljen a budget gaming! Nincs olyan gyenge gép, amin ne futna el egy játék sem, elvégre amióta kijelzőjük van a számítógépeknek, ez a legfőbb felhasználási terület. :) )

i3 2100 igp-jét néha keményen lehetett húzni. Ez a celeronoknál/pentiumoknál is így van? Nálam 1300-nál megállt a gpu freki (volt olyan, ami 1600-ig bírta), + esetleg ha a lap engedi, ramot is mellé lehet húzni. Így játszottam ki a Dead Space 3-at abszolút minimumon és legkisebb felbontáson. A baj nem is itt volt, hanem a silány driverrel. Fent említett játékban erős sávosodás volt a színátmeneteknél, mintha 65ezer színű lett volna a játék, ha érthető, mit akarok mondani.


Sinesol
(veterán)

Az apu nem igazan azert van hogy kivaltasa a vga-t, csak jelenleg amig meg a vga többnyire grafikus szamitasokat vegez addig van igy de ez csak atmeneti idöszak, ugyanis a nextgen jatekok erkeztevel az apu igp resze is ugyanolyan szamitasokat vegez majd mint jelenleg a cpu, másképp nem is lenne elönye a gpgpunak.
Persze a mai jatekokhoz ahol az igp-re kevesbe epitenek nagy elörelépés lesz teljesitmenyben pl egy kaveri de a nextgen jatekok alatt a gpgpu szamitasok mellett nemigen marad eröforras grafikus feladatokra.

Az Amd ajanlasa szerint a jövöbeni gamer konfig az Apu+dVga kombo.

[ Szerkesztve ]


joysefke
(veterán)
Blog

Nem, nem tudtam erről az akcióról és kifizettem érte (némi alkudozás után 2200Ft-t) :W :D
J.


GeneraL_XTX
(veterán)

És ez működni fog a jelenlegi generációs APU-kkal is, vagy csak majd inkább a Kaveri-vel?


djculture
(félisten)
Blog

Az kafa, pedig ezer cikk szólt róla (itt is volt a gamepodon) sőt az aprón is törölgetik a hirdetéseket a modik mert mindenki ezen akar meggazdagodni most. Most majdnem 5 dollárért (most épp$4.92 de megy felefele szépen lassan) megkapja az ember a bf3-at is meg sims3-at 3dlc-vel plusz a red alert3 uprisingot.

[ Szerkesztve ]


Sinesol
(veterán)

Hát ahhoz hogy 1 az 1 ben portolhassák a konzol gamekat ugyanolyan architekturalis felépites kell, egyseges memoriacimter stb, ezeket a feltételeket pedig egyelöre csak a kaveri lesz képes teljesiteni, mivel gyakorlatilag ugyanolyan felépitesü lesz mint a ps4 /xbox hardvere , azert is nyomatja ezt az Amd is mivel ök elég sokat profitalnak ebböl.
Persze azokat a gamekat lehet portolni hagyomanyos rendszerre is amik kevesbe hasznaljak ki a gpgpu-s kepessegeket, de ugye azokat nehez nextgennek nevezni, viszont az erösebb gamekat ahol fejlett Ai, idöjaras szimulacio, fizika , egyszoval nextgen motor lesz azokhoz kell a kaveri szintü Apu.
Ha jol tudom pl fifanal is ps4-re egy nextgen motort hasznalnak majd , viszont pcre az uj resz is az elözö resz jatekmotorjaval jön ki mivel nincs még piacon hardver amin menne az a nextgen jatekmotor.
Tehat ps4 en nagysagrendekkel szebb game lesz valosidejü idöjarassal meg jobb mozgas stb pc-n meg csak annyi fer bele hogy kicsit felturbozzak a regit....
Asztali cpu vonalon is mar csak a kaveri lesz, az am3+ nak is vege.

[ Szerkesztve ]


Szergei
(tag)
Blog

Jó cikk lett, grat. érte!

Én csak egy apró dologba kötnék bele, konkrétan az Oblivion kapcsán:

"a játék sajátossága, hogy a HDR bekapcsolása mellett az MSAA nem működik"

A "launcherben", vagy a játék menüjében valóban nem lehet bekapcsolni a kettőt egyszerre, így nem lenne gond a fenti mondattal, de
hosszú ideje van már az AMD-nek, és az NVIDIA-nak hivatalosan, a driverből profilja, így pár kattintás után használható az élsimítás HDR mellett.
Tekintettel arra, mennyivel lesz jobb a látvány, szvsz. kijelenthető, hogy a HDR és az MSAA (vagy akár SSAA) együttes használatának mellőzése is bűncselekmény, megfelelő teljesítményű hardveren persze, így az Intel IGP-k azonnal kiesnek (valószínű még jónéhány generációig).

(És itt még zárójelben annyit megjegyeznék, hogy Intelék sajnos nem csak a grafikai megjelenítés sebessége terén, hanem driver-szinten is lemaradtak, mint a borravaló:
AA-t ráerőltetni kb. semmilyen játékra nem lehet, pedig tudja a hardver a 2x-es és 4x-es MSAA-t.)

[ Szerkesztve ]


joysefke
(veterán)
Blog

Köszi hogy mondtad, már meg is vettem a bundle-t:)
benne van a Dead Space 3 is, már azért megérte!!

Egyébként lemezes Crysis 2-t vettem, nem ér meg annyit, de legalább nem kell HSDPAn letöltenem, az is valami...

J.


.Anakin.
(tag)
Blog

Az Intel IGP igen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a tesztekben - egyetlen játék, a GRID 2 kivételével mindegyik mérés tökéletesen játszhatatlan FPS-eket eredményez. Annyira azonban nem alacsonyak az értékek, hogy még a 2-3-szor gyorsabb AMD APU-k eredménye is értékelhetetlenek legyenek - a GRID 2 eredményei itt is kiugranak, a többi játék terén pedig az A8-5600k eredményét konzekvensen 35 FPS felett, az A10-5800k számait pedig 42 FPS felett várhatjuk.

jézusom......ezt a "gondolatmenetet" értelmezni se tudom........


djculture
(félisten)
Blog

Fiókodról nem veszik el ha lesz normális neted letöltöd.:)


bitblueduck
(senior tag)
Blog

jézusom......ezt a "gondolatmenetet" értelmezni se tudom........
a hiba az on keszulekeben van :)


joysefke
(veterán)
Blog

Megvettem az 1 dolláros bundle-t, de rájöttem, hogy ha ennyire olcsó a BF3, akkor azt is kipróbálnám.
Gondolom, akkor most külön email címre kell megvenni az 5 dolláros bundle-t?

Telenor Hipernet (HSDPA+) mennyire használható BF3-hoz? csak 1-2 órát lötyögnék, nem én akarok rambó második eljövetele lenni. Szóval nem laggolna?

üdv
J.


djculture
(félisten)
Blog

Nem kell újra venni mert emelni lehet rajta. Az emailt amit küldtek megnyitod a my humble bumble linket és Like what we're doing? Click here to increase your order amount! feliratra rákattintasz és áttudod állitani a lóvét.

[ Szerkesztve ]


Zedz
(addikt)

De akkor mondjuk ha valaki mostanában akar összerakni egy gamer gépet, akkor lehet később többet fog profitálni egy APU + dVGA párossal, mint például egy FX-6300+dVGA-val?

Ma találkoztam először ezzel a dologgal, de ha jól értem akkor az APU-ban lévő GPU és egy AMD dVGA GPU-ja össze tud majd szépen dolgozni, ergo többre képes mintha egy sima CPU mellé raknánk?


djculture
(félisten)
Blog

Ja és az inteles gépekkel mi lesz... Max ilyen plusz dolgokat lehet elképzelni mint a Lara croft haja volt nem nagy dolgokat, mert nem fognak olyan játékot csinálni ami inteles gépen csökentett verzió lesz.

[ Szerkesztve ]


tyaty1
(tag)

Ha valaki Virtu MVP-t használ, akkor lehet, hogy jobban jár egy Athlon 750k helyett egy a8-5600k-val.


Zedz
(addikt)

Szóval akkor még egy combosabb FX + dVGA még mindig nyerőbb páros. Kérdés mikor billen a mérleg nyelve az APU + dVGA felé. :S


Cathulhu
(addikt)

Mivel az uj konzolok mind APU-sak es nemsokara az AMD kiadja az azokhoz hasonlo APUjat PC piacra is, igy ugy saccolom par even (max 2-3) mar erezheto elonye lesz a portolt vagy multiplatform jatekoknal a kis IGP-nek a CPU mellett. Aztan idovel mar dVGA sem kell majd, ha majd eljon az az ido amit regota rebesgetnek, hogy megszunik a directX es az openGL.


Sinesol
(veterán)

Pontosan
Összedolgozik majd a cpu-val es vegre kijön az igazi ereje a gpgpu-nak, ez kell majd a cgi szintü grafikahoz gamekban. Az intelt se kell felteni nemsokara nekik is jön majd olyan apu mire jönnek ezek a jatekok es az nvidianal is ugyanez a helyzet..csak eppen faziskesesben vannak de 1-2 év mulva mire igazan beérik a dolog akkorra mind3 gyartonak lesz megfelelö apu-ja. Technikailag a feature-ök ugyanugy mennek majd intel es nvidia apun is majd szal nem kell butitastol felni jatekok terén. Az amdnek persze erdeke hogy minel hamarabb pl mar jövöre eljöjjön a next gen pc portok ideje mivel akkor hatalmas elönyben lennének 1-2 evig mire a konkurensek is elkeszitik a sajat verziot...ertelemszerüen az intel viszont inkabb elodázna a dolgot...

[ Szerkesztve ]


Abu85
(HÁZIGAZDA)
Blog

Igazából nem gond a becslés, de az Intel eredményéből kiindulni nem jó. Tipikusan tapasztaljuk, hogy az Intel IGP-k a top játékokban (amelyekkel tesztelünk mi is) jól teljesítenek. A gond az, hogy amint egy kevésbé ismert játék jön a teljesítményük összecsuklik. Van erről tapasztalatunk a Civ5 és a Shogun 2 esetében, ahol átlag játékban mutatott teljesítménykülönbség nem jellemző. Az előbbi két játékban a Richland top IGP-je 5x is gyorsabb, mint a Haswell HD Grap.4600. A Shogun 2-ben is 4x-es a különbség, de a Minecraft is felhozható, ahol 7x is gyorsabb a Richland. Eközben a top játékokból számolt átlag alapján a top Richland IGP előnye a HD Grap. 4600-hoz képest +40-50%.
Elég egyértelmű, hogy a driver nem konstans teljesítményű. [link] - A Torchlight 2 is jó példa erre.


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Nocsak, Mirror's Edge? Már tetszik :R


gbors
(nagyúr)
Blog

(#22) Enszuke: konkrét teszteket nem csináltam vele, de amíg megvolt az i5-2500k, addig nézegettem kicsit, mire jó a HD3000. 60-80%-kal lehetett gyorsabb, mint ami a G2020-ban van.

(#23) PC-rev-RM: hát, a húzás az kimaradt :)

(#29) Szergei: ooops, ezt az Oblivionos dolgot nem tudtam :B mondjuk én anno per spec játszottam vele, vszleg ezért nem hiányzik az AA. de az elég siralom, hogy a HDR sem ment.

(#31) .Anakin.: akkor fuss neki még 1x, lehetőleg a grafikont is nézve :)

(#42) Abu85: yep, ez a kockázat benne van. próbáltam ezt kontrollálni a 7770-es eredményekkel (az elvileg kb. 2.5-3-szor gyorsabb az 5800k-nál), de sokszor közbeszólt a vsync vagy a CPU-limit. ha az APU-k becslései hullámzóak lettek volna, akkor valószínűleg nem is csinálom meg ebben a formában a tesztet, de annyira egyértelmű, hogy bírnák a strapát 720p-ben, hogy nagy kockázatot nem vállaltam.


malwy
(senior tag)

Ez mind szép és jó, de apu vásárlásnál mindig eszembe jut, hogy ha bejön a képbe a használt piac, akkor a fogyasztást feláldozván, de bagóért kaphatóak 4850-4870 stb kártyák...


KAMELOT
(titán)

Jó ez a IGP lehet vele játszani, ha már valakinek nincs kedve VGA-t venni. Akár új játékok is mennek. (Ezt azért írtam mert egy ideig IGP-vel toltam így volt alkalmam kipróbálni a dolgokat). De kérem 30K egy HD7770 amivle nagyon szép beállításokkal lehet játszani. Azért azt már ne sajnáljuk!

[ Szerkesztve ]


djculture
(félisten)
Blog

Akkor már inkább hardveraprórol egy 5870 28-ért és azon már tényleg nincs olyan ami nem menne full hd-ben minden maxon. Ezek a 7770/90-ek túl vannak árazva... Megveszed 30-ért és eladni 20 ezerért se lehet másnap annyira gyenge egy régi középkategóriás kártyához képest nagy felbontásba, ha felhuzza az ember a beállitásokat.

[ Szerkesztve ]


KAMELOT
(titán)

Nincsenek túlárazva. HD5870-et meg nem árulnak sokat van belőle pár.
HD7790 tuningal annyit visz mint a HD5870. :) Ja és elég kicsi fogyasztással.


djculture
(félisten)
Blog

Hát én nem azt tapasztalom, full hd-ba játszottam eddig a tomb raidert pl kivéve a vonalsimitás az 5870-el egy nyavaja athlon 2 x4-el , 7790-et meg berakva a játék átment masszívan 20fps-es szaggatás körüli állapotba az 5870-en meg 30 alá nem esett sose.. Nagy felbontásba csúszkákat rányomva kifullad egy fillért se ér. Direkt azért vettem pedig mondom kevesebbet eszik és mindenki azt hajtotta egy kategória. Hát grafikonokon lehet nállam leszerepelt.

[ Szerkesztve ]


KAMELOT
(titán)

Ez így rendben is van amit írsz!
1. 5870-et már nem árulják
2. ami van az kevés és már gari sincs rá
Így az emberek nem nagyon vásárolják. Garancia eléggé fontos.
Általában 5870-et nem Athlon X4-el hajtunk. :) Abban még volt kakaó.

[ Szerkesztve ]

üzenetek